Rapid București continuă seria proceselor câștigate cu dizolvarea Academiei de Partid, care a funcționat sub denumirile ACS Academia Rapid 1923 a.k.a. ACS Rapid Redivivus. Tribunalul București a respins marți apelurile și, astfel, hotărârea pronunțată de instanța de fond rămâne definitivă.
SPORTB.RO vă pune la dispoziție în premieră întreaga hotărâre, sentința civilă nr. 402 din data de 19.01.2022, prin care Academia de Partid va fi lichidată (CLICK AICI).
Povestea a început în anul 2018 cu cererea formulată de Academia de Partid prin care se solicita dizolvarea AFC Rapid București. Procesul a fost suspendat pe perioada în care AFC Rapid a fost introdusă nelegal de instanță în procedura de insolvență.
După ce situația privind starea fictivă de insolvență s-a clarificat definitiv în urma apelului și rejudecării, Academia de Partid a cerut repunerea pe rol a dosarului de dizolvare, dar nu prin ACS Academia Rapid 1923, ci prin SC FC Rapid 1923 SA, care nu avea nicio calitate în dosar. Instanța a făcut abstracție de această ingerință gravă și a decis continuarea procesului.
La acest moment, AFC Rapid și subsemnatul, în calitate de intervenient, au solicitat instanței să constate nulitatea persoanei juridice ACS Academia Rapid 1923, fiind introdusă și o cerere reconvențională de dizolvare a acesteia.
Având în vedere că instanța tergiversa finalizarea procesului, Rapid București a decis să inițieze acțiunea de dizolvare a Academiei de Partid pe cale separată. Chiar dacă procedura de dizolvare este una de urgență, tot a durat un an și jumătate pentru a se constata evidența.
Implicațiile dizolvării ACS Academia Rapid 1923
Poate că la prima vedere nu pare mare brânză dizolvarea ACS Academia Rapid 1923. Însă, această asociație deține în continuare 3% din acțiunile SC FC Rapid 1923 SA și drepturi importante prevăzute în actul constitutiv al societății. Din momentul rămânerii definitive a sentinței de dizolvare, adică din data de 6 decembrie 2022, asociații nu mai au drept de administrare, acesta fiind preluat de lichidatorul Pecunia IPURL.
În exercitarea atribuțiilor stabilite prin OG nr.26/2000, lichidatorul are statut de funcționar public. Abaterile de la îndeplinirea acestor atribuții pot intra sub incidența Codului Penal cu privire la abuzul în serviciu. Orice act de administrare îndeplinit de asociați după data de 6 decembrie 2022 intră sub incidența dispozițiilor Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție și nu numai.
Pentru exercitarea atribuțiilor stabilite prin OG nr.26/2000, lichidatorul este obligat, printre altele, să realizeze o situație exactă cu privire la patrimoniul asociației, active și pasive, să atragă răspunderea administratorilor și să sesizeze organele de urmărire penală, dacă situația o impune.
În acest sens, lichidatorul trebuie să preia întreaga arhivă a asociației și să solicite accesul la arhiva societăților la care aceasta deține acțiuni, în cazul de fața SC FC Rapid 1923 SA.
În cazul în care există pasive, lichidatorul va proceda la valorificarea activelor, prin licitație publică. De asemenea, lichidatorul este obligat să urmărească recuperarea creanțelor.
Așadar, o procedură care va dura și care poate crea mari neplăceri dacă în administrarea asociației și societății comerciale s-au utilizat metode mai puțin legale.
Trebuie menționat că la momentul intrării în lichidare, asociați în cadrul ACS Academia Rapid 1923 erau Victor Angelescu, coproprietar al SC FC Rapid 1923, Adelina Elena Stallebrass, director APS Cehia și avocatul Andrei Nicolescu, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind unul dintre părinții fondatori ai Academiei de Partid.
Acesta din urmă a blocat, de curând, înregistrarea la ONRC a intrării în acționariat a lui Dan Șucu și diminuarea participării ACS Academia Rapid 1923 de la 3% la 0,03%! Iar de ieri, diminuarea acestei participări nu mai este nici măcar legală, doar lichidatorul Pecunia IPURL putând înstrăina acțiunile în urma procedurii stabilite prin dispozițiile OG nr.26/2000.
Rapid București, ocupată tare cu procesele ca o albinuță, va mai dizolva până în vară o asociație care funcționează cu încălcarea normelor de ordine publică. Este vorba de Asociația Municipală de Fotbal București (AMFB), parazitată de Lumînare Marian și Baboia Claudiu Gabriel. Cererea de dizolvare a fost deja înregistrată la Judecătoria Sectorului 6, cu numărul de dosar 21229/303/2022. Deosebit de interesant este și faptul că au fost citați ca intervenienți Ministerul Sportului și Oficiul Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor. Din câte am aflat, AFC Rapid București are în intenție să formuleze și o plângere penală împotriva unei persoane, care are deja la activ o condamnare, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de șantaj, extorcare de fonduri, precum și a faptei prevăzută de art.13 și 131 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.
Sărbătorile de iarnă au început frumos, cu o nuielușă de Sfântul Niculae pentru băieții răi și sperăm să continue în aceeași notă de aplicare corectă a legilor, în special în dosarul care vizează marca nelegal înregistrată sub care Academia de Partid evoluează în prima divizie, aceasta fiind copia fidelă a emblemei și mărcii Asociației Fotbal Club Rapid București.