FRF organizează pe 17 și 24 iunie 2017 barajul pentru promovarea în Liga 3, dar e jale maximă. Campioanele județene au dreptul să participe la baraj, dar trebuie să îndeplinească condițiile impuse de regulament.

CSO Bragadiru - Voința Crevedia 2 / Ilfov / FRF
AS Voința 2010 Crevedia 2 a câștigat dubla cu CSO Bragadiru (4-2 și 4-1) și titlul de campioană a județului Ilfov. Poate participa la barajul pentru promovarea în Liga 3 organizat de FRF?

Cea mai importantă este dovada că sunt structuri sportive cu personalitate juridică, adică prezentarea Certificatului de Identitate Sportivă (CIS) în copie legalizată.

În trecut, Federația Română de Fotbal a închis ochii atunci când a avut interesul și o va face în continuare, acceptând participarea în competiție a unor structuri care nu dețin CIS, însă au depus un dosar cu șină și o coală albă A4 la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), pentru care primesc un bon, iar acesta este echivalat de FRF cu deținerea CIS-ului.

Trebuie spus că pentru a participa în campionatul Liga 4 la nivel județean, de asemenea, este necesar CIS-ul, pentru că într-o competiție sportivă, conform Legii Sportului, nu pot participa decât structuri sportive. Singura diferență este că la nivel județean pot participa și structuri sportive fără personalitate juridică.

Anul acesta ne-am gândit să facem treaba angajaților FRF și, în ultimele zile, am cules toate informațiile disponibile on-line privind organizarea cluburilor care au devenit campioane județene. Principalele sursele utilizate sunt Portalul Instanțelor de Judecată, baza de date a Ministerului Finanțelor Publice și Registrul Sportiv de la MTS.

Din start trebuie spus că situația se prezintă mult mai grav decât anticipam. Pe scurt, aceasta se prezintă astfel:

Cluburi care nu au CUI: 1

Cluburi fără personalitate juridică: 7

Cluburi de drept public cu CIS: 5

Cluburi de drept privat fără CIS: 14

Cluburi de drept privat cu CIS: 15

 

Este posibil, totuși, ca unele cluburi să-și fi obținut CIS-ul, însă datele prezentate pe site-ul MTS să nu fie actualizate la zi. În aceste condiții, așteptăm eventualele rectificări pe adresa de mail contact@sportb.ro

Dacă situația este exactă sau aproape exactă, atunci barajul pentru promovarea în Liga 3, practic, nu se poate desfășura! Cam doar o treime dintre echipe dețin CIS și acestea ar trebui să promoveze direct în Liga 3 (două dintre dublele de baraj sunt puse cu mîna între cluburi cu personalitate juridică și CIS!).

Restul vor prezenta un bon sau vor căuta tertipuri pentru a-și face loc în baraj. Și vom da în continuare câteva exemple interesante.

