AFC Fair Play, singura reprezentantă a Capitalei în campionatul feminin de fotbal, a primit miercuri vizita „Îngerilor Albaştri” din Cristian, întâlnire contând pentru etapa a 16-a. Oaspetele aveau nevoie de o victorie pentru a se menţine în cursa pentru play-off, afându-se la trei puncte distanţă de locul secund ocupat de CS Brazi.
Jocul a început în nota de dominare a fetelor din Cristian, care au trimis de două ori mingea în transversală prin Cioacătă (6) şi Obreja (19), între cele două ocazii ale oaspetelor intercalându-se şutul bun al Beatricei Tărăşilă, care a trimis puţin pe lângă poartă de la marginea careului de 16 metri.
Cu zece minute înainte de finalul primei reprize, Blue Angels a deschis scorul prin Davidescu, iar Burtică (43), cu o lovitură de cap plasată la colţul scurt, a stabilit scorul pauzei.
În repriza secundă rolurile s-au inversat, Fair Play a controlat jocul şi a încercat să întoarcă rezultatul. Volonca (51) a redus din diferenţă şi tot ea putea restabili egalitatea cu câteva minute înainte de finalul jocului, dar transversala s-a opus la lobul frumos executat peste portarul braşovencelor.
Partida, disputată pe terenul Politehnica, a fost arbitrată de o brigadă formată din bucureştenii Marius Baston, Adriana Marinescu şi Marius Constantin.
La final, câteva aprecieri ale unui profan în ale fotbalului feminin, care se poate „lăuda” doar cu vizionarea la televizor a jocurilor de la turnee finale.
Chiar dacă diferă mult ca aspect de fotbalul masculin (forţat se poate face o comparaţie cu diferenţa dintre handbalul feminin şi cel masculin), fotbalul feminin este la fel de spectaculos, cu un bun nivel de angajament. Din păcate, numărul redus de jucătoare legitimate din România se reflectă în calitatea jocului şi pe acest aspect ar trebui să se concentreze eforturile Federaţiei Română de Fotbal. Poate că nu ar fi rău ca implicarea cluburilor mari, mai ales a celor din Capitală, cu centre puternice de copii şi juniori, să fie stimulată pe termen lung, în vederea constituirii de grupe pentru fete .
Pentru a deprinde cât mai temeinic tainele fotbalului, selecţia şi pregătirea trebuie să înceapă, ca şi în cazul băieţilor, de la vârste fragede (6-8 ani). Cel mai bun exemplu este reprezentat de Beatrice Tărăşilă (născută în 1997), care joacă la senioare de la vârsta de 10 ani şi este convocată cu regularitate la loturile naţionale! Calităţile pe care le posedă ies imediat în evidenţă, de la prima atingere a balonului. Numai că pasiunea pentru fotbal, ca de altfel pentru orice activitate de performanţă, trebuie cultivată deoarece solicită sacrificii importante. Pentru fete e mult mai facil să ajungă Moni decât Messi şi din acest motiv activitatea sportivă, în general, trebuie stimulată.
O dovadă în plus că fotbalul feminin are potenţial în România este performanţa istorică a naţionalei U19, calificată la începutul lunii aprilie la turneul final al Campionatului European din Turcia, care se va desfăşura în luna iulie. La prima participare a unei reprezentative a României la un turneu final, fetele pregătite de Mirel Albon și Maria Delicoiu au fost repartizate în grupa A, alături de Turcia, Portugalia şi Danemarca.
Fair Play: Iulia Niculescu – Simina Podgoreanu, Silvia Radu, Cristina Dragomir, Ana Moraru, Ioana Simion, Alexandra Gheorghiu, Beatrice Tărăşilă, Maria Olteanu, Doina Andrei, Carolina Volonca
Rezervă: Andreea Badea
Antrenor: Ion Bărbăcioru
.
Blue Angels: Abălaşei – Despa, Cimpoieş, Obreja, Iacoviţă, Cioacătă, Borş, Davidescu, A. Popescu, Burtică, Vornicu
Rezerve: Rascotă, Pogar, Savu, Ungneanu, Poienar
Antrenori: Emil Staicu şi Ştefan Geană