Steaua București va juca în Liga 3, chiar dacă nu va disputa barajul. Oricum, dubla cu Giurgiu nu numai că ar trebui amânată până la omologarea rezultatului meciului decisiv printr-o hotărâre definitivă (conform ROAF), ba, mai mult, nici nu ar trebui să se dispute. Însă, cele două meciuri între SC FC R SA și AFC Singureni se vor disputa, pentru a crea aparența unui merit sportiv pe care l-ar câștiga clona pe acțiuni a AS Academia Rapid.
LIVE REZULTATELE MECIURILOR DE BARAJ
Sintagma “meritul sportiv” este trâmbițată de Adrian Stângaciu pe toate drumurile cu toate ocaziile, numai că Directorul Departamentului Juridic denaturează grav acest concept, folosind în acest sens o interpretare proprie a pct.39 din Rezoluția Parlamentului European din 2 februarie 2017:
“Parlamentul European
- își reafirmă atașamentul față de modelul european al sportului organizat, în care federațiile ocupă un loc central, în măsura în care stabilesc un echilibru între numeroasele interese divergente ale tuturor părților interesate, cum ar fi sportivi, jucători, cluburi, ligi, asociații și voluntari, cu o reprezentare adecvată și democratică și mecanisme de transparență în procesul decizional, și competiții deschise bazate pe merit sportiv; solicită o mai accentuată solidaritate financiară la toate nivelurile;”
Să ne arată domnul Stângaciu, jurist cu multă experiență, unde scrie în această Rezoluție că TRIȘORII AU MERIT SPORTIV! De fapt, documentul afirmă cu tărie contrariul!
Realitatea din România este cu totul alta și a fost descrisă cu exactitate de Tudor Iacov, președintele clubului Progresul București, cu ocazia conferinței “Probleme dificile de dreptul sportului” (ediția a 2-a), la care domnul Stângaciu s-a prezentat cu temă: Principiul “Meritului sportiv” și Legea sportului. Ceea ce înțelege FRF și domnul Stângaciu prin Merit Sportiv este, în fapt, Merit Politic!
Federația Română de Fotbal încalcă Rezoluția Parlamentului European tocmai pentru că generează un dezechilibru grav între interesele competitorilor, prin stabilirea unui tratament discriminatoriu, prin măsuri arbitrare luate de pe o zi pe alta!
După cum spuneam, FRF, la ordinul Partidului, dorește să creeze aparența unui merit sportiv câștigat pe teren de o entitate concepută în eprubeta politică în urmă cu mai puțin de o lună!
În consecință, după ce se va disputa acest simulacru de baraj, FRF va încerca să stingă litigiul cu Steaua București. Colonelul de Justiție Florin Talpan este setat pe modul “Kill’em all” și are la dispoziție un arsenal nuclear, din punct de vedere juridic. Astfel, după disputarea meciurilor de baraj (care ar putea fi amânate fără probleme pentru o săptămână sau două), Steaua București va câștiga litigiu și titlul de campioană Liga 4, ediția 2017-2018, iar pentru repararea prejudiciului creat va primi direct loc în Liga 3. De ce?
Pentru că, altfel, la TAS, se va produce un dezastru pentru FRF. Nu prin prisma faptului că Steaua București va câștiga fără probleme, ci pentru că Florin Talpan va deveni personajul cel mai credibil din fotbalul românesc. Și atunci să te ții!
Aseară am fost la AMFB pentru a afla pe viu ceea ce anticipam. Adică, fie Comisia de Apel nu se va prezenta, fie se va da amânare din diverse motive. Comisia de Apel s-a prezentat la ora 18.20 și a pronunțat amânare pentru a da posibilitatea AS Academia Rapid să prezinte în original și în copii certificate contractele celor 5 jucători. Hai să râdem tare! Următorul termen a fost stabilit pentru marți, la ora 18.00.
Probabil, AS Academia Rapid nu se va mai prezenta. Și chiar dacă se va prezenta, nu va prezenta nici măcar prima pagină a contractelor, pentru că legal acestea nu au cum să existe. Astfel, Comisia de Apel va rămâne în pronunțare și peste o săptămână, după disputarea celui de-al doilea meci al barajului, Steaua București va câștiga meciul cu AS Academia Rapid pe procedură. Și nu vom afla niciodată dacă contractele au existat sau nu!
