Din termenul acordat de Federația Română de Fotbal, prin ROAF, pentru înscrierea echipelor în sezonul 2012-2013 al Ligilor 2 și 3, au mai rămas doar câteva ore. În mod normal, mâine ar trebui anunțate echipele care au depus cerere și ne vom putea face o idee asupra configurației celor două eșaloane.
În mod cert, seria I din liga secundă nu va avea în componență 16 echipe, situația de la Buftea, echipă nou-promovată, fiind destul de clară, în sensul că noua conducere a primăriei nu susține actuala asociație sportivă, iar aceasta nu poate atrage de una singură surse pentru finanțarea activității. O analiză amplă a motivelor pentru care s-a ajuns în această situație găsiți pe Expresul de Buftea.
O altă echipă pentru care ziua de luni pare decisivă e Astra II Giurgiu. Tot din motive politice, primăria pare să își fi retras sprijinul pentru echipa de fotbal, iar nimeni nu era capabil sâmbătă, la meciul amical cu Sportul Studențesc, să dea un răspuns ferm cu privire la viitorul formației de la malul Dunării.
Nu e mai puțin adevărat că unele cluburi au depus documentația la federație, însă fără a avea garanția că se pot menține în competiție, cel puțin până la finalul turului, chiar dacă ar fi trebuit, conform ROAF, să dea asigurări solide în acest sens.
În seria a doua, lucrurile stau mult mai prost și sunt ceva mai complicate. Primăria de pe Bega dorește să sprijine fotbalul, dar planul făcut de noul edil al Timișoarei intră în conflict cu Regulamentul de Organizare al Activității Fotbalistice. Politehnica lui Marian Iancu, plină de datorii, nu mai are niciun viitor și decesul pare iminent, astfel că timișorenii speră să obțină un loc în Liga 2 prin asocierea cu ACS Recaș. Singura problemă a bănățenilor, în acest moment, este tardivitatea demersurilor lor (orice modificare trebuia făcută cu dosar complet în perioada 1-20 iunie, conform articolului 6 din ROAF), astfel încât, pentru primul an, pe Dan Păltinișanu va juca ACS Recaș și nu ACS Poli Timișoara.
Cu o problemă aproape identică se confruntă și FCMU Baia Mare, gruparea lui Hotico dorind o asociere cu Național Sebiș, mai ales că distanța dintre cele două localități poate reprezenta un impediment important (timp de două sezoane o echipă își poate desfășura meciurile de pe teren propriu în altă localitate decât cea în care își are sediul, dacă dovedește că nu dispune de o arenă omologată). Singura certitudine rămâne abandonul cluburilor ALRO Slatina și Politehnica Timișoara, iar în dreptul celor de la Unirea Alba Iulia persistă un mare semn de întrebare.
Liga 3 va avea cel mai mult de suferit în următorul sezon, vorbindu-se cât se poate de serios despre posibilitatea renunțării la o serie, dacă mai mult de 16 din cele 96 echipe nu se vor înscrie în competiție, aceasta fiind un scenariu cât se poate de realist.
Rămâne de văzut dacă federația va da dovadă de transparență și de promptitudine în publicarea listelor cu echipele care au depus cererea de înscriere, astfel încât să fie eliminate speculațiile cu privire la tranzacționarea locurilor, practică repetată an de an.