 1. COVASNA ASCS KSE Târgu Secuiesc reprezintă o ciudățenie. Clubul a primit personalitate juridică în 2008, însă folosește CUI-ul și CIS-ul Asociației Sportive KSE care a primit personalitate juridică în 2001, prin Încheierea 371 din 27 martie. Posibil să fi survenit o contopire, însă această informație nu e disponibilă și chiar suntem curioși cum s-a procedat.
 2. UPDATE Domnul Lehel Konczei, vicepreședintele clubului ASCS KSE, a lămurit dilema prin intermediul unui mail. Obiectul dosarului 386/322/2008 nu a fost acordarea personalității juridice, așa cum apare pe Portalul Instanțelor de Judecată, ci de modificare a actelor constitutive ale asociației.
 3. MUREȘ Nu cu mult timp în urmă am prezentat un caz de substituire a campioanei petrecut în 2011 la București. Acum “soluția” pare să fie adoptată de Mureșul Rușii Munți, asociație sportivă fără personalitate juridică având CIS-ul MS/F/00018/2002. Aceasta nu îndeplinește condițiile impuse de regulament. Nu a fost o surpriză când am descoperit că, în urmă cu săptămână și jumătate, pe data de 31 mai 2017, Judecătoria Reghin a acordat personalitate juridică Asociației Clubul Sportiv Mureșul Rușii Munți! Dacă campioana județului Mureș va trimite la FRF documentele acestei nou-născute asociații, atunci vom avea de-a face cu Codul Penal, infracțiunile fals, uz de fals și înșelătorie.
 4. UPDATE În urma unei discuții telefonice cu domnul Cosmin Chiș, președintele AS Mureșul Rușii Munți, ne-am lămurit cu privire la intențiile campioanei Mureș. Nu se urmărește substituirea, ca în alte cazuri, cu nou înființata ACS, ci COMASAREA celor două asociații. Conducerea a fost consiliată și asigurată că această operațiune este regulamentară în baza art.4 alin.5-6 și art.28 alin.2 din ROAF. Trebuie să subliniem aici că nu suntem de acord cu acest punct de vedere, însă vom reveni pe marginea subiectului într-un articol separat.
 5. BRAȘOV Nici adversara stabilită cu mîna de FRF nu stă mai bine. AS Viitorul Ghimbav 2014 și Consiliul Local Ghimbav au belele cât casa cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Contractele de finanțare încheiate în 2014 și 2015 au fost anulate de Tribunalul Brașov, iar pînă în prezent nu a fost stabilit un termen pentru recurs. Mai mult, AS Viitorul Ghimbav 2014 nu are personalitate juridică și, implicit, nici CIS. Preşedintele Andrei Avram a declarat pentru Monitorul Expres că nu vor fi probleme, pentru că astăzi se va deplasa la Bucureşti, la sediul MTS pentru a obţine bonul de înregistrare a solicitării de eliberare a CIS-ului. „Am auzit şi noi că sînt mulţi «binevoitori» care ne contestă dreptul de a juca barajul. Luni voi merge la MTS să obţin bonul pentru eliberarea CIS-ului. Este meritul sportiv al acestei echipe, al jucătorilor şi antrenorilor. Avem şi sprijinul primarului Dorel Toma, astfel că nu se pune problema să nu ne prezentăm la baraj“, a spus Avram. 🙂 Mult prea tare, să ai merit sportiv fără să fii structură sportivă…
 6. ILFOV Campioana ACS VOINȚA 2010 este din Dealu Mare, Crevedia. Mai mult, este echipa a doua a clubului din județul Dâmbovița, acesta participând cu două echipe la același nivel competițional în sezonul 2016/2017, cu câte o echipă în fiecare serie a Ligii a IV-a Ilfov. Din datele disponibile, nici Certificat de Identitate Sportivă nu deține. În aceste condiții, când Legea și regulamentele sunt încălcate grav, cum ar putea să participe la baraj? O întrebare directă adresată conducerii FRF!
 7. TULCEA Ultima campioană județeană a fost desemnată în această seară în finala dintre Pescărușul Sarichioi și Delta Stars, câștigată de prima cu scorul de 6-2. AS Pescărușul Sarichioi, așa cum apare pe site-ul AJF Tulcea, nu are personalitate juridică (cererea a fost anulată la primul termen în 2013) și are CIS pentru a participa în competiții de nivel județean. În schimb, există o altă structură cu numele ASOCIAȚIA CLUB SPORTIV PESCĂRUȘUL SARICHIOI JUNIOR, cu personalitate juridică, CUI 36727698, însă înființată pe data de 26.10.2016. Primul meci, în acest sezon de Liga 4, a fost disputat de AS Pescărușul Sarichioi pe data de 13.09.2016. Deci, putem asista și în acest caz la o tentativă de substituire.
