Comisia de Disciplină și Etică a FRF a fost blândă cu Claudiu Baboia. Dacă în alte cazuri, Comisia Tocător condusă de Daniel Marin Cernat este intransigentă și aplică Regulamentul Disciplinar (RD) la literă, în cazul secretarului general al AMFB a aplicat din plin circumstanțe atenuante pentru faptele comise în urmă cu mai bine de un an.
Astfel, art.61 din RD prevede că Oricine conspiră sau face înțelegeri pentru a influența rezultatul unui joc într-o manieră incompatibilă cu etica sportivă și principiile de conduită prevăzute de acest regulament va fi sancționat cu interzicerea oricărei activități legate de fotbal de la 1 la 2 ani și cu o penalitate sportivă de minim 200.000 de lei.
Claudiu Baboia nu a fost implicat în trucarea rezultatului unui singur meci. Prin acordul de recunoaștere încheiat cu procurorul de caz, în dosarul cercetat de DIRECȚIA GENERALĂ ANTICORUPȚIE (DGA), acesta a mărturisit ca a participat la trucarea a două meciuri (Foresta Suceava – Sepsi din Liga 2 și Regal Sport – Spartac din play-off-ul Ligii a 4-a).
Deci, circumstanțele nu pot fi atenuante, ci agravante. Faptul că și-a recunoscut faptele încă de la sfârșitul lunii mai, cu scopul de a scăpa cu o condamnare cu suspendare, nu ar trebui să constituie nici pe departe o circumstanță atenuantă. În fața Comisiei de Disciplină, în mod evident, nu mai avea cum să nege faptele. Însă, Claudiu Baboia a negat competența Comisiei de Disciplină a FRF, așa cum reiese din dispozitivele ședințelor publicate pe site-ul FRF.
Astfel, Comisia de Disciplină a FRF a judecat strâmb acest caz și a aplicat o reducere cu 50% a sancțiunii aplicabile. Astfel, în locul unei suspendări de 3 ani și a unei penalități sportive de minim 400.000 lei, s-a aplicat o suspendare de doar 1 an și 6 luni de excludere din orice activitate sportivă și o penalitate sportivă de 150.000 lei.
Mai mult, Comisia de Disciplină a FRF a refuzat să pună în aplicare art.68 din Regulamentul Disciplinar al FIFA care prevede o interdicție de 5 ani cu privire la exercitarea unei funcții de conducere în fotbal pentru persoanele condamnate exact pentru fapte de genul celor comise de Baboia.
Însă, cine crede că Baboia a scăpat atât de ușor se înșală amarnic. Procurorii au disjuns dosarele în cazul celor două meciuri în trucarea cărora secretarul general al AMFB a fost implicat.
În cazul meciului din Liga 4, Progresul București s-a constituit parte vătămată, deoarece, așa cum reiese din stenograme, Claudiu Baboia a mituit arbitrii cu scopul de a prejudicia Progresul București în favoarea Spartac 1944.
În acest moment, cercetările s-au extins și asupra celorlalte meciuri din play-off și, în mod normal, vor fi vizate și meciurile din baraj. Dacă Claudiu Baboia nu a fost sincer cu procurorii și a mai comis fapte pe care le-a trecut sub tăcere poate să își ia adio de la acordul de recunoaștere a vinovăției. Ceea ce trebuie să lămurească procurorii e mult mai important: motivul pentru care Claudiu Baboia a fost dispus să comită infracțiuni pentru a favoriza pe Spartac 1944 și de unde veneau banii pentru mită.
Răspunsul, pentru cei care cunosc contextul, este evident. Rămâne de văzut cât de departe vor merge procurorii cu cercetările și audierile martorilor. Pentru că vor avea surprize. În condițiile în care mai au în cercetare un alt dosar de mită în care sunt implicați conducătorii clubul Spartac 1944.
Însă, să nu uităm un alt aspect important. Conducerile AMFB și FRF, în frunte cu Lumânare și Burleanu, l-au ținut în brațe pe Claudiu Baboia și i-au permis să își desfășoare activitatea infracțională în fotbal. Așa cum țin în brațe și clubul Spartac 1944. Faptele pentru care a fost condamnat au fost sesizate imediat celor două structuri, însă FRF l-a sancționat după 4 luni de la pronunțarea condamnării, iar AMFB nu are nicio reacție. De altfel, Claudiu Baboia scoate bani în continuare din activitatea curentă a AMFB. Complicitate? Evident! Toți sunt implicați, într-o măsură mai mare sau mai mică, în această mizerie, inclusiv comisiile tocător.
În dosarul care vizează meciul Regal Sport – Spartac 1944, unul dintre asistenți a încheiat și el acord de recunoaștere a vinovăției, iar la celălalt lucrurile sigur se complică. Mai ales că era de mult retras din activitate (nu a fost delegat la niciun meci din sezonul respectiv) și, în plus, se pare că are relații de rudenie cu unul dintre membrii Comisiei Centrale a Arbitrilor!
În concluzie, procurorii trebuie să elucideze aspecte cruciale în acest dosar. Însă, este deja cert că AS FC Progresul București a fost prejudiciată extrem de grav pe plan sportiv, financiar și ca imagine. Și cei vinovați vor plăti!