Contractul pentru cele 180 de perechi porți nu a fost atribuit întâmplător în 2018. Neumann Sportart este partener de nădejde al conducerii FRF, după ce în perioada 2013-2016 a fost partener al AJF Bihor.
Duminică seară am avut un dialog pe Facebook cu o persoană de la AJF Bihor care a refuzat să își declare calitatea. Putea fi președintele Radu Bitea sau persoana care se ocupă cu ștersul prafului de pe tastatură. În orice caz, persoana respectivă s-a arătat extrem de deranjată de faptul că am făcut legătura între AJF Bihor și firma Neuman Sportart. Așa cum am precizat și în articolul anterior, Neuman Sportart a semnat cu AJF Bihor un parteneriat în 2013, principala competiție din județ, Liga 4, purtând acest nume cel puțin până în 2016.
În urmă cu un an, președinte al AJF Bihor a fost ales Radu Bitea, care s-a impus în fața fostului conducător al fotbalului bihorean cu scorul de 28-18. Principalul punct din programul învingătorului a fost cel cu privire la asigurarea baremelor pentru arbitraj la nivel de copii și juniori din fonduri nerambursabile sau sponsorizări. Acesta a fost bifat ca realizat, deoarece începând cu acest retur cele 44 de echipe înscrise în competițiile de juniori C, D și E nu vor mai plăti niciun leu pentru arbitraj. În 2017, AJF Bihor a accesat fonduri nerambursabile de la Consiliul Județean în sumă de 22.000 lei pentru diferite activități, inclusiv Gala Fotbalului Bihorean. Nu-i o sumă senzațională, dar reprezintă mai mult decât nimic.
Revenind la prezent, persoana respectivă consideră fostul partener al AJF Bihor ca fiind o firmă serioasă. Deci, de ce ar fi deranjată de asociere? Putea foarte simplu să facă precizarea că AJF Bihor are un nou partener începând din data de…, magazinul de articole sportive Team Sport, administrat de Katengros SRL, o firmă cu o cifră de afaceri, în 2016, de 5 ori mai mică decât a fostului partener.
În ceea ce privește producătorul de porți, furnizorul preferat al FRF. Povestea de dragoste începe în 2015 cu Pavel Velcotă, profesor de educație fizică la LPS Banatul. Acesta prezintă ”Proiectul competițional sportiv “Naţional Junior Cup F.R.F. – Interliga Națională de Fotbal” dedicat copiilor și este uns de Burleanu șef al Departamentului de Copii și Juniori al FRF.
Pentru implementarea proiectului Interliga (U7, U8, U9 și U10), Federația Română de Fotbal face o primă investiție serioasă, prin achiziționarea de porți pentru fiecare județ. Pus în ecuație primul contract arată cam așa 42x[4x(5/2) + 4x(3/2)]=336 porți=168 perechi porți.
Cine a fost furnizorul pentru această primă comandă? Sursele noastre din teritoriu spun că tot NEUMANN SPORTART SRL. Momentan, nu cunoaștem valoarea în euro a contractului, dar vom afla. Mai mult, chiar FRF, prin Răzvan Burleanu, trebuie să anunțe public cât au costat porțile achiziționate în 2015-16, în condițiile în care acuză pe unul dintre contracandidați săi de nepotism și clientelism.
În aceste condiții, având în vedere că cifra de afaceri din 2016 este foarte apropiată de valoarea contractului din 2018, putem crede că NEUMANN SPORTART își realizează încasările aproape exclusiv din contractele cu FRF.
Dacă tot am deschis subiectul, singura grija a lui Pavel Velcotă pare să fie sectorul pentru copii, cu această Interligă, deja falimentară dacă ne uităm la numărul de cluburi participante în București: 6! Singurul câștigat din această afacere la nivel de Capitală este Marian Lumînare, uzurpator al funcției de președinte al AMFB.
În schimb, juniorii sunt tratați deplorabil de departamentul condus de Velcotă. Un singur exemplu! Turneul semifinal U13 organizat anul trecut la Cluj. FRF nu a fost în stare să asigure nici măcar un teren trasat regulamentar, partidele disputându-se printre copete! O atitudine absolut infectă față de niște juniori care au realizat totuși o performanță.
Problema mare nu e reprezentată de utilitatea porților. Unii beneficiari chiar sunt mulțumiți de ele. Problema este prețul, raportul calitate/preț, dacă a existat un discount pentru comenzi așa de mari și dacă s-a încasat comision din această afacere.