Colonelul de Justiție Florin Talpan, șeful departamentului juridic al clubului Steaua București, a fost sancționat cu avertisment de Comisia de Disciplină a FRF.

Motivul ar fi că Talpan ar fi acuzat public Federația Română de Fotbal de acte de corupție. Cum poți să sancționezi pe cineva pentru că spune adevărul? În România, se poate!
Federația Română de Fotbal, ca de altfel toate federațiilesportive naționale, are statut de funcționar public (conform Codului Penal), fiind asimilată unei autorități publice de nivel central (conform Legii 554/2004 a contenciosului administrativ).
În dosarul excluderii Universității Craiova, FRF a scăpat de condamnare, pentru acuzația de abuz în serviciu, datorită faptului că FRF nu a aplicat o sancțiune disciplinară, ci una statutară.
Conform Codului Penal, Abuzul în serviciu este “Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
Conform Legii 69/2000 a educației fizice și sportului, “Federațiile sportive naționale au următoarele atribuții principale: exercită puterea disciplinară în termenii prevăzuți de prezenta lege și potrivit statutelor și regulamentelor proprii;”
Așadar, exercitarea puterii disciplinare este o atribuție de serviciu, prevăzută de legea specială, în termenii stabiliți de lege, statute și regulamente.
În consecință, în cazul FRF, exercitarea puterii disciplinare se face în termenii stabiliți de Legea 69/2000, Statutul FRF și Regulamentul Disciplinar al FRF.
După cum bine ne aducem aminte, Colonelul Florin Talpan a început, după meciul Steaua – Academia Rapid, să reclame și să depună memorii și acțiuni la AMFB și FRF cu privire la faptul că Academia Rapid nu are drept de promovare și nici să încheie contracte, deoarece este o asociație sportivă fără personalitate juridică.
Astfel, FRF era obligată de lege să își exercite puterea disciplinară și să verifice ce spune Statutul și Regulamentul Disciplinar.
În schimb, FRF comite abuzul în serviciu și, prin Decizia Comitetului de Urgență din 15 mai 2018, aprobă Referatul Șefului Serviciului Juridic al FRF, domnul Adrian STÂNGACIU. Astfel este introdus în Regulamentul Jocurilor de Baraj articolul 31 prin care s-ar permite transferarea drepturilor sportive de pe o asociație sportivă (fără personalitate juridică) către un club sportiv (cu personalitate juridică).
Comitetul Executiv poate să modifice regulamentele, însă, în același timp, se supune prevederilor legale, statutare și regulamentare în vigoare. Adică, și conducerea FRF poate fi sancționată disciplinar dacă încalcă prevederile Regulamentului Disciplinar. De exemplu, un caz ipotetic, dacă Răzvan Burleanu este prins jucând la pariuri va fi sancționat conform Regulamentului Disciplinar.
Deci, în exercitarea atribuțiilor sale, inclusiv adoptarea unor Decizii și Regulamente, Comitet Executiv este obligat să respecte Legea 69/200, Statutul FRF și Regulamentul Disciplinar.
Așa cum am mai spus, Legea 69/2000 prevede că FRF exercită puterea disciplinară.
Statutul FRF, la art.74, prevede: “Comitetul Executiv al FRF elaborează Regulamentul disciplinar cuprinzând abaterile și sancțiunile disciplinare, instanțele disciplinare ale FRF și competențele lor, procedura disciplinară, modul de soluționare a cauzelor și adoptarea hotărârilor sau deciziilor de sancționare a celor vinovați”. Printre sancțiunile enumerate în Statut, aplicabile membrilor afiliați, se găsește și cea a excluderii din competițiile în curs și/sau viitoare.
Art.70 Principiul promovării și retrogradării
1. Dreptul unui club de a participa în campionatele naționale depinde de meritul sportiv al acestuia. Un club se califică într-un campionat național (i) continuând să evolueze în același eșalon competițional sau (ii) promovând ori retrogradând la sfârșitul unui sezon.
2. Este interzisă orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice (de exemplu: schimbarea sediului, denumirii sau culorilor clubului, sau cesiunea între cluburi și/sau alte entități juridice a participanților), în scopul facilitării accesului într-un eșalon competițional superior celui în care are dreptul sportiv să activeze clubul în cauză și/sau în scopul facilitării primirii licenței în detrimentul integrității competiției.
3. Soluționarea eventualelor litigii, precum și constatarea neîndeplinirii condițiilor de promovare, sunt de competența Comisiei de Disciplină și Etică. Hotărârea Comisiei de Disciplină și Etică poate fi atacată cu recurs la Comisia de Recurs a FRF.
Conform art.51 alin.5, “Președintele FRF verifică aplicarea și respectarea legislației în vigoare, a Statutului și regulamentelor FRF, în întreaga activitate a FRF”.
Asociațiile județene de fotbal și AMFB, precum și membriilor, structurile sportive afiliate, sunt obligate să respecte Statutul și Regulamentele FRF, UEFA și FIFA, în conformitate cu art.18 din Statutul FRF: “Membrii afiliați la FRF au următoarele obligații:
a) să respecte statutul, regulamentele, directivele și deciziile FIFA, UEFA, FRF în orice moment și să se asigure că acestea sunt, de asemenea, respectate de membrii lor, precum și Legile Jocului elaborate de IFAB și Legile Jocului pentru Futsal și Fotbal pe plajă elaborate de FIFA, și să se asigure că acestea sunt, de asemenea respectate de membrii lor, introducând o prevedere în acest sens în statutul propriu”
Așadar, motivația domnului Stângaciu din referat (Având în vedere că structurile sportive participante în competiția Liga a IV-a nu sunt membre ale Federației Române de Fotbal), conform căreia se insinuează că Statutul și Regulamentul Disciplinar nu s-ar aplica participanților în competiția Liga 4 este cel puțin nepertinentă.
