În urma unei anchete marca GSP, cu dosarul servit pe tavă, a devenit public venitul încasat de Cristina Neagu din bugetul Primăriei Capitalei. Cea mai bună handbalistă din lume, echivalentul din fotbal al unui Leonard Messi sau Cristiano Ronaldo, are pe hârtie 26.000 de euro pe lună, motiv pentru agentul T să se revolte și să plângă pe umărul bucureștenilor ai căror bani ajung în contul sportivei.
Aici trebuie să stăm drept și să tăiem în carne vie, pe bază de principii. Și poate acum provincialii revoltați vor înțelege ceva foarte simplu: ce se aplică în cazul lor, la Timișoara, Arad, Constanța, Iași, Cluj, etc. se aplică și în București. Situația se prezintă în felul următor, ori, ori:
- Cluburile de drept public pot legitima sportivi profesioniști și să le plătească salarii, indiferent de forma contractului.
Cluburile sportive de drept public din întreaga țară plătesc, în acest moment, salariile a mii de sportivi profesioniști, în special celor legitimați în sporturile de echipă, indiferent că vorbim de fotbal, handbal, baschet, volei, rugby, polo… Fiecare după posibilități, după interesul Bulibașei care patronează o structură a administrației publice și mărimea bugetului local, județean sau ministerial. Dacă din bugetul Municipiului București se pot aloca zeci de milioane de euro pentru sport, nivelul salarial al sportivilor profesioniști este stabilit de Firea și tovarășii din Consiliul General, la propunerea celor din conducerea CSM, fără alte influențe externe. Pentru că aceasta este realitatea în ceea ce privește toate cluburile de drept public.
Mai mult, putem să calculăm, pentru fiecare jucător profesionist platit din bani publici, cât reprezintă salariul acestuia per capita. Vom avea surpriza să aflăm că, din acest punct de vedere, handbalista Cristina Neagu nu este cel mai bine plătit sportiv din România.
Să nu mire pe nimeni dacă CGMB decide să înființeze o echipă profesionistă de fotbal și, cine știe, să îl legitimeze pe Messi dacă își permite să îi ofere un salariu pe măsură și argentinianul acceptă să semneze. Poate că el nu, dar alții vor accepta. Și, din acel moment, uitați de Steaua, Dinamo și alte cluburi private.
- Cluburile de drept public pot legitima doar sportivi amatori.
În mod evident, în această situație, niciun club de drept public nu mai poate plăti salarii jucătorilor profesioniști, ci doar să încheie cu jucători amatori contracte de activitate sportivă. Ceea ce e și normal, prin prisma Statutelor federațiilor internaționale și a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană.
Întrebarea de sute de milioane de lei alocate anual din bani publici pentru salariile sportivilor? Cum facem diferența între un sportiv amator și un sportiv profesionist. Foarte simplu prin raportare la Regulamentul FIFA cu privire la Statutul și Transferul Jucătorilor, ediția 2018,
Art.2 Status of players: amateur and professional players
- Players participating in organised football are either amateurs or professionals.
- A professional is a player who has a written contract with a club and is paid more for his footballing activity than the expenses he effectively incurs. All other players are considered to be amateurs.
Deci, un jucător profesionist este sportivul care a încheiat un contract scris, indiferent de forma acestuia, cu un club și este plătit cu o sumă mai mare decât cheltuielile efective implicate de participarea la activitatea sportivă. Toți ceilalți, care primesc sume mai mici sau nu primesc bani sunt considerați amatori.
Suficient de simplu și pe înțelesul tuturor?
În concluzie, dacă agentul T este cu adevărat revoltat, ar cam trebui să se revolte împotriva sistemului care permite cluburilor de drept public să legitimeze sportivi profesioniști, nu doar într-un caz particular, precum cel al Cristinei Neagu. Principiul, domnilor, principiul… Altfel, e doar bagabonțeală!