Comisia de Recurs a FRF se va pronunța printr-o hotărâre definitivă în cazul meciurilor Progresul – spartac și Păltiniș Rășinari – FC Avrig.

Comisia de Recurs / Ordin de Plata Păltiniș Rășinari

În acest moment, clasamentele din Liga 4 București și Sibiu nu pot fi omologate, deoarece există contestații privind meciurile decisive din aceste competiții, rezultatele acestora fiind determinante pentru stabilirea campioanei.

Sarcina Comisiei de Recurs este ușurată de faptul că, în linii mari, cazurile sunt identice: contestarea dreptului de joc al unui jucător aflat, din oficiu, în stare de suspendare. Cazul de la București este un pic mai complex ca formă, deoarece implică și un al treilea AJF (Giurgiu), însă fără a modifica datele problemei.

Primul caz judecat va fi cel de la Sibiu, deoarece contestația, de fapt memoriul, s-a introdus mai devreme pe rolul Comisiei de Disciplină. Deja s-a pronunțat și Comisia de Apel, iar Păltiniș Rășinari a achitat taxa de recurs prin ordin de plată (foto), iar astăzi va înregistra cererea la FRF.

La București așteptarea se va lungi, mai mult sau mai puțin, în funcție de ce va decide mâine Comisia de Disciplină a AMFB. Dacă își declină competența în favoarea Comisiei de Recurs a FRF, atunci Sibiul poate fi prins din urmă. Dacă nu, dublă din barajul pentru promovarea în Liga 3 dintre Ilfov și București trebuie amânată cel puțin trei săptămâni.

Decizia Comisiei de Recurs poate înclina ori în stânga ori în dreapta. Adică, în prima variantă, Progresul și FC Avrig sunt campioanele, în cea de-a doua spartac și Păltiniș Rășinari. De ce? Din aceleași motive. Jucătorul contestat se afla din oficiu în stare de supendare, cel de la Rășinari pentru cumul de cartonașe galbene, cel de la spartac pentru substituire.

Argumentul principal folosit atât de Păltiniș Rășinari, cât și de spartac este buna credință: clubul nu a știut, pentru că nu există o decizie pe numele jucătorului respectiv. Până și unele particularități sunt similare. De exemplu, “culpa” AJF-ului de a nu identifica imediat jucătorul aflat în stare de suspendare.

Însă există diferențe. La Sibiu, s-a dorit aflarea situației exacte, în timp ce AMFB se ferește ca de dracu’ de faptele reclamate, nici nu vrea să audă de ele. Însă, din același motiv: favorita conducerii trebuie să iasă campioană și să participe la baraj.

Despre substituirea din meciul FC Singureni – Voința Podișor am relatat pe larg. Jucătorii contestați de oaspeți, identificați ulterior, începând cu data de 2 iunie, ca fiind legitimați la spartac, nu s-au prezentat la confruntare și nici la prima ședință a Comisiei de Disciplină. Din acest motiv, conform regulamentului, au fost considerați din oficiu substituiți (abaterile cumulate se sancționează cu minim 11 jocuri suspendare) și rezultatul a fost omologat cu scorul de 3-0 pentru Voința. Vom reveni la această situație cu probe suplimentare.

Oricum, spartac nu poate invoca buna credință din moment ce informația cu privire la identitatea unuia dintre jucători aflați în stare de suspendare pentru substituire a fost făcută publică cu 5 zile înaintea meciului cu Progresul, fiind recunoscut inclusiv de liderul galeriei clubului spartac pe pagina de Facebook a clubului Progresul. Să ne reamintim reacția sa deoarece este importantă: “Ipocriţilor! E jucătorul nostru în poză, da. Vă pricepeţi să vedeţi greşelile altora, dar la ditamai căcatul din curtea voastră nu vă mai uitaţi! Vă faceţi că nu ştiţi că TOATE echipele de la acest nivel aduc jucători pe blat?” – Teodor Vasile (2 iunie 2017, ora 13.24)

Pentru acel “TOATE” trebuie să îi mulțumim lui Teodor Vasile, noi și toate participantele la barajul pentru promovarea în Liga 3, pentru că a fost determinat în decizia noastră de a face o analiză completă a situației tututor campioanelor județene, iar rezultatul a fost peste așteptări. Și cei interesați pot să conteste, cu Statutul FRF și ROAF în mână, dreptul adversarei de a participa la baraj, acolo unde este cazul. În plus, în aceste zile, am triplat recordul accesărilor site-ului, la toate capitolele.

