TAS, ultima șansă! Oficialii cluburilor Rapid, “U” Cluj și CS Severin admit că grupările pe care le reprezintă au șanse minime de a primi licența pentru sezonul viitor.
Trecând peste faptul că, în acest an, Administrația de Licențiere a dat dovadă de o opacitate totală cu privire la deciziile Comisiei de Licențiere, uitând să le publice, din informațiile care totuși au circulat pe filiera cluburilor reiese că pe fond licența a fost respinsă grupărilor de Liga 1 Rapid, “U” Cluj, Oțelul Galați, CS Severin și Gloria Bistrița. Ultima nu mai are nicio speranță de salvare și nu a făcut apel.
Celelalte speră să își rezolve situația în ceasul al 12-lea, dar chiar dacă au făcut apel nădejdea le e în Tribunalul Arbitral Sportiv.
Comisia de Apel își va anunța decizia de menținere sau nu a hotărârilor luate de Comisia de Licențiere pe 10 mai, dar declarațiile făcute de oficiali ai cluburilor sus-numite dau de înțeles că formațiile pe care le reprezintă au șanse minime de a continua pe prima scenă a fotbalului românesc.
Oricum, reprezentanții Rapidului și ai “șepcilor roșii” au declarat deja că vor merge până la TAS, în timp ce severinenii par resemnați, cu atât mai mult cu cât formația din Turnu-Severin are șanse minime de a se afla deasupra ultimului loc retrogradabil la sfârșitul actualului sezon. O situație puțin mai specială există în cazul Oțelului, directorul comisiei, Viorel Duru, anunțând în context că a cerut oficialilor grupării moldovene să completeze dosarul cu niscai acte suplimentare.
Președintele Consiliului de Administrație al FC Rapid București, Ioan Taban, a mărturisit că se așteaptă la un răspuns negativ din partea comisiei.
„Din păcate, referatul directorului de licenţiere a fost pentru respingerea dosarului Rapidului, la fel cum s-a întâmplat şi la instanţa de fond. Din ce a explicat Viorel Duru, starea de insolvenţă nu poate fi luată în calcul. Dar nu a spus şi de ce. Există o lege a insolvenţei în România şi trebuie să se aplice. De aceea eu sunt sceptic că vom primi licenţa la Apel. În cazul în care ne resping din nou, vom merge mai departe, la TAS“, a spus Taban.
În cazul clujenilor, motivul invocat de comisie îl reprezintă datoriile clubului. „Suntem optimişti, trebuie să primim licenţa. Lucrurile au decurs normal la Comisia de Apel”, a spus Horia Ţiril, administrator judiciar la „U” Cluj.
La rândul lor, severinenii nu au putut proba că au achitat o datorie de 300.000 de euro, iar șefii clubului sunt resemnați. „Nu mai putem spera decât ca Federaţia să renunţe la procesul de licenţiere”, a mărturisit preşedintele Gheorghe Frăţică.
În schimb, cei de la Oțelul sunt puși pe strâns acte. Au depus deja niște ștate de plată, dar li s-au cerut și alte documente care să completeze un dosar niciodată completat ca la carte.
„S-a depus, prin intermediul avocaţilor clubului Oţelul, încă o parte din restul de acte care lipseau de la dosarul de licenţiere, iar în cursul zilei următoare trebuie să se finalizeze cu toate celelalte documente necesare”, a declarat un oficial al FRF despre situația cel puțin jenantă de la Oțelul, club care a încasat suficiente milioane de euro din Liga Campionilor pentru a nu avea probleme câțiva ani buni.
În cazul în care se va ajunge la Tribunalul de la Lausanne, decizia finală va fi luată după o judecată sumară, în cel mult două săptămâni de la depunerea solicitării de arbitraj. Din păcate pentru Rapid, precedentele tentative de la TAS ale cluburilor românești nu au avut sorți de izbândă, situația giuleștenilor fiind oarecum similară cu cea a clubului FC Bihor Oradea, aflat la momentul respectiv tot în insolvență.