În consecință, toate exigențele stabilite prin Statutul FRF și Regulamentul disciplinar sunt aplicabile tuturor membrilor FRF, membrilor lor și tuturor persoanelor care-și desfășoară activitatea în fotbal. Conform art.80 alin.2 “Dispozițiile prezentului Statut primează în fața oricăror alte prevederi cuprinse în Regulamentele sau directivele FRF”. Adică, orice prevedere regulamentară care încalcă dispozițiile Statutului este lovită de nulitate, inclusiv art.31!
Însă, până acum doar am stabilit cadrul legal și statutar. Acum, vine și infracțiunea, respectiv abuzul în serviciu, faptă de corupție, comisă de FRF!
Norma specială prin care FRF își exercită puterea disciplinară stabilită prin Legea 69/2000
Art.1 | Obiectul
Prezentul regulament prevede abaterile de la statutul și regulamentele FRF, determină sancțiunile aplicabile, reglementează organizarea și funcționarea organismelor responsabile cu luarea deciziilor și procedura de soluționare a cauzelor disciplinare. La redactarea sa au fost avute în vedere prevederile Regulamentului disciplinar FIFA și ale Regulamentului Disciplinar UEFA
Art.2 | Scopul regulamentului
1. Acest Regulament se aplică în cazul oricărui joc sau competiții organizate sau autorizate de FRF/LPF/AJF/AMFB. Regulamentul se aplică și în cazul în care statutul, regulamentele sau deciziile FRF/LPF/AJF/AMFB sunt încălcate, iar aceste încălcări nu sunt sancționate de un alt organism al FRF/LPF/AJF/AMFB în afara organismelor responsabile cu luarea deciziilor.
2.În cazul în care, cu privire la sancționarea persoanelor aflate sub incidența prezentului regulament există prevederi regulamentare contradictorii ori diferite în regulamentele FRF se vor aplica cu prioritate prevederile Regulamentului Disciplinar. În cazul în care nu există prevederi specifice în regulamentul disciplinar se vor aplica normele mai favorabile persoanei sancționate.
Art.35 bis | Interzicerea dreptului de a promova
1.Interzicerea dreptului de a promova are ca efect menținerea echipei de seniori a unui club în același eșalon competițional chiar dacă acesta s-a clasat la finalul sezonului pe loc de promovare în nivelul superior.
2. Sancțiunea interzicerii dreptului de promovare se pronunță în ani competiționali și se aplică începând cu primul sezon care urmează celui în care sancțiunea a fost aplicată.
3. Inexistența dreptului unui club de a promova într-un eșalon superior poate fi reclamată de clubul care are un interes sau de FRF/LPF, cel mai târziu cu 10 zile înainte de începerea competiției în cauză.
4. Sancțiunea interzicerii dreptului de a promova aplicată unui club își va produce efecte și asupra clubului care continuă, în orice mod, activitatea persoanei sancționate (spre exemplu ca urmare a dobândirii denumirii, emblemei și/sau a palmaresului de către o entitate juridică nouă, a fuziunii prin absorție, a situațiilor prevăzute de art.4.5 din ROAF, etc.) până la împlinirea termenului pentru care a fost dispusă această măsură și, dacă este cazul, a reparării prejudiciului cauzat (art.17.3 și 4 din ROAF).
Așadar exact situația din vară! În loc să sesizeze Comisia de Disciplină, cu privire la încălcarea art.35 bis din Regulamentul Disciplinar, ce face FRF? Preferă să își ignore atribuțiile de putere disciplinară și comite un abuz în serviciu mare cât Casa Fotbalului!
Asociațiile sportive fără personalitate juridică, prin Legea69/2000, nu au dreptul să participe într-o competiție de nivel național și, din acest motiv, nu au drept de promovare din Liga 4 în Liga 3. În consecință, inexistența dreptului de a promova, conform art.35 bis alin.4 din RD își produce efecte și asupra clubului care continuă, în orice mod, activitatea persoanei sancționate.
În cazul particular despre care vorbim, activitatea asociației fără personalitate juridică Academia Rapid este continuată de SC Fotbal Club R SA (redenumită, ulterior, SC Fotbal Club Rapid 1923 SA), conform statutului societății comerciale. În consecință, nici societatea comercială nu are drept de promovare și de a evolua în Liga 3. Chiar și acum, după disputarea turului, conform Statutului și RD, FRF poate sesiza Comisia de Disciplină pentru constatarea și sancționarea acestei abateri legale și statutare.
Abuzul în serviciu comis de FRF este evident, cu prejudicii mari produse cluburilor care ar fi putut să promoveze dacă FRF nu încălca legea și își exercita puterea disciplinară conform Statutului și Regulamentului Disciplinar.
Și pentru că ar fi demascat public fapta de corupție comisă de FRF, Comisia de Disciplină și Etică l-a sancționat pe Colonelul de Justiție Florin Talpan cu avertisment! Pentru că a fluierat în biserică!