Însă, să revenim la Sibiu pentru că e fierbinte! Modul în care s-a aflat că jucătorul Silviu Han avea cumul de cartonașe galbene și era suspendat pentru partida dintre Păltiniș Rășinari – FC Avrig. Povestea cu cartonașul roșu și reducerea suspendării la jumătate nu o mai reluăm, pentru că nu imfluențează cu nimic povestea, poate doar prin faptul că înscrierea în carnetul de legitimare a mențiunii “Ridicată suspendare” i-a indus în eroare pe conducătorii echipei sale.

Interesantă e atitudinea conducerii AJF față de memoriile celor de la FC Avrig, care nu știau prea bine ce reclamă, pe cine reclamă. Primul memoriu a fost respins, însă celui de-al doilea, prin care mai mulți jucători de la Păltiniș Rășinari erau suspectați de cumul de cartonașe galbene, i s-a dat curs într-o direcție cel puțin ciudată.

În mod normal, acest memoriu trebuia direcționat către Departamentul Competiții, competență să țină evidența cartonașelor galbene și să sesizeze Comisia de Disciplină. Însă, nici vorbă. Memoriul a ajuns pe masa Biroului Executiv al AJF Sibiu, iar acesta a decis, fără bază regulamentară, să  constituie o Comisie de Verificare, din care a făcut parte un reprezentant al FC Avrig, dar nu și un reprezentant al celor de la Păltiniș Rășinari cum era normal pentru a asigura un echilibru.

După ce a trecut prin toate rapoarte de joc ale echipei Păltiniș Rășinari, Comisia de Verificare l-a găsit pe Silviu Han cu 7 cartonașe, deci, din oficiu, aflat în stare de suspendare, a întocmit un raport către Departamentul Competiții și acesta a sesizat Comisia de Disciplină. După patru săptămâni de la disputarea meciului!

Din punct de vedere regulamentar, situația e clară. Meci câștigat la masa verde de FC Avrig. Cu toate că procedura prin care s-a aflat adevărul a fost una extraordinară. Însă, Comisia de Disciplină și Comisia de Apel a AJF Sibiu au considerat că nu sunt importante circumstanțele care au dus la aflarea situației reale, ci faptul că jucătorul Silviu Han se afla în stare de suspendare pentru meciul Păltiniș Rășinari – FC Avrig.

Rămâne de văzut dacă Comisia de Recurs a FRF va fi de acord că nu contează cum a ieșit adevărul la lumină și va menține hotărârile comisiilor județene de la Sibiu. Însă, în acest caz, aceeași măsură trebuie aplicată și în speța de la București. În care identitatea jucătorului aflat în stare de suspendare pentru substituire a fost dezvăluită prin intermediul presei, pe baza probei video, dar și a celei cu martori.

Obligatoriu, decizia Comisia de Recurs a FRF trebuie să se îndrepte în aceeași direcție. De aceea am spus de la început că fie favorita AMFB, fie favorita AJF Sibiu va fi campioană, în niciun caz ambele. Din punct de vedere disciplinar cazurile sunt identice, deoarece vizează descoperirea unui jucător aflat în stare de suspendare prin mijloace mai puțin obișnuite.

Deci, urmează să aflăm care vor fi campioanele București și Sibiu. Progresul și FC Avrig sau spartac și Păltiniș Rășinari?

PS Gurile păcătoșilor adevăr grăiesc?

Progresul - Voința Crevedia