Ieri s-au desfășurat lucrările (impropriu spus) Adunării Generale a Asociației Municipale de Fotbal București (AMFB), într-un cadru haotic, așa cum era de așteptat.
Această Adunarea Generală nu ne-a suscitat interesul și nici nu ne-am implicat în vreun fel în desfășurarea evenimentelor dintr-un motiv foarte simplu. Pierdere de vreme atâta timp cât condițiile impuse potențialilor candidați au fost total antidemocratice.
Alegerea Președintelui AMFB nu este un concurs de angajare pe post. Oricine poate candida atâta timp cât este propus de cel puțin un membru afiliat. Conform legislației în vigoare și normelor europene. Conform statutului inventat în 2011 de Vasile Avram și pe baza căruia s-au organizat alegerile de ieri, un vot democratic nu este posibil în cadrul AMFB. De altfel, doi dintre cei șase candidați inițiali au fost eliminați la proba dosarului de cadre ca pe vreme PCR. N-au origine sănătoasă așa că, la vale cu ei!
Dintr-un punct de vedere, Vasile Avram a avut dreptate să impună un cadru nedemocratic, dictatorial, în cadrul AMFB, deoarece democrația le face rău la palierul superior unora dintre reprezentanții membrilor afiliați. Balamuc mai mare ca la AMFB nu se mai găsește în toată România și nimeni nu va fi vreodată în stare să găsească leacul.
În ceea ce privește rezultatul scrutinului de aseară, cum era de așteptat, candidatul sprijinit de Claudiu Baboia a câştigat turul al doilea cu 6 voturi (53-47) în faţa lui Ioan Toma, directorul adjunct al Liceului Mircea Eliade şi şef al centrului de copii şi juniori al FCSB.
Aici trebuie remarcat tratamentul nemeritat aplicat lui Toma de contracandidaţi, mai precis de cel ce stăpânește bine tehnicile securisto-comunistoide. Cu două zile înainte de data alegerilor, Toma a fost acuzat fără perdea în articolul EDITORIAL / Saptamana patimilor la AMFB Bucuresti că, în cazul în care va ajunge președinte, va fura juniorii celorlalte cluburi în favoarea FCSB. Dacă aș fi fost eu în locul lui Tomiță, pe respectivul l-aș trata, de mâine, cu o flegmă-n ochi și cu o reziliere de contract, cu boarfe puse-n stradă pe Chei. Dar Ioan Toma e mult prea civilizat și tocmai din acest motiv a fost vulnerabil la un atac atât de jegos. Posibil ca patru voturi, decisive, să fii fost întoarse prin acest tertip.
Evident, de la noul președinte al AMFB, atât cât va rezista în funcție, nu aștept absolut nimic. Așteptările mele se îndreaptă către Claudiu Baboia, artizanul victoriei. În perioada în care a făcut opoziție conducerii AMFB, Claudiu Baboia a promis foarte multe schimbări la nivelul asociației. Nu cred că e posibil să le îndeplinească pe toate, însă sper că cel puțin pe cele referitoare la modul de lucru și le va ține. Nu implică bani, ci doar voință. Așadar primele măsuri trebuie să fie cele ce privesc integritatea competițiilor, cu toate implicațiile.
Până în martie, noua conducere are timp să se așeze la butoane, să adopte deja primele măsuri și chiar să prezinte o schiță a proiectului pentru noul statut…