 8. După cum arătam mai sus, avem 5 echipe campioane județene aparținând unor structuri sportive de drept public (ARAD, IALOMIȚA, MEHEDINȚI, SUCEAVA, VRANCEA). Federația Română de Fotbal, în era Burleanu, începută în 5 martie 2014, instigă conducătorii structurilor sportive de drept public la fals în declarații, deoarece aceștia, pentru a fi afiliați, sun obligați să depună la dosar o declarație pe proprie răspundere prin care să-și afirme independența decizională. Articolul 1, alin 8, lit. g) din ROAF: o declaraţie prin care structura juridică a persoanei care solicită afilierea garantează faptul că aceasta poate lua decizii independent de orice entitate externă. Niciodată un director sau cel care deține o funcție asimilată celei de președinte de club care conduce o structură sportivă de drept public nu poate lua decizii independent de voința superiorului său ieharhic. De exemplu, un director de LPS răspunde în fața Inspectoratului Școlar. Sau un șef de club al comunității locale dă socoteală în fața Primarului sau a Consiliului Local. În mod evident, independența decizională este o iluzie în aceste cazuri, iar când este afirmată pe hârtie sub semnătură e o minciună, un fals în declarații.
 9. BUCUREȘTI Revenim acasă, unde nu avem probleme cu CIS-ul, însă situația este extrem de gravă și am prezentat-o deja pe larg. Regulamentar, AMFB nu poate desemna campioana 2017 până când nu se va pronunța o hotărâre definitivă, cel mai probabil a Comisiei de Recurs a FRF, la contestația formulată de Progresul la finalul meciului decisiv cu spartac. Iar primul termen, la Comisia de Disciplină a AMFB este pe data de 14 iunie 2017.
 10. PRAHOVA Noul Petrolul s-a impus fără probleme în competiția Liga A, chiar dacă a primit personalitate juridică la o lună după începerea campionatului, însă poate avea probleme grave acolo unde nu se așteaptă. Lupii galbeni cred că au o problemă cu preluarea mărcii și palmaresului de la Primărie, însă s-ar putea să aibă una vitală legată de CIS. Din multe relatări din presa ploieșteană reiese că Mircea Dridea a pus la dispoziței CIS-ul pentru noua grupare. Cum adică? Doar MTS poate elibera CIS, nimeni altcineva nu poate emite acest document. Certificatul de Identitate Sportivă NU ESTE TRANSMISIBIL! ACS Petrolul 52 ar face bine să verifice ce scrie pe certificat. Dacă scrie ceva de genul sau exact PH/F/00011/2003 se află într-o mare belea pentru că acesta aparține unei asociații fără personalitate juridică și nu poate participa la barajul de promovare!
 11. UPDATE ACS Petrolul 52 a primit anul acesta CIS de la MTS (PH/A2/00026/2017). Totuși, în continuare are o problemă gravă legată de substituirea produsă între tur și retur (în campionat a fost înscrisă AS Petrolul 52, cu CIS PH/F/00011/2003). Înscrisă la finele verii trecute în primul eşalon judeţean sub numele de AS Petrolul ’52 Ploieşti, şi devenită, din iarnă, ACS Petrolul ’52, odată cu primirea Certificatului de Identitate Sportivă (CIS)
 12. DOLJ Campioana ACS Tractorul Cetate a fost și anul trecut la baraj. Și aici despre acel baraj vorbim, pierdut în fața celor de la Sirineasa cu 1-4 și 3-1. Pentru că atunci campioana Dolj a participat prin SUBSTITUIRE, deoarece a obținut personalitate juridică pe data de 16.02.2016 prin încheierea Judecătoriei Calafat. Campioană în anul 2016 a fost AS Tractotul Cetate, fără personalitate juridică, având CIS DJ/F/00046/2001. Probabil că, în loc de CIS a prezentat la FRF bonul prin care dovedea că și-a depus dosarul la MTS. Acest amănunt este important deoarece, dacă îndeplinea condițiile de constituire ca structură sportivă, ar trebui acum să prezinte copia după CIS obținut anul trecut. Dacă va veni tot cu bon înseamnă că MTS a considerat că nu îndeplinește condițiile respective. Sperăm însă să nu fie cazul și măcar jumătate dintre campioanele din acest an să îndeplinească toate condițiile de participare la baraj.
 13. CONSTANȚA Adresăm felicitări ASOCIAȚIEI SUPORTER SPIRIT CLUB SPORTIV FARUL care s-a mișcat exemplar. Chiar dacă i-a fost acordată personalitatea juridică pe data de 22.08.2016 și a fost înscrisă fără CIS în competiție, a făcut demersurile legale și până la finele anului 2016 a intrat în posesia Certificatului de Identitate Sportivă. În plus, la nivel de management a obținut performanțe remarcabile, reușind să atragă fonduri, de la membri și sponsori, în sumă totală de peste 100.000 lei! Deci, se poate!
 14. GALAȚI Am primit pe mail CIS-ul campioanei Oțelul, eliberat în 2016. Mulțumim pentru informație.
 15. BOTOȘANI De departe cel mai ciudat caz (vom reveni mâine la el, deoarece încercăm să aflăm mai multe informații) este cel al ACS Sănătatea Darabani. Pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, în județul Botoșani, apare un singur club Sănătatea, dar nu Darabani, ci Botoșani. În schimb, am găsit pe Portalul Intanțelor de Judecată un adevărat mutant: ASOCIAŢIA PENTRU SPRIJINIREA MANIFESTĂRILOR SPORTIVE „ASOCIAŢIA CLUB SPORTIV SĂNĂTATEA DARABANI” al cărei președinte este Dumitru Dănilă. Deci o asociație de sprijinire a manifestărilor sportive, nu un club sportiv.

