Contestația introdusă de CSA Steaua la meciul cu Academia Rapid din play-off a ajuns la Comisia de Apel a AMFB. Chiar dacă decizia Comisiei de Disciplină reprezintă o parodie juridică, totuși conține câteva elemente lămuritoare.

Academia Rapid a ales varianta periculoasă, nelegală, dar care creează iluzia că regulamentul a fost respectat. Pentru Academia Rapid a intervenit, în mod evident, și LPF deoarece în numele Academiei a vorbit avocatul Paul Mincu.
Astfel, din hotărârea Comisiei de Disciplină reținem că Academia Rapid a admis faptul că nu are personalitate juridică, dar cu toate acestea a prezentat, prin grija AMFB, niște foi care se doresc a fi primele pagini din contractele încheiate nemijlocit de cei 5 jucători contestați cu AS Academia Rapid.
Numai că, atât academicienii, prin Paul Mincu, cât și membrii Comisiei de Disciplină, au ignorat un aspect extrem de important. Art.7 din RSTJF spune foarte clar că pentru a avea drept de joc jucătorii profesioniști trebuie să aibă un contract valabil încheiat cu clubul la care sunt legitimați. Evident, o greșeală decisivă. Pentru că Academia Rapid nu este club, ci asociație sportivă! Distincția între un club și o asociație sportivă este făcută de legea care guvernează întreaga activitate sportivă din România și anume Legea 69/2000.
Comisia de Disciplină se substituie Parlamentului și inventează o nou structură sportivă, o struțo-cămilă: clubul asociație sportivă! Avem dovada, negru pe alb! Dar ce pretenție să ai de la niște avocați să cunoască prevederile Legii Sportului, când ei nu cunosc nici măcar prevederile Codului de Procedură Civilă și Codului Civil.
AMFB și FRF și-au unit forțele pentru a promova, în mod nestatutar, neregulamentar și ilegal, AS Academia Rapid în Liga 3. Nu e un secret pentru nimeni. CSA Steaua este prejudiciată foarte grav și are obligația să ducă toate demersurile până la capăt pentru repararea acestui prejudiciu.
Totuși, apelul depus de Colonelul Florin Talpan i-a speriat rău, pentru că AMFB prin Comisia de Apel trebuie să comită ilegalități și mai grave pentru a respinge acțiunea. Astfel, printr-o acțiune de intoxicare a presei, AMFB a sifonat către GSP ultima pagină a apelului, cea cu semnăturile, susținând că s-a comis un fals. Gazeta a înghițit nemestecată minciuna și, chiar dacă comandantul clubului a lămurit de ce în dreptul numelui său apare semnătura unuia dintre adjuncți, a menținut titlul care n-are nicio legătură cu realitatea.
Scopul AMFB a fost acela de a crea o stare favorabilă pentru ca nimeni să nu comenteze o eventuală respingere a apelului pe excepția lipsei dovezii calității de reprezentant, ceea ce e o mare prostie. Toate ștampilele și semnăturile de pe pagina respectivă reprezintă o procedură internă și nu afectează cu nimic calitatea de reprezentant convențional a Colonelului Florin Talpan în toate instanțele de judecată, de la judecătorie la Înalta Curte de Casație și Justiție, inclusiv în fața tribunalelor arbitrale, așa cum sunt comisiile jurisdicționale ale AMFB și FRF.
Ce nu a observat nimeni e lista de înscrisuri depuse o dată cu apelul. Anexa 6 este extrem de importantă, fiind vorba de Contractul de Societate, actul de înființare al AS Academia Rapid. Noi suntem în posesia acestui document de ceva vreme și multe dintre susținerile noastre din ultimul an cu privire la ce poate și ce nu poate AS Academia Rapid se bazează pe acesta. Iată doar un exemplu cu privire la conținutul acestui contract, dar mai sunt și alte prevederi extrem de importante:
“CAPITOLUL III SCOP, DENUMIRE, DURATĂ, SEDIU
Art. 3.1. „ASOCIATIA SPORTIVA ACADEMIA RAPID BUCURESTI” (denumita in continuare „Asociatia Sportiva”) este societate civila, nu efectueaza acte de comert, nu are personalitate juridica si nu este subiect autonom de drept.”
Pentru orice jurist integru acest pasaj este suficient pentru a ajunge instantaneu la concluzia că AS Academia Rapid nu are capacitatea de a contracta, potrivit art.1179 din Codul Civil și nici nu poate participa la circuitul civil în nume propriu. Și implicit să constate că paginile prezentate de AMFB nu sunt contracte, ci doar niște foi volante.
Astfel, având toate armele în mâini, CSA Steaua trebuie să lupte până la capăt. Chiar dacă AS Academia Rapid, substituită cu SC Fotbal Club R București, va fi promovată cu japca în Liga 3, CSA Steaua are obligația să solicite repararea prejudiciului creat, iar unul dintre elementele despăgubirii să fie reprezentat de înscrierea în Liga 3, sezonul 2018/19.
Ședința Comisiei de Apel a fost programată joi, cu începere de la ora 18.00.
În altă ordine de idei, CSA Steaua a solicitat FRF, organizatoarea meciurilor de baraj pentru promovarea în Liga 3, amânarea dublei București – Giurgiu până la pronunțarea unei hotărâri definitive și omologarea rezultatului meciului decisiv pentru stabilirea campioanei Liga 4 București, conform prevederilor ROAF. Pentru FRF modificarea datei de disputare a meciurilor de baraj București – Giurgiu nu ar trebui să fie o problemă, deoarece și alte duble au fost reprogramate.