Sezonul competițional 2012-2013 se apropie de final și întrebările legate de structura și componența campionatelor viitoare la nivelul primelor trei ligi se înmulțesc, deoarece FRF a prezentat sistemul de promovare / retrogradare doar din punct de vedere strict matematic, fără să țină cont de concret.
Mai mult, calculul FRF a fost preluat și explicat în aceeași manieră, astfel că neliniștea s-a instalat în sânul unor echipe aflate la limita supraviețuirii în eșaloanele în care evoluează.
Modelul aprobat de Comitetul Executiv al FRF pentru sezonul viitor arată astfel:
Liga 1: 18 echipe
Liga 2: 2 serii x 14 echipe
Liga 3: 4 serii x 18 echipe
Promovează primele două echipe din cele două serii ale Ligii a 2-a și primele clasate din cele 6 serii ale Ligii a 3-a.
Din Liga 1 vor retrograda ultimele patru clasate, însă lucrurile se complică în privința numărului de echipe care vor retrograda din Ligile a 2-a și a 3-a, aici apărând neliniștile de care vorbeam. Calculul l-am mai făcut o dată, dar îl reluăm. Din punct de vedere matematic e ca Federația și cei care i-au preluat logica. Din Liga 2 retrogradează echipele situate sub locul 12 inclusiv, iar din Liga 3 echipele de pe locurile 10-13 și cele mai slabe trei clasate, după clasamentul special, ocupante ale locului 9.
Această metodă se poate implementa doar dacă Federația are intenția de a porni sezonul viitor cu serii incomplete în Liga 3 sau are în mânecă două-trei echipe.
În realitate, din Liga 2 vor retrograda doar trei echipe (Voința Sibiu este oficial desființată, iar Unirea Alba Iulia are datorii mari și nu se poate înscrie în Liga 3 fără să le achite, cu excepția cazului în care FRF va închide ochii), astfel că presupusul clasament special pentru echipele clasate pe poziția a 9-a la finalul sezonului nu este necesar, iar calculul e foarte simplu.
Liga 3: 4 serii x 18 = 72 de echipe
Locurile 1-9: 8 x 6 = 48 de echipe
Retrogradate din Liga 2: 3 echipe
Promovate la baraj din Liga 4: 21 de echipe
TOTAL: 72 de echipe
Aceasta este situația, cât de cât, concretă și după cum se observă nu va fi nevoie de un clasament special pentru departajarea echipelor de pe locul 9. Repet, doar dacă nu cumva Federația are intenții pe care nu le-a comunicat public.
Mai mult, încă nu știm câte dintre echipele care vor promova din Liga 4, după disputarea barajului, se vor înscrie în competiție. Experiența ultimilor ani ne dă dreptul să anticipăm că nu toate echipele vor avea resursele necesare și câteva vor renunța la locul în Liga a 3-a obținut pe teren, astfel că situația de la începutul acestui sezon se va repeta, iar competiția va începe în toamnă cu mai puțin de 18 echipe în toate cele patru serii.
Soluții ar exista, dar toate eludează, într-o măsură mai mare sau mai mică, meritul sportiv și nimeni nu își dorește redeschiderea talciocului. Însă, având în vedere că, în acest sezon, competiția sportivă a fost grav afectată de probleme, să le zicem, de ordin tehnic se pot face câteva excepții de la regulă.