Federația Română de Fotbal dă semne că nu realizează cât de inflamabilă este situația în care se află. Și se joacă. Nu cu o minge, ci cu chibrituri.

Ministru Marius Dunca / Federația Română de Fotbal
Ministrul Marius Dunca doarme în scaunul de ministru la MTS, în timp ce Federația Română de Fotbal încalcă Legea 69/2000. Bine că e printre primii vizați de remaniere!

În această dimineață, pe site-ul frfotbal.ro au fost afișate toate cele 21 de meciuri ale barajului de promovare în Liga 3. Astfel, FRF se antepronunță cu privire la două contestații decisive pentru stabilirea echipelor campioane la București și Sibiu. Ceea ce arată că independența decizională a Comisie de Recurs este doar o ILUZIE. Această comisie primește public ordinele de la conducerea FRF cu privire la deciziile pe care trebuie să le pronunțe.

Tot o iluzie este independența decizională a conducerii celor cinci cluburi de drept public, structuri subordonate Primăriilor și Consiliilor Locale, programate la meciurile de baraj. Și astfel, FRF își încalcă propriul Statut prin care se angajează “să respecte întotdeauna statutele, regulamentele, directivele și deciziile FIFA și UEFA” (art.7 lit.b)

De asemenea, au fost programate în competiție cele 8 asociații sportive fără personalitate juridică. Și în continuare vom face o analiză pentru a înțelege de ce nu pot acestea să participe la baraj.

Aseară am purtat o discuție prin telefon cu domnul Cosmin Chiș, președintele AS Mureșul Rușii Munți, campioana județului Mureș. Domnul Chiș este bine intenționat și chiar ne pare rău că trebuie să-i provocăm o mare dezamăgire. Dar este prost sfătuit. Mai ales că, așa cum arată programarea meciurilor, substituirea pe care o anticipam s-a produs deja, fiind afișată ACS Mureșul Rușii Munți.

Domnul Chiș susține că asociațiile sportive au dreptul să participe la barajul de promovare, conform art.28 din ROAF. Apoi, în baza art. 4 alin 5-6, prin comasarea AS-ului fără personalitate juridică cu ACS-ul cu personalitate juridică și cu bon de la MTS în loc de CIS, structura rezultată se poate înscrie în Liga 3. Nu comentăm dacă comasarea respectivă afectează integritatea competițiilor (făcută oricum varză chiar de FRF) sau dacă este realizată cu scopul obținerii promovării.

Întrebarea cea mai importantă este dacă asociațiile sportive fără personalitate juridică au dreptul să participe la barajul de promovare. Iar răspunsul este dat de art.25 din Legea 69/2000 și este NU. Asociațiile sportive se pot afilia “la asociația județeană, pe ramură de sport corespunzătoare, în vederea participării la competițiile sportive oficiale locale.

Deci, asociațiile sportive nu se pot afilia la Federația Română de Fotbal și nu pot să participe în competițiile naționale, așa cum este barajul pentru promovarea în Liga 3. Chiar și în Regulamentul privind Organizarea și Desfășurarea Jocurilor de Baraj pentru Promovarea în Liga 3 adoptat de Comitetul Executiv al FRF în urmă cu câteva săptămâni se precizează cât se poate de clar la art.2 că “au dreptul să participe la jocurile de baraj numai echipele aparţinând structurilor sportive cu personalitate juridică“.

Mai mult, în acest caz particular, ca și în cazul mult mai grav de la Prahova, FRF a înscris în competiție, prin substituirea comisă de AJF Mureș, pe ACS Mureșul Rușii Munți, asociație înființată în urmă cu două săptămâni!

Iar a treia abatere gravă de la regulamente și lege este comisă de Federația Română de Fotbal chiar în RODJBPL3, deoarece prin art. 3 este încălcat flagrant art.2. Prezentarea bonului de înregistrare a solicitării de eliberare a CIS depusă la Ministerul Tineretului şi Sportului demonstrează chiar faptul că respectiva grupare nu este structură sportivă. Ministerul Tineretului și Sportului nu eliberează doar Certificatul de Identitate Sportivă. Odată cu el clubul primește Avizul de Constituire a Structurii Sportive și Autorizația de Funcționare a Structurii Sportive.

E ca la înmatricularea unei mașini. Depui actele și primești un bon că le-ai depus. În baza acelui bon poți să scoți mașina pe stradă?

În consecință, la barajul pentru promovare în Liga 3 pot participa LEGAL doar structuri sportive (CIS) cu personalitate juridică.

Din păcate, în fruntea Ministerului Tineretului și Sportului a fost instalat, în ianuarie, cel mai incompetent și politruc ministru din istoria României. Nu e de mirare că pare să se înțeleagă de minune cu cel mai incompetent și politruc președinte din istoria FRF. Însă, zilele Brașoveanului Dunca ca ministru sunt numărate, poate și cele de libertate dacă pe numele său va fi depusă plângere la DNA pentru abuz în serviciu.