Barajul dintre București și Giurgiu nu ar fi trebuit să se dispute. În niciun caz între SC FC R SA și AFC Singureni! Însă, FRF are nevoie de un alibi, pentru a crea iluzia unui merit sportiv pentru SC FC R SA. Ieri, părintele spiritual al Academiei de Partid, Liviu Dragnea, a primit trei ani și ceva cu executare.
Chiar dacă sentința nu este definitivă, semnalul este cât se poate de clar. Abuzul nu mai poate fi tolerat, fie că e vorba de politică sau de fotbal. Cât de curând, se vor pune în mișcare și dosarele lui Tuddy, dar cel mai important pentru noi, se vor pune în mișcare alte dosare privind corupția în fotbal.
Motivele pentru care barajul dintre București și Giurgiu nu ar trebui să se dispute sunt multiple. Și le prezentăm în ordine.
- Campioana București nu poate fi desemnată până nu se pronunță o hotărâre definitivă în privința meciului decisiv.
- Federația Română de Fotbal nu este Parlamentul României pentru a legifera, pentru a stabili proceduri privind transferul unor drepturi inexistente sau netransferabile între două structuri sportive.
- Asociația Municipală de Fotbal București nu este instanță de judecată pentru a aproba modificarea formei juridice a structurilor sportive.
- AFC Singureni nu este campioana județului Giurgiu.
Despre primele trei am detaliat în repetate rânduri în ultima lună. Acum vom analiza situația de la Giurgiu.
AFC Singureni a fost implicată sezonul trecut într-un scandal cu ramificații în Capitală, privind o contestație introdusă de Progresul București la meciul decisiv cu Spartac, pentru desemnarea campioanei București.
Progresul a contestat dreptul de joc al jucătorului Nechita Alexandru, deoarece acesta, împreună cu alți trei colegi de la Spartac, a dat o mână de ajutor prietenilor de la Singureni, evoluând pe fals în partida cu Voința Podișor, câștigată cu scorul de 2-1.
Comisia de Disciplină a AJF Giurgiu a decis, pe data de 2 mai 2017, sancționarea AFC Singureni, pentru substituire, cu meci pierdut prin forfait și depunctare cu 2 puncte. La finalul sezonului, AFC Singureni a retrogradat, clasamentul fiind omologat de Comitetul Executiv pe data de 15 iunie 2017.
Cum a reușit o echipă retrogradată în Liga 5 să câștige sezonul următor Liga 4? Evident, printr-un abuz! Pe data de 15 iulie, după începerea noului an competițional, Comisia de Apel a AJF Giurgiu a anulat Hotărârea Comisiei de Disciplină și, astfel, printr-o scamatorie, AFC Singureni a fost înscrisă din nou în Liga 4.
Însă, excrocherii de acest gen se practică pe scară largă în majoritatea județelor și la FRF. Aspectul fundamental al problemei AFC Singureni este acela al legalității înscrierii în orice competiție sportivă!
Legea 69/2000 impune condiții clare cu privire la dreptul de participare în competițiile sportive, respectiv autorizarea structurile sportive și legitimarea sportivilor. Inițierea activității înainte de autorizare, conform OG 26/2000 se sancționează cu dizolvarea pe cale judecătorească.
AFC Singureni a fost înființată în urmă cu doi ani, la data de 10.06.2016, prin acordarea personalității juridice de către Judecătoria Giurgiu. Pentru a putea participa în competiții sportive, AFC Singureni trebuia să solicite autorizarea