 

„Depinde de meciul de sâmbătă, de la Moroeni. Dacă vom pierde acolo, nu văd pentru ce să ne mai interesăm de obţinerea CIS. În schimb, dacă vom câştiga, eu cred că ne mai opreşte nimeni până la baraj” – Daniel Micu, președinte Dentaș Tărtășești (10 mai 2017)

Vă prezentăm în continuare tabelul centralizator cu situația campioanelor județene 2017, menționând încă o dată faptul că este posibil să existe inexactități în privința CIS-ului, în sensul că unele cluburi să-l fi primit în 2015 sau 2016. Puteți trimite rectificări la adresa de mail contact@sportb.ro pentru a face corecțiile care se impun.

În această situație extrem de gravă, considerăm că Federația Română de Fotbal are obligația să dea dovadă de o atitudine transparentă și să publice pe site-ul oficial centralizarea exactă a datelor, așa cum reiese din comunicările transmise de Asociațiile Județene de Fotbal și/sau cluburi, pentru a elimina orice suspiciune cu privire la desfășurarea în condiții legale și regulamentare a barajului pentru promovarea în Liga 3.

 

LEGENDA

A1 – club de drept public

A2 – club de drept privat

F – asociație fără personalitate

CPB – îndeplinește condițiile de participare la baraj

 

