Medicii legiști de la Mina Minovici au efectuat necropsia nigerianului Ihelewere Henry, dar nu au ajuns încă la nicio concluzie. Sarcina lor e să elimine treptat posibile cauze ale decesului, însă deja au încadrat cazul la capitolul „morți subite la tineri”, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta să nu aflăm vreodată ce anume a provocat moartea fotbalistului.
Ceea ce vor de fapt să spună prin această încadrare, gen „i-a sunat ceasul” sau „i s-a terminat ața” e că nu dispun de resursele necesare pentru a efectua o cercetare amănunțită și că există posibilitatea ca testele efectuate să nu fie relevante.
După nici 24 de ore, medicii au exclus anevrismul și hematomul, iar despre inimă au spus că prezenta anumite leziuni dar acestea nu puteau provoca decesul. În general, la sportivi, inima este cea care resimte cel mai puternic efortul pe care îl depun, în primul rând prin mărirea volumului. Tocmai din acest motiv, testele medicale trebuie efectuate periodic și cu mare atenție, deoarece, așa cum spunea unul dintre legiști, „mulţi consideră un fotbalist un izvor de sănătate, deoarece face mişcare. Fals! Inima sportivilor e predispusă la afecţiuni”, iar un simplu EKG nu poate descrie starea reală în care se află cordul.
Pentru ziaristul care și-a început cariera atârnând după o friptură (se știe el), o misterioasă boală tropicală contractată în vacanța petrecută în Nigeria sună perfect, iar la întrebarea dacă e exclusă o astfel de variantă, în mod normal, o sursă a răspuns că nu, atâta timp cât nu sunt finalizate testele microbiologice.
Dacă rezultatele finale ale autopsiei vor fi neconcludente, familia e decisă să solicite o contraexpertiză, însă acest demers ar fi inutil dacă s-ar efectua tot în România.
Momentan, se evită cu orice preț luarea în calcul a faptului că nigerianul suferise, de curând, un traumatism la genunchi, iar forțarea acestuia putea provoca pătrunderea de celule grase în circulația saguină, ceea ce poate duce la o embolie, greu depistabilă, chiar și cu mijloace de investigație de ultimă generație.
Pentru că trebuie ținut cont de toți factorii de risc, inclusiv de temperatura ridicată, aceasta putând să provoace o lipsă de oxigenare a creierului, mai ales că unii martori spun că fotbalistul avea convulsii după ce s-a prăbușit pe gazon.
Mai mult ca sigur, dacă nu vor ajunge la o concluzie clară, legiștii vor da un diagnostic la plesneală ca în atâtea alte cazuri, nu din rea credință, ci din lipsa resurselor. Aceeași lipsă a resurselor din cauza căreia la terenul din Balotești nu era prezentă o ambulanță.
Venind vorba de ambulanță, Abdulrazak Mansur a declarat familiei că primul echipaj SMURD a ajuns la stadion după mai bine de 20 de minute, urmat la câteva minute de cel de-al doilea, ceea ce contrazice varianta prezentată de paramedici. În acest caz, este cât se poate de legitimă întrebarea ridicată de ilfovsport.ro. De ce dispeceratul de la 112 a trimis la intervenție SMURD-ul și nu ambulanța de stat care avea stații la câțiva kilometri de stadion?
În orice caz, totul rămâne în continuare la un nivel pur speculativ, însă legiștii trebuie să dea un răspuns clar, chiar și în varianta morții subite existând cauze exacte care o provoacă.