Baza Sportul Studențesc are, teoretic, un nou chiriaș. În urma licitației organizată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, stadionul și terenurile din Regie ar urma să fie exploatate în următorii 6 ani de către Academia Germană de Fotbal, care a oferit 15.000 euro/lună + TVA.
La prima vedere, toate-s bune și frumoase. Claudiu Laurențiu Barbu, fost pilot de raliu și prezentat drept patron al câștigătoarei licitației, a făcut chiar unele declarații absolut încântătoare pentru PlaySport.ro
Însă, după cum știți deja, personal suflu și în iaurt. Un obicei foarte prost, dar sănătos. De altfel, am avertizat public conducerea Universității de Arhitectură cu privire la fostul chiriaș, Academia de Partid SC R SA, dar și la alți potențiali clienți de aceeași teapă.
Acum, datoriile acumulate pe ultimul contract (chirie, utilități, penalități, TVA) se ridică la aproape 100.000 euro, iar dacă Academia de Partid alege să nu plătească până pe data de 18 martie și să intre în procedura insolvenței, recuperarea creanței va deveni aproape imposibilă.
Conducerea Universității de Arhitectură trebuie să fie foarte atentă deoarece controlul Curții de Conturi se va repeta și anul acesta și anul viitor. Cunoscătorii înțeleg despre ce este vorba.
Așadar, cine este Academia Germană de Fotbal? Nimic mai mult decât o cerere de marcă, depusă în urmă cu 10 zile la OSIM de o doamnă: Caramalău Sanda din Galați. Deci nu putea participa la licitație.
Probabil, ACS Centrul German de Fotbal a fost cel care a făcut oferta extrem de generoasă în condițiile date. Reluăm întrebarea. Cine este ACS Centrul German de Fotbal?
Conform portalului instanțelor de judecată, ACS Centrul German de Fotbal a primit personalitate juridică pe data de 29 iulie 2021. Asociația a primit de asemenea Certificat de Identitate Sportivă de la MTS pe data de 7 septembrie 2021 (B/A2/00311/2021). Perfect, din punct de vedere juridic.
Mai departe! Cine sunt membrii ACS Centrul German de Fotbal? Conform Registrului Național ONG, asociații sunt patru SRL-uri: Centrul de Coordonare Sportivă – Transcarpatic SRL (înființată la 7 aprilie 2021), având ca reprezentant doamna cu cererea de marcă, Caramalău Sanda – președinte, German Football Center SRL (7 mai 2021), prin Marius Nae (fost fotbalist al Sportului Studențesc și ginere al actorului și politicianului Mircea Diaconu, actualmente coordonator al celor 3 grupe de copii) – vicepreședinte, Centrul Sportiv German SRL (20 aprilie 2021), prin Galaman Mihai-Anton – secretar și Rei Partners Consulting SRL (25 martie 2021), prin Giurgiu Ioan-Emanuel.
În concluzie, toate entitățile implicate în această aventură nici măcar nu au apucat să depună primul bilanț contabil la ANAF! Atât de proaspete și curate sunt! N-avem cum să discutăm de indicatori economici, precum cifră de afaceri sau profit.
De unde a venit bugetul pomenit în articolul PlaySport.ro de 600.000 de euro? Poate din sponsorizări, poate din contribuțiile unor persoane bine-intenționate, precum domnul Barbu Claudiu Laurențiu, prezentat drept patron al unei asociații formată din SRL-uri. Nu știm cum vine asta, dar să zicem că ar fi vorba de un mecenat, iar primul bilanț contabil ce trebuie depus, în curând, la ANAF va lămuri acest aspect. Pentru a da o mână de ajutor atrag atenția doamnei Caramalău Sanda, în calitate de persoană fizică ce exercită funcția de președinte al asociației, că, în mod obligatoriu, trebuie să depună la Ministerul Justiției declarația de beneficiar real, un pic mai complicată dată fiind situația membrilor persoane juridice.
Printr-un calcul simplu, valoarea totală a contractului, pentru întreaga perioada de 6 ani, este de aproape 1,3 milioane de euro, la care se vor adăuga cheltuielile cu utilitățile, deloc mici în Regie.
Poate că îi ține buzunarul, poate că e găurit și fluieră vântul. Nouă ne place să analizăm toate scenariile posibile.
Primul este acela că câștigătoarea licitației are potența financiară și managerială de a onora contractul. Baza din Regie va cunoaște o nouă tinerețe și toată lumea va fi fericită.
Celălalt scenariu este, în fapt, o repetare a istoriei. Câștigătoarea licitației n-are o lescaie și va exploata terenurile până va fi evacuată cu o hotărâre judecătorească definitivă, iar banii nu vor fi recuperați în veci. Această variantă pare mai plauzibilă, mai ales că domnul Barbu Claudiu Laurențiu nu este la primul dans. Precedentul a fost relatat de presă. Din ce am auzit, Academia Germană de Fotbal a utilizat terenurile Colegiului Mihai I pentru două din cele trei grupe de copii, dar se pare că lanțul de iubire s-a rupt. De ce oare?
În acest moment, important pentru conducerea Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu este ca, prin contract, să se asigură că nu va ajunge în situația să plătească din propriul buzunar eventualele pagube. Acest lucru se poate face extrem de simplu, prin constituirea de garanții solide, termene de plată ferme și mecanisme eficiente de reziliere a contractului și de evacuare a chiriașului rău-platnic, fără intervenția instanțelor civile (soluționarea litigiilor pe cale arbitrală). Acest tip de contract trebuie impus indiferent de numele chiriașului. Să nu uite că sunt funcționari publici care administrează un bun imobil al statului!
Sper să mă înșel, dar rămâne de văzut dacă se va semna contractul, dacă va fi respectat sau dacă, din diverse motive, licitația va fi reluată.