AMFB a fost dizolvată prin Hotărârea nr.2918/26.09.2024 pronunțată în apel de Tribunalul Municipiului București. Acest fapt este deja de notorietate publică. Mulți au scris, puțin pricep ce s-a întâmplat cu adevărat și care sunt consecințele acestei decizii istorice.
Motivele exacte pentru care AMFB a fost dizolvată le vom afla după redactarea hotărârii instanței. La modul general, motivul principal de dizolvare este reprezentat de faptul că AMFB, încă de la înființare, funcționa cu încălcarea grosolană a normelor de ordine publică stabilite prin dispozițiile OG nr.26/2000 privind asociațiile și fundații, Legii nr.69/2000 a educației fizice și sportului și, ulterior, prin cele ale Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor (transpunere a legislației europene).
Lumânare Marian și Baboia Claudiu cunoșteau foarte bine aceste aspecte (de la mituitor am aflat unele dintre ele în 2016) când l-au debarcat pe Avram Vasile de la conducere și au preluat mașinuța de făcut bani, pe care au și perfecționat-o, în sens negativ, în cei 8 ani în care s-au aflat la butoane.
Personal, am avertizat în nenumărate rânduri că acesta va fi deznodământul, dacă nu se întreprind măsurile necesare pentru intrarea în legalitate. Aproape toată lumea mi-a spus fie că sunt nebun, pentru că mă lupt cu morile de vânt, fie că nu am habar despre ce vorbesc, că la AMFB totul e bine și frumos, situația fiind validată de maeștri avocați și tartorii de la FRF.
Ce e drept, a durat mai mult decât mă așteptam, dar s-a ivit momentul oportun exact când trebuia, când instanțele de judecată au lăsat-o mai moale cu secureala și cu câmpul tactic. Pronunțarea RIL nr.19/2023 a fost momentul zero pentru întreaga mișcare asociativă din România, chiar dacă a vizat direct doar federațiile sportive naționale, însă argumentele reținute de cei 25 de judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt aplicabile pentru orice asociație sau federație.
De asemenea, pentru eliberarea avocatului Robert Roșu din pușcărie, Casa de Avocatură Țucă, Zbârcea și Asociații a plătit un preț imens: pensionarea prematură a doamnei Alina Țucă de la ÎCCJ și pierderea evidentă de influență în fața instanțelor de judecată. Această casă de avocatură a făcut prăpăd cu legislația aplicabilă în domeniu, reușind să stabilească o jurisprudență aberantă, în mod evident, contrară voinței legiuitorului. Totuși, am dat credit total și am felicitat TZA pentru faptul că au inițiat acțiunea care s-a finalizat prin adoptarea RIL nr.19/2023.
Din acest motiv, problemele s-au acutizat rapid atât pentru AMFB, cât și pentru FRF. Aceasta din urmă are bube mult mai negre decât AMFB, începând cu haiducia din 1991, care probabil că îi va aduce și sfârșitul.
Însă, azi, ne vom limita la AMFB și ce urmează să se întâmple. Pentru că aceasta este întrebarea care mi-a fost pusă cel mai des în ultimele zile. Și noi ce facem?
În primul rând, trebuie spus că dizolvarea AMFB echivalează cu abolirea sclaviei în fotbalul bucureștean. Dar la fel ca și în cazul actului de la jumătatea secolului XIX, nu toți sclavii se bucură de libertatea primită, deoarece nu știu ce să facă cu ea, nefiind automat eliberați și de mentalitatea de sclav.
În mod evident, pentru oamenii liberi, această dizolvare reprezintă o șansă nesperată pentru reorganizarea fotbalului bucureștean pe principii legale și sănătoase. Pentru sclavi, e un coșmar și cu prima ocazie își vor vinde din nou libertatea, schimbarea de statut provocându-le depresie severă. Singura întrebare relevantă este cu privire la raportul dintre oamenii liberi care vor și pot să își decidă singuri soarta și cei care preferă statutul de slav și porunca stăpânirii…
Asociația Municipală de Fotbal București are un drum sigur, către groapă. Însă aceasta nu este scurt și poate dura câțiva ani până se va finaliza lichidarea. În acest timp, legal nu poate fi constituită o altă asociație care să organizeze competițiile oficiale la nivel de Capitală. Cluburile pot să își continue activitatea de pregătire, să dispute meciuri amicale și să se înscrie în competițiile oficiale organizate de alte asociații județene de fotbal. Orice tentativă de organizare de competiții oficiale la nivel local sau municipal se va considera o încălcare a dispozițiilor hotărârii judecătorești, o încercare de golire de conținut a acesteia, ceea ce reprezintă faptă penală.
Si au timp de gândire pentru a nu repeta greșelile trecutului când vor putea organiza legal noua asociație de fotbal la nivel de București. Pentru că în acest timp trebuie să își răspundă singuri la o întrebare care personal mă macină de ani de zile și nu îi găsesc răspuns: cum se face că oameni cu inteligența peste medie, președinții de cluburi, cu inițiativă, care își asumă responsabilități importante, se lasă conduși și călcați în picioare de niște indivizi submediocri gen Lumânare și Baboia? Pentru că de iubire nu poate fi vorba. Nimeni nu i-a iubit, așa cum de exemplu aproape jumătate dintre americani îl iubește pe Donald Trump și îl urmează orbește. Nici de frică nu poate fi vorba, pentru că sunt niște stârpituri de care cel mult poate să își fie milă. Poate că acesta e motivul. Din milă. Nu aveau săracii din ce să facă avere și au fost ținuți pe funcții și salarii la AMFB. Gluma e glumă, dar totuși ceva este putred în gândirea președinților de cluburi. Pastilați-vă, faceți recuperare și după o vreme să ne vedem cu toții bine la cap. Pentru că altfel, deznodământul va fi același!
Gândiți-vă doar la consecințele dizolvării! Tot patrimoniul AMFB agonisit în trei decenii va fi distribuit către terți. Învățare de minte!