Progresul București a transmis, ieri, către Departamentul Juridic și Integritate al FIFA o plângere preliminară cu privire la abaterile grave ale FRF de la Statutul și Regulamentele FIFA. În cele 6 pagini ale documentului, Progresul semnalează ceea ce consideră a fi cele mai importante încălcări ale Statutului și Regulamentului FIFA.
La primul punct, Progresul București sesizează organizarea nestatutară a Adunărilor Generale, inclusiv pentru alegeri. În urma acestora, FRF a fost condusă timp de 4 ani de un Comitet Executiv nelegal și ilegitim, care a dispus abuziv de banii membrilor FRF, dar și de fondurile alocate de FIFA și UEFA pentru diverse programe.
Mai mult, unii dintre membrii Comitetului Executiv erau / sunt infractori condamnați pentru diverse fapte, inclusiv de corupție în fotbal, situație inacceptabilă prin prisma Art.68 lit.b) din Regulamentul Disciplinar al FIFA. Redăm textul acestuia în engleză:
Associations shall also:
- a) […]
- b) ensure that no-one is involved in the management of clubs or the association itself who is under prosecution for action unworthy of such a position (especially doping, corruption, forgery etc.) or who has been convicted of a criminal offence in the past five years.
Ceea ce înseamnă că FRF trebuie să se asigură ca nicio persoană care se află sub urmărire penală sau care a fost condamnată penal în ultimii cinci ani să nu fie implicată în conducerea sa sau a membrilor săi.
Prin prisma acestui articol, este pus la îndoială chiar dreptul președintelui Răzvan Burleanu de a conduce FRF, deoarece urmărirea penală poate începe cât de curând, cu privire, cel puțin, la neexecutarea hotărârilor judecătorești definitive, considerate de conducerea FRF a fi “niște prostii”.
Mai mult, la Adunarea Generală din 18.04.2018, vor participa la vot, cu binecuvântarea conducerii FRF și a Departamentului Juridic, cel puțin zece “convicted criminals”.
Poziția oficială a FRF cu privire art.68 lit.b) este ceva de genul “în cazul nostru nu se aplică Regulamentul Disciplinar FIFA, deoarece legea națională permite infractorilor să își facă de cap în fotbal”.
Dar să continuăm! Progresul București sesizează la următorul punct modificarea Statutului FRF în anul 2014, prin care, în ciuda recomandărilor FIFA din 2010, s-a permis afilierea cluburilor de drept public în fotbal, ceea ce a dus la compromiterea integrității competițiilor.
Exemplul cel mai evident este cel al CSA Steaua București, club sportiv militar condus de ofițeri activi ai armatei române, membră a NATO. De asemenea, a fost semnalat faptul că Ministerul Educației controlează aproximativ 15% din voturile Adunării Generale prin intermediul cluburilor sportive școlare și liceelor cu profil sportiv afiliate de administrația Burleanu.
În legătură cu punctul precedent, Progresul București sesizează și faptul că foarte multe cluburi sunt controlate de către autorități ale statului român, prin intermediul finanțărilor ilegale, care se constituie și în ajutor de stat, ceea ce afectează mediul concurențial intern și/sau european. Ceea ce, în mod evident, afectează integritatea competițiilor organizate de FRF.
În ceea ce privește cluburile de drept public, Progresul București sesizează și faptul că acestea nu au o conducere desemnată în urma unor alegeri libere interne, această conducere fiind numită de entități externe.
Pentru toate aceste încălcări ale statutelor și regulamentelor, Progresul București a prezentat exemple concrete, însoțite de înscrisuri, inclusiv un tabel cu situația juridică și financiară a fiecărui club afiliat la FRF. Însă, pentru a câștiga timp, nu au fost incluse în sesizare preliminară multe alte abateri grave ale FRF, precum munca forțată, exploatarea minorilor, trucarea meciurilor, dependența comisiilor jurisdicționale, etc, dar toate se vor regăsi în plângerea extinsă care va urma în curând.