Academia de Partid este la un pas de dizolvare și intrarea în lichidare. Mă refer, bineînțeles, la ACS Academia Rapid 1923, fostă ACS Rapid Redivivus. În mod normal, Tribunalul București va menține hotărârea pronunțată de Judecătoria Sectorului 1, deoarece situația este cât se poate de clară.
ACS Rapid Redivivus a desfășurat activități sportive și a raportat la ANAF venituri din aceste activități de peste 12 milioane de lei, fără să fie autorizată să le desfășoare, așa cum impune legea sub sancțiunea dizolvării.
Singura apărare a Academiei de Partid, pe baza căreia a și formulat apelul, a fost că nu a participat în competiții organizate de FRF sau AMFB. Ceea ce, e pueril! Oricine este implicat, cât de cât, în sport știe că se pot desfășura activități sportive și fără a participa în competiții oficiale și fără afilierea la federații sau asociații municipale/județene. Admiterea unui astfel punct de vedere ar înseamna adăugare la lege, ceea ce un judecător decent și corect nu face.
Pentru că ar modifica întreaga procedură stabilită prin lege. Ar însemna că obținerea autorizării se realizează după afilierea la o federație/asociație, iar realitatea juridică este taman invers. Întâi se obține autorizarea (CIS) și ulterior, opțional, un club sportiv se poate afilia la o federație/asociație dacă îndeplinește condițiile statutare respective.
Totuși, nu trebuie să excludem posibilitatea unui complet corupt, în sensul că își depășește atribuțiile și competențele și va pronunța hotărârea fără să țină cont de lege. Am văzut filmul de nenumărate ori, în special atunci când își bagă coada Securitatea.
Chiar dacă nu am mai scris de prin primăvară pe subiectul Rapid, am urmărit cu atenție evoluția evenimentelor. Teama mea este că Academia de Partid nu dispare, ci se transformă în Academia Secu. Ceea ce ar crea o schimbare de paradigmă la nivelul instanțelor, dacă vor primi în plic hotărârile pe care urmează să le pronunțe. Și primele semne se văd cu ochiul liber.
În acest sens, putem să aduce în discuție dosarul care are ca obiect decăderea mărcilor UFC Rapid, repus pe rol pentru dezbateri în complet de divergență. Ceea ce înseamnă că unul dintre judecători a apreciat că mărcile care nu au mai fost utilizate din anul 2001, ceea ce știe o țară întreagă, nu trebuie decăzute și anulate. Consider că acesta este un exemplu elocvent de corupere a actului de justiție, mai ales că nici nu a fost adusă vreo probă, nici măcar de sămânță, care să dovedească utilizarea lor. Astfel, practic, în complet va fi introdus un al treilea judecător care va decide, în ianuarie, dacă sentința Tribunalului va fi menținută sau va fi anulată.
Cel mai interesant și cel mai vechi dosar (2018) este cel cu privire la anularea mărcii utilizată de Academia din prima divizie. Instanța, la ultimele două termene, a cerut părților să discute pentru a ajunge la o înțelegere. Părerea mea este că o astfel de înțelegere nu este posibilă deoarece patronul Șucu e sfătuit prost de avocați. Nu îi spun adevărul pentru au interesul să îl toace de bani.
În primul rând, pentru ca o înțelegere să fie validată de instanța Curții de Apel București, condiția principală este renunțarea la judecată din partea ambelor părți. Fără o renunțare la judecată instanța este obligată să se pronunțe asupra dosarului. Apoi, înțelegerea trebuie să îmbrace forma unui contract cu condiții și obligații clar formulate, fiind vorba de o tranzacție.
În al doilea rând, Șucu nu vrea să dea bani pe chestiuni pe care nu le înțelege. Dar, oricum va da mulți bani pentru prostiile făcute de alții. Se pune problema doar cât de tare va simți gaura.
Paradoxal, singura șansă ca să nu resimtă șocul este chiar anularea mărcii pe care o utilizează. De ce? Din cauza acestei mărci, dar și a faptului că predecesorii săi au pretins că actuala societate este continuatoarea FC Rapid SA aflată în faliment, în următorul an Șucu va plăti între 3 și 5 milioane de euro, datoriile către foștii jucători, plus penalizările. Decizia TAS în cazul Julio Cesar este cât se poate de clară și a fost vorba doar de 600.000 de euro. Grosul acum urmează. Deja ar fi fost depuse încă vreo două-trei dosare.
Astfel, singura șansă pentru a scăpa de datoriile către foștii jucători ai FC Rapid SA este anularea mărcii, în baza căreia Academia de Partid a pretins că este continuatoare. Dacă nu mai există legătură între societatea din prima divizie și societatea aflată în faliment, nu mai există nici obligațiile de plată. Destul de simplu, dacă te duce un pic mintea.
Dar cum poate să utilizeze în continuare numele de Rapid. La fel de simplu. Așa cum a fost sfătuit de instanță, să încheie o tranzacție cu AFC Rapid, prin care să licențieze mărcile înregistrate ale acesteia. De costat tot va costa, dar nu la fel de mult. Probabil, că undeva între 1/3 și 1/2 din ceea ce ar da jucătorilor. Însă, principalul avantaj ar fi că suma se poate eșalona pe o perioadă lungă de timp, ceea ce în cazul jucătorilor nu este posibil.
Însă, cu sau fără tranzacție, șansele ca marca să scape de anulare sunt minime. Dacă instanța se va pronunța, trebuie să aibă în vedere strict motivele invocate apel, iar aceste sunt, în cel mai bun caz, subțiri, dacă nu fanteziste. La un moment va trebui să discutăm despre Teoria Boghiului, absolut genială din punct de vedere comic, însă fără valoare juridică.
În concluzia la această recapitulare a situației dosarelor Rapid aflate pe rolul instanțelor trebuie spus că, în maxim două luni, situația se va limpezi, chiar dacă mai există și căile extraordinare de atac.
În ceea ce privește dizolvarea Academiei Rapid 1923 (Rapid Redivivus), instanța a rămas în pronunțare de acum o lună. Ultima amânare este pentru mâine, 6 decembrie, ceea ce nu exclude o nouă amânare.
După cum spuneam, situația juridică este cât se poate de clară, însă derapaje grave pot avea loc oricând în instanțele românești.
La fel de clară este și situația juridică a Asociației Municipale de Fotbal București. AMFB a întârziat judecarea apelului de la dizolvarea Academiei de Partid, refuzând de două ori să răspundă solicitării instanței pentru eliberarea unei hârtii irelevante solicitată ca probă de avocați, care să confirme faptul că asociația nu a fost afiliată și nu a participat în competiții. Evident, AMFB a fost bara-bara cu Academia și a întârziat 4 luni finalizarea procesului.
Acum, AMFB va afla pe propria piele cât de precise sunt acțiunile inițiate de Rapid București, pentru că va fi nevoită să își justifice juridic propria existență pentru a evita dizolvarea. Pe toate aceste subiecte, evident, vom reveni.