Nu au trecut decât trei ani și istoria se repeta la AMFB într-un mod mult mai grav, pentru că nimic din ce semnalau cluburile afiliate în 2014 nu s-a rezolvat.
În plus, au fost comise multe alte ilegalități, culminând cu mita din play-off-ul Ligii 4, din această vară, dată cu scopul de a favoriza pe Spartac.
Trioul ML, CB și MM a preluat ștafeta de la Vasile Avram și continuă cursa cu același Comitet Executiv pe care-l contestau, respins definitiv de instanță. Comisiile jurisdicționale sunt controlate prin prieteni de MM, șpăgile sunt vămuite de CB și ML face pe neștiutorul și se declară stupefiat de stupefiantele vești din comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Având în vedere faptul că cei trei, cu ajutorul unor slugi, au lucrat în coluziune aproape doi ani de zile (cel puțin de la sfârșitul lunii ianuarie 2016) este necesară îndepărtarea lor urgență de la butoanele de comandă ale AMFB.
În primul rând pentru că au mințit cluburile cu privire la intențiile lor. Dacă recitim toate articolele din presă (2014-2016) în care spuneau cât de mult bine vor face ei fotbalului bucureștean și ce s-a întâmplat în realitate, diferența nu numai că e uriașă, dar faptele sunt pe dosul promisiunilor. Gândiți-vă doar la taxele și penalitățile sportive percepute de AMFB. În loc să scadă, s-au triplat!
Singura soluție legală este convocarea Adunării Generale a AMFB prin semnătura a 2/3 din membrii afiliați, înscriși în Registrul Special. Adunările Generale convocate de așa-zisul Comitetul Executiv sunt nestatutare și, în curând, se va dovedi această situație de fapt prin intermediul instanțelor de judecată.
Un prim pas a fost făcut prin sentința pronunțată de Judecătoria Sectorului 3 și confirmată de Tribunalul București, prin care s-a stabilit că numiții Lumînare Marian și Baboia Claudiu nu pot încheia acte juridice în numele și pe seama AMFB.
Mai mult, încă din anul 2014, chiar Claudiu Baboia și Mihail Marian, autointitulați reprezentanță ai cluburilor din București, reclamau faptul că actuala componență a Comitetului Executiv a fost invalidată de instanța Judecătoriei Sectorului 3 pentru că a fost aleasă într-o Adunare Generală nestatutară. Iar Tribunalul București a confirmat sentința primei instanțe.
Singurul club care a rămas fidel până la capăt principiilor sale și continuă lupta pentru instaurarea legalității, atât la AMFB, cât și la FRF, este AS FC Progresul București. Consecvența i-a fost „răsplătită” prin atacuri din toate părțile, culminând cu furtul titlului de campioană Liga 4, în această vară, contestația fiindu-i respinsă pe excepții de toate instanțele sportive naționale (Comisia de Disciplină a AMFB, Comisia de Apel a AMFB și Comisia de Recurs a FRF). Niciuna nu a vrut să judece fondul, cu privire la dreptul de joc al jucătorului NECHITA ALEXANDRU. De ce nu au vrut? Pentru că ar fi trebuit să mușamalizeze o infracțiune.
Dacă ne gândim un pic mai departe și ne aducem aminte că unii jucători ai Progresului au fost foarte obosiți la meciul decisiv cu Spartac, iar arbitrul Andrei Chivulete s-a comportat deplorabil și punem alături mita de la meciul dintre Spartac și Regal, suspiciunea e mai mult decât rezonabilă.
Însă, surpriză! AS FC Progresul București nu renunță nici la această luptă, care se va da, în curând, la Curtea de Apel București. O luptă identică cu cea pe care Electroaparataj nu a avut suficientă răbdare să o ducă la capăt, la începutul acestui an.
ML s-ar putea să fie stupefiat și de un nou control, urmat de un nou ordin al MTS. Pentru că situația devine jenantă pentru minister, în condițiile în care CB a răspândit în rândul membrilor afiliați și al angajaților AMFB informația cu privire la un presupus sprijin necondiționat de care s-ar bucura din partea MTS. Iar această dezinformare a fost întărită de decizia Curții de Apel București, în cazul ordinului 1073.
Din păcate, unele cluburi, în special cele favorizate, sunt mulțumite de actuala situație de la AMFB. Însă, aici nu vorbim de gradul de satisfacție, ci de o cruntă stare de ilegalitate, deoarece toate hotărârile Comitetului Executiv sunt lovite de nulitate, inclusiv cele privind organizarea competițiilor.
Sfârșitul de an se va anunța extrem de interesant, în contextul în care vor fi inițiate noi acțiuni concrete împotriva celor care conduc discreționar activitatea AMFB și FRF.