NR. CRT. JUDEȚ CAMPIOANA PERSONALITATE JURIDICĂ CUI CIS CPB
1 ALBA ACS ȘURIANU 1945 SEBEȘ DA 32974695 AB/A2/00092/2014 DA
2 ARAD CS ȘOIMII LIPOVA DA–drept public 4573400 AR/A1/00014/2007 ?
3 ARGEȘ ACS UNIREA BASCOV DA 34044990 NU
4 BACĂU AFCS VIITORUL CURIȚA DA 35027289 NU
5 BIHOR ACS DIOSIG BIHARDIOSZEG DA 33856604 NU
6 BISTRIȚA NĂSĂUD ACS DUMITRA DA 30579436 BN/A2/00185/2012 DA
7 BOTOȘANI ACS SĂNĂTATEA DARABANI NU NU
8 BRAȘOV AS VIITORUL GHIMBAV 2014 NU 32956923 NU
9 BRĂILA ACS VICTORIA TRAIAN DA 28181039 BR/A2/00276/2009 DA
10 BUZĂU METALUL BUZĂU DA 31695331 BZ/A2/00277/2013 DA
11 CARAȘ-SEVERIN ACF VIITORUL CARANSEBEȘ DA – 18.03.2016 35575435 ? ?
12 CĂLĂRAȘI AS FC AGRICOLA BORCEA DA 26093615 NU
13 CLUJ ACSF „ALB-NEGRU“ AL STUDENŢILOR CLUJENI DA – 22.07.2016 36391341 ? ?
14 CONSTANȚA ASOCIAȚIA SUPORTER SPIRIT CLUB SPORTIV FARUL DA 36538788 CT/A2/00282/2016 DA
15 COVASNA ASCS KSE TÂRGU SECUIESC DA 13799253 CV/A2/00645/2002 DA
16 DÂMBOVIȚA AS DENTAȘ TĂRTĂȘEȘTI NU NU
17 DOLJ ACS TRACTORUL CETATE DA – 16.02.2016 35760254 ? ?
18 GALAȚI ACS SUPORTER CLUB OȚELUL DA – 19.07.2016 36391449 GL/A2/00170/2016 DA
19 GIURGIU ACSM DUNĂREA GIURGIU DA 31966457 GR/A2/00300/2013 DA
20 GORJ CS INTERNAȚIONAL BĂLEȘTI NU 37195564 NU
21 HARGHITA ACS SF PROMUREȘUL TOPLIȚA DA 30433910 HR/A2/00038/2014 DA
22 HUNEDOARA CS INTER PETRILA DA 12228542 HD/A2/00156/2002 DA
23 IALOMIȚA CS AMARA DA–drept public 28872328 IL/A1/00013/2011 ?
24 IAȘI AS UNIREA MIRCEȘTI NU 14709011 IS/F/00009/2001 NU
25 ILFOV ACS VOINȚA 2010 CREVEDIA 2 DA 30543149 NU
26 MARAMUREȘ AS FC LĂPUŞUL TÂRGU LĂPUŞ DA 15775021 NU
27 MEHEDINȚI CS STREHAIA DA–drept public 10943159 NU
28 MUREȘ AS MUREȘUL RUȘII MUNȚI NU 14852355 MS/F/00018/2002 NU
29 NEAMȚ AS TEIUL POIANA TEIULUI DA 28047984 NU
30 OLT AS MILCOV DA 16993059 NU
31 PRAHOVA ACS PETROLUL 52 PLOIEȘTI DA – 14.09.2016 36804332 PH/A2/00026/2017 ?
32 SATU MARE AS UNIREA 08 TĂȘNAD NU 24414840 SM/F/00010/2008 NU
33 SĂLAJ AS FC DUMBRAVA GÎLGĂU ALMAȘULUI DA 26266007 NU
34 SIBIU ACS FC AVRIG DA 32417821 SB/A2/00340/2013 DA
35 SUCEAVA CSM BUCOVINA RĂDĂUȚI DA-drept public 14441236 SV/A1/00002/2002 ?
36 TELEORMAN VOINȚA SAELELE DA 21666932 TR/A2/00200/2007 DA
37 TIMIȘ ACS GHIRODA DA 28292827 TM/A2/00247/2013 DA
38 TULCEA AS PESCĂRUȘUL SARICHIOI NU TL/F/00004/2001 NU
39 VASLUI CS FC 2007 GÎRCENI DA 26617760 VS/A2/00154/2009 DA
40 VÂLCEA ACS VIITORUL DĂEȘTI DA 31566400 NU
41 VRANCEA CSM FOCȘANI 2007 DA-drept public 20998801 VN/A1/00011/2007 ?

 

6 COMENTARII

 1. În prezent, în cadrul Asociației “CLUBUL SPORTIV PETROLUL 52”, activează echipa AŞ PETROLUL 52 PLOIEȘTI, care evoluează în Liga a-IV-a Prahova. Această structură sportivă nouă, a dobândit personalitate juridică în data de 14.09.2016, prin Încheierea Judecătoriei Ploiești nr. 786/2016, pronunțată în dosarul nr. 15589/281/2016.

  Va rog cititi la Expunere de motive:
  http://infoploiesticity.ro/vineri-se-va-realiza-asocierea-dintre-primaria-ploiesti-si-acs-petrolul-52-ploiesti-privind-marca-petrolul-ploiesti/

  • O structură sportivă nu poate activa în interiorul altei structuri sportive. E o aberație… Fiecare are CUI-ul ei, sediu propriu, CIS diferit, etc…

 2. Petrolul nu are probleme cu preluarea marcii, lucru care se va rezolva la licitatie.
  Regulamentul AJF Prahova nu prevede ca o echipa nu are dreptul sa schimbe denumirea.

  • Nu marca e problema. Dacă ACS Petrolul 52 era înscris în competiție de la începutul competiției și nu de la jumătatea ei, nu ar fi fost nicio problemă. Aici e vorba de substituirea structurii sportive înainte de începerea returului. Cum era dacă noua structură se numea ACS Astra 52? Denumirea doar maschează substituirea

Comments are closed.