Totuși, dacă aș fi suporter stelist, nu aș lăsa lucrurile așa. În loc să discute de proteste în fața sediilor AMFB și FRF, steliștii ar face bine să pună mâna pe pix. Măcar unul dintre ei, care să întocmească câteva plângeri penale standard, pe care să le completeze ulterior câteva sute de steliști, împotriva membrilor Comitetelor Executive ala FRF și AMFB, dar și ai Comisiei de Disciplină. Pentru cei din urmă ar trebui și plângeri la Consiliul Baroului București pentru persiflarea actului de justiție. Momentan, membrii Comisiei de Apel nu au greșit cu nimic, dar nu-i timpul pierdut.
Astfel, două echipe din București vor intra imediat în Liga 3. Va urma însă și o a treia echipă, după ce AFC Asalt va câștiga litigiu cu privire la desfășurarea meciului cu ACS FC Dinamo pe un stadion neomologat. Din discuțiile pe care le-am avut, AFC Asalt a contactat deja avocați cu experiență la TAS cărora le-au fost prezentate documentele din dosar, se fac traduceri și s-a strâns deja ceva mai mult de jumătate din suma necesară pentru plata taxelor și onorariilor. Dacă nu intervin evenimente paranormale, imediat după comunicarea hotărârii de la Comisia de Recurs a FRF, acțiunea va fi depusă la Lausanne. Chiar dacă se va solicita procedură de urgență, probabil, tot vor trece câteva luni. Aceasta este singura carte din mâna FRF, dar și despăgubirile vor face să merite așteptarea.
Însă, după cum spuneam s-ar putea să apară surprize, fie de o parte, fie de cealaltă. Nimic nu e garantat. N-ar fi exclus, ca în momentul în care se va convinge că AFC Asalt e hotărâtă să meargă până la capăt, FRF să comunice de fapt o hotărâre favorabilă pentru AFC Asalt, motivând că pe site s-a strecurat o greșeală.
Există un precedent din anul 2013, privind meciul Sportul Studențesc – Rapid CFR Suceava. În urma unei golănii a CCA, arbitrii au plecat de la stadion, iar oaspeții s-au urcat în autocar și au zbughit-o acasă. Motivul ar fi fost neplata baremelor de arbitraj. Sportul Studențesc, chiar dacă era într-o situație critică, a mers cu litigiul până la TAS. Și l-ar fi câștigat, dacă FRF nu ar fi programat meciul pe 27 iunie, după trei săptămâni de la încheierea campionatului pe 5 iunie! Astfel, litigiul a rămas fără obiect!
În astfel de cazuri, jurisprudența TAS este cât se poate de clară! Nu vom da decât un exemplu, din decizia pronunțată în cazul barajului dintre Rapid București – Concordia Chiajna, scos din joben de Comitetul Executiv al FRF. Principiile enunțate mai jos sunt valabile și pentru organizarea meciurilor și pentru inventarea unor texte regulamentare cu dedicație. Barajul s-a disputat pe data de 13 iulie 2013, iar dispozitivul hotărârii a fost comunicat de 2 august 2013. Deci se poate și repede…
- The RFF enjoys a monopoly. For this reason, in particular, it is obliged to approve clear and comprehensible decisions as well as to grant an equal and not arbitrary treatment to clubs.
- […]
- The RFF has to treat all football clubs in an equal manner. In the previous years, clubs lacking license were not allowed to play in the first division of the Romanian football championship. Nevertheless, the Executive Committee of the RFF allows unlicensed Rapid to play in the first division in the Romanian championship although it doesn’t meet the requirements set by the Romanian license system. In turn, this leads to an unequal treatment of the football clubs in the Romanian football championship.
- The Executive Committee could not prove that there exists a justification for such an unequal treatment. By lacking a basis to handle the situation of Rapid differently, the Executive Committee of the RFF acts clearly in an arbitrary manner. In addition, the Decision of the RFF Executive Committee allowing unlicensed Rapid to play in the first division is in clear contradiction to all previous decisions of the RFF.
Nu credem că este necesară traducerea. Ideea de bază e că FRF, ca organizator de competiții, având monopol, este obligată să asigure prin regulamente un tratament nediscriminatoriu tuturor cluburilor. AMFB se află în aceeași situație. Și totuși, AFC Asalt a fost obligată să organizeze meciurile doar pe stadioane omologate, în timp ce ACS FC Dinamo a jucat pe orice tăpșan, fie el cu suprafață naturală sau sintetică. E atât de simplu, încât procesul se va termina înainte să înceapă! Evident, tot din jurisprudența TAS, sunt multe alte argumente pentru o victorie certă a AFC Asalt.
Vom vedea ce va fi, dar cu siguranță nu ne vom plictisi!