Comitetul de Urgență al AMFB a adoptat în ședința de ieri câteva modificări importante în ceea ce privește regulamentele competițiilor de seniori, dar și cu privire la structura acestora.
Măsurile propriu-zise nu sunt neapărat rele, însă aprobarea lor ridică probleme grave de încălcare a Statutului AMFB, ca și crunta ilegalitate în care se zbat cei care astăzi pretind că sunt la conducerea asociației.
- Componența Comitetului de Urgență. Conform statutului acest organism de conducere este format din președinte, prim-vicepreședinte, vicepreședinte. Pe site-ului oficial al AMFB, Comitetul Executiv are în componență un președinte și doi vicepreședinți.
- Totuși, hai să spunem că-l promovăm forțat pe al doilea vicepreședinte în funcția de prim-vicepreședinte. Cine sunt cei trei? Marian Lumînare, Anton Doboș și Marian Rusu. Însă, doar ultimul are calitate legală, ceilalți doi nefiind înscriși în Registrul Asociațiilor. Cu un singur vot, Comitetul de Urgență nu poate lua nicio hotărâre, art.35 alin.4 din Statut stabilind un minim de 2 voturi.
- Competențele Comitetului de Urgență sunt limitate strict la problemele curente ale AMFB, conform art.35 alin.2 din Statut. Astfel că, aducerea de modificări structurii și regulamentelor competiției reprezintă o uzurpare a atribuțiilor Comitetului Executiv.
- Noile reguli sunt impuse cu două săptămâni înainte de termenul limită până la care echipele se pot înscrie în competiție. Cu un termen atât de scurt se urmărește de fapt descurajarea cluburilor și desființarea Ligii a 5-a.
- Se impune o condiție nouă pentru Liga 4 București pentru participarea în competiție și anume înscrierea în campionatele organizate de AMFB a cel puțin o echipă de juniori (nu de copii la minifotbal). Însă, conform ROAF, art.33 alin.3 lit.c) nu se stabilește nicio sancțiune în caz de neîndeplinire a acestei cerințe, așa cum se procedează în cazul echipelor de Liga 1, Liga 2 (neprogramarea/excluderea) și Liga 3 (penalizare cu 9 puncte). Dacă stabilești două sancțiuni diferite, trebuie să o stabilești gradual și pe a treia, altfel afectezi grav integritatea competițiilor. O altă scăpare a ROAF. Principalele ținte sunt practic cele mai bune trei echipe din sezonul precedent: Electroaparataj (litigiul cu AMFB se poate prelungi cu câteva săptămâni), Sportul Studențesc II și Progresul (ultimei fiindu-i „furate” grupele de juniori de prietenii „conducerii” AMFB), dar mai sunt și alte cluburi pe listă.
În concluzie, pentru a nu dilua mesajul, se impune o Contestație la Comisia de Disciplină a AMFB, semnată de toate cluburile care mai cred în respectarea legilor, statutelor și regulamentelor, pentru ca secretarul Baboi să își completeze colecția de documente oficiale dosite în sertar.
Măsurile adoptate de „Comitetul de Urgență” al AMFB
1. Liga a 4-a
a. Se va desfășura într-o serie cu 16 echipe;
b. Principalul criteriu de ocupare a celor 16 locuri va fi meritul sportiv, respectiv primele 12 clasate în ediția precedentă a Ligii a 4-a și primele 4 clasate din ediția precedentă a Ligii a 5-a. În cazul în care o echipă, din cele menționate anterior, nu îndeplinește condițiile, locurile vor fi ocupate de echipe din Liga a 5-a, în ordinea clasamentului ediției precedente;
c. Toate jocurile se vor desfășura pe terenuri omologate pentru acest nivel;
d. Echipele sunt obligate să folosească, pe toată durata jocului, cel puțin un jucător născut după 01.01.1997;
e. Echipele sunt obligate să aibă minim o grupa de juniori, participantă în ediția 2016-2017, în conformitate cu prevederile Art. 33, pct. 3, lit. c din ROAF;
f. Echipele trebuie să aibă antrenor cu minim Licenta C – UEFA, vizată pe anul în curs;
g. Termenul pentru depunerea cererilor de înscriere pentru participarea în ediția 2016-2017 este 16 august, ora 14.
2. Liga a 5-a
- Echipele sunt obligate să folosească, pe toată durata jocului, cel puțin doi jucători născuți după 01.01.1997;
- Termenul pentru depunerea cererilor de înscriere este 19 august, ora 12.
- Echipele participante în campionatele AMFB trebuie să aibă antrenori cu Licență de Monitor (juniori și copii) sau Licență C – UEFA, etc, vizată pe anul în curs.
- Antrenorii, indiferent de nivelul la care activează, sunt obligați să poarte, la vedere, pe toată durata jocului, începând cu 17 septembrie, ecusonul eliberat de AMFB, care îi certifică Licența obținută.
Cât e ecusonul, cât e ecusonul? E moca, neexistând o taxă aprobată de Biroul Executiv pentru bucata de carton. Doar dacă nu cumva secretarul se gândește să inventeze una mică…