
Pariurile pe cursele de cai, care existau în România și pe timpul lui Ceaușescu, au fost reluate oficial pe 25 noiembrie anul curent, cu ocazia ultimei reuniuni hipice a anului găzduită de hipodromul din Ploiești.
Organizatorii au pregătit un eveniment special, cu cinci curse de trap și cinci curse de ogari. În premieră de la reluarea activității pe hipodrom, s-a putut paria online sau în agenții pe două dintre cursele zilei: Premiul Fortuna Gold și Premiul Fortuna Silver. Cine a mizat pe acest sport a beneficiat și de bonusul Fortuna la primul pariu. Premiul Fortuna Gold a fost câștigat de Star Nobel, condus de Viorel Gheorghe, deținătorul Derby-ului de Trap al României din 2017. Premiul Fortuna Silver i-a revenit favoritei Histoire DInverne, avându-l în „trăsură” pe Gheorghe Crăciun.
Inițiativa celor două agenții de pariuri este binevenită, în sensul în care se scoate la suprafață o activitate care exista oricum, adică s-a pariat pe cursele de cai și cu prilejul reuniunilor precedente, dar „la negru”.
O prefață pentru sezonul viitor

Revenind la ce s-a întâmplat pe 25 noiembrie, trebuie spus că a fost o reuniune cu 45 de cai la start și… 800 de spectatori. În afara pariurilor online, cei din tribune au avut prilejul să pronosticheze câștigătorul cursei. Zece dintre cei care au participat la concursul de pronosticuri au primit premii personalizate de la unul dintre operatorii de pariuri. Evenimentul principal din cadrul reuniunii a fost Criteriul de Fond, o cursă de anduranță, pe distanța a 3200 de metri, în care au concurat cei mai rezistenți opt cai de pe hipodrom, cu vârsta de minim 4 ani. Această cursă a fost câștigată de Calligenia BMW, condusă de Cristian Slate, urmată de Bădie VF și Borga Jackpot. În primele două curse de trap ale zilei s-au impus Romeo (Premiul Talion) și Nelstar și Paxton „cap-cap’ (Premiul Talaz), iar cele cinci curse de ogari au fost câștigate de A Best Bolt, Sadam, Taughboy Ella, Kingdom Kite și R-Candy Black Runner.

Pariurile pe cursele desfășurate pe 25 noiembrie au reprezentat doar o prefață pentru ce se va întâmpla sezonul viitor, când evenimentele hipice găzduite de Hipodromul din Ploiești vor fi incluse în oferta Fortuna. „Este un moment important pentru Hipodromul Ploiești, pentru că suntem în fața unei colaborări pe care ne-o doream de mult timp. Au fost discuții cu mai multe societăți de pariuri, dar cei de la Fortuna au fost cei mai hotărâți, dovadă că au venit să susțină financiar reuniunea de duminică, ei contribuind la fondul de premiere cu 1500 de euro”, a declarat Lucian Rădulescu, directorul adjunct al CSM Ploiești, cel care răspunde de activitatea de la Hipodrom.
La rândul lor, reprezentanții operatorului au spus că „suntem foarte bucuroși că avem șansa să fim parte din acest proiect și vă asigur că intențiile noastre sunt foarte serioase în perspectiva anului viitor. Vom studia mai multe variante pentru a implica acest proiect în sistemul nostru”.
O istorie zbuciumată

Primul hipodrom dedicat curselor de trap a fost construit la București, în 1922. Pe el a fost organizat primul Derbi de trap al României, în 1924, evenimentul fiind organizat anual, chiar și pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Hipodromul din Capitală a fost demolat în anul 1960, din ordinul lui Gheorghiu Dej, tradiția organizării curselor de trap fiind preluată de hipodromul din Ploiești.
Cursele au fost sistate în anul 2006, după privatizarea hipodromului, fiind reluate în 2010, o dată cu anularea privatizării pe motiv că firma cumpărătoare nu și-a respectat angajamentele. Iată că perioada tulbure pare să fie de domeniul trecutului. România are din nou un hipodrom funcțional în adevăratul sens al cuvântului.