Tribunalul București a luat pe data de 4 iulie 2024 o decizie istorică, prima neoptimizată din ultimii 22 de ani. Cererea formulată de FRF cu privire la modificarea actelor constitutive a fost respinsă, iar cererile de intervenție ale Fotbal Club Rapid București, Fotbal Club Progresul București și Fotbal Club U 1948 Craiova au fost admise! Informațiile privind dosarul 17083/3/2024 pot fi consultate AICI. Despre fondul cererii și al cererilor de intervenție am scris AICI. De ce este importantă această hotărâre?
În primul rând, pentru că reprezintă începutul sfârșitului pentru actuala Federație Română de Fotbal și o premisă pentru constituirea unei federații de fotbal sănătoase, care să funcționeze conform legilor României.
În al doilea rând, reprezintă o reparație, momentan morală, pentru toți cei care au fost prejudiciați în ultimii 22 de ani de conduceri ilegitime și abuzive.
În al treilea rând, reprezintă un semnal că, cel puțin pentru acest moment, optimizările în justiție nu mai funcționează sau cel puțin s-a redus considerabil numărul judecătorilor dispuși să facă jocuri murdare în coluziune cu Securitatea.
În al patrulea rând, în cazul în care nu este doar o eroare, o scăpare, a Sistemului Securito-Mafiot, prin efectul de propagare vom asista până la finalul anului și la alte decizii remarcabile ale justiției.
Am avut un rol în toată povestea asta? Evident! Chiar și introducerea lui Adrian Mititelu în dosar a fost ideea mea. Și nu e ultima. Mai sunt sute de gloanțe pe țeavă! Dar rolul important l-au avut Tudor Iacov și Horia Manoliu, iar pe cel determinant l-a avut Casa de Avocatură Țucă, Zbârcea și Asociații, care a inițiat Recursul în interesul legii concretizat prin Decizia ÎCCJ nr.19/2023. Și pentru acest aspect le suntem avocaților FRF și FRT extrem de recunoscători: “Țucă, te iubim! / Că ca tine nu găsim!”
Sfârșitul anului va veni cu câteva lovituri crunte pentru sistemul de tip mafiot instalat la conducerea fotbalului. Dizolvarea AMFB (detalii dosar AICI), în acest moment, este aproape o certitudine! Depinde doar de cei doi judecători, care formează completul de apel de la Tribunalul București, cât mai prelungesc agonia grupului Lumânare, Baboia & Co. Un termen, maxim două. În luna septembrie, în mod normal, vom avea parte de pălitura crâncenă.
Detalii despre aceste dosare și despre gaura neagră juridică în care se află fotbalul românesc și nu numai, voi prezenta în această vară, document cu document.
Pentru că această hotărâre istorică este doar vârful icebergului. Situația juridică a FRF este atât de gravă, încât nu mai există nicio procedură prin care să intre în legalitate. Reamintim acum, pe scurt, doar câteva din metastazele FRF: dubla personalitate juridică, nulitatea de drept și nulitatea absolută a Actului Constitutiv din 2001 și a Statutelor în toate formele adoptate în perioada 2002-2014, nulitatea absolută a persoanei juridice, o sumedenie de norme statutare și regulamentare, dar și activități contrare ordinii publice.
Reacțiile celor care nu cunosc situația reală a FRF sunt absolut hilare. Pe Mititelu îl înțeleg că sare calul și derapează în gard. Dar se bagă în seamă tot felul de “cunoscători” și „experți” cu diverse interese și comentează fără să aibă habar despre ce este vorba. Și aici îi includ pe Horia Ivanovici, Marian Iancu, Gigi Becali, Ștefan Popescu, Dumitru Dragomir și nu numai.
Interesantă a fost reacția FRF, care prin mâna șefului Direcției Juridice, Adrian Stângaciu, a făcut niște aprecieri tâmpite cu privire la hotărârea pronunțată joi, dar și la procedura din fața instanței Tribunalului București.
Adrian Stângaciu a încercat să minimalizeze importanța hotărârii numind procedura ca fiind administrativă, cu scopul de a crea impresia că ar fi doar o chestiune formală, de numărat hârtii la un ghișeu, de către un conțopist. Procedura necontencioasă, așa cum a precizat imediat în paranteză, reprezintă un control de legalitate al actelor ce trebuie efectuate cu scopul de a înscrie modificările actului constitutiv în Registrul Public, în cazul de față cel al Federațiilor. Într-adevăr, hotărârea nu are autoritate de lucru judecat, însă reamintim domnului Stângaciu că înscrierea în Registrul Federațiilor a Statutului adoptat în 2014, a președintelui FRF Răzvan Burleanu și a Comitetului Executiv s-a produs tot în urma unei cereri în procedură necontencioasă (administrativă), printr-o încheiere lipsită de autoritate de lucru judecat. Așadar, respingerea cererii cu privire la modificarea componenței FRF este cel puțin la fel de importantă ca admiterea cererii cu privire la înscrierea lui Răzvan Burleanu! Ba chiar mai importantă, pentru că acum înscrierea lui Răzvan Burleanu este în pericol de a fi radiată din Registrul Federațiilor, evident, în urma unei cereri adresate instanței în procedură necontencioasă.
Alte voci, unse la țâța FRF se lamentează cu privire la pericolul dispariției temporare a competițiilor fotbalistice, încercând să acrediteze ideea că cei care s-au adresat instanței pentru respectarea legalității, prejudiciați grav de conducerea ilegitimă a FRF, ar fi groparii fotbalului românesc. Spălați pe creier. Groparii fotbalului românesc sunt cei care participă an de an la Adunarea Generală a FRF și votează, fără drept, cu ambele mâini și Răzvan Burleanu, cel care nu a făcut absolut nimic timp de 10 ani pentru intrarea în legalitate a FRF, dar a profitat din plin de funcția uzurpată, averea realizată datorită poziției de președinte al FRF fiind estimată la peste 2 milioane de euro. Fără să punem în calcul eventualele comisioane primite (există suspiciuni rezonabile). În condițiile în care la FRF a venit desculț!
Revenim! Hai România! Hai că se poate!
Fiat iustitia, et pereat mundus
(Să se facă dreptate, de-ar fi să piară lumea)