photosport (r) este marcă înregistrată pe patru clase Nisa, care acoperă tot ce ține de produsele fotografice, indiferent de suport. Înregistrarea mărcii a avut ca scop o mai bună protecție a drepturilor de autor, deoarece la un moment dat am observat că fotografiile realizate de mine au umplut internetul, iar niste băieți „deștepțí” fac profit de pe urma lor.
În România, drepturile de proprietate intelectuală nu sunt protejate de justiție cum ar trebui, chiar dacă legea este cât se poate de clară în această privință. Am studiat deciziile luate în mai multe cazuri și am tras concluziile de rigoare, astfel că aveam nevoie de soluții pentru toate chichițele de care hoții s-au folosit la procese pentru a scăpa basma curată.
Într-unul dintre cazuri, instanța a considerat că autorul unei fotografii nu a luat măsuri de protecție pentru ca aceasta să nu fie descărcată de pe site-ul pe care o publicase. Evedint, o aberație pentru că nu are nicio legătură cu ceea ce spune legea, însă pentru că trăim în România și orice e posibil, am fost nevoit să trec cu photosport.ro la versiunea 3.0 🙂
Inspirația mi-a venit de la Tom Theobald, unul dintre cei mai importanți fotografi de gimnastică ritmică din lume. Acesta își prezintă munca și își vinde drepturile de autor prin intermediul photoshelter.com, care a apărut tocmai dintr-o astfel de necesitate.
În baza unui abonament lunar, modic pentru Statele Unite, dar care mă cam ustură la buzunar, photoshelter.com oferă un spațiu generos de stocare, toate funcționalitățile necesare pentru un site de fotografie, dar impune și anumite condiții, iar pentru orice depășește cadrul contractului percepe taxe suplimentare. Cine dorește să afle exact despre ce e vorba poate intra pe photoshelter.com unde va găsi toate detaliile.
Din punct de vedere al protecției fotografiilor, photoshelter reprezintă soluția de care aveam nevoie aici în România. Numai că, românii și nu numai ei nu prea pricep ce e cu proprietatea intelectuală (acum 5-6 ani nici eu nu prea eram la curent cu astfel de amănunte) și restricțiile întâmpinate la download au creat anumite nemulțumiri.
Totuși, cine dorește să distribuie fotografiile are câteva metode puse la dispoziție chiar de photoshelter, fiind vorba în primul rând de butoanele pentru rețelele sociale cele mai importante. Pentru site-urile care vor să prezinte fotografiile punem la dispoziție codul embed al slideshow-ului. Aceasta este singura metodă prin care pot distribui fotografiile fără a fi necesar acordul sau achiziționarea neexclusivă a drepturilor de autor.
Cine dorește să achiziționeze astfel de drepturi, fie pentru uz personal, fie pentru uz comercial, poate folosi cu încredere butonul Add Cart, iar sistemul pus la punct de photoshelter îl va ghida fără probleme până la efectuarea plății prin PayPal.
Cam acesta ar fi, pe scurt, modul de utilizare al site-ului photosport.ro. Prin această metodă sper să reușesc să dedic mai mult timp site-ului sportb.ro. Pentru că, dacă nu îmi ating obiectivele propuse pentru următorii doi ani, probabil voi pune lacătul și mă voi apuca de renovat case sau alte activități care implică arvuna 🙂 În cele patru luni de funcționare am depășit cu mult graficul stabilit inițial, însă asta nu înseamnă că peste un an situația se va prezenta la fel de bine, dacă nu fac următorii pașii absolut necesari, iar aceștia implică timp și bani.
Cheltuielile lunare pentru întreținerea celor două site-uri au depășit demult estimările, astfel că nu am nici cea mai mică dorință să mai adaug alte noi, deoarece la acest moment nu mai există alte resurse pentru a le suplimenta.
PS. Orice utilizare a fotografiilor este monitorizată de sistemul de detecție al photoshelter, astfel că va veni timpul pentru o discuție, nu neapărat civilizată, cu cei care stau toată ziua la un birou și se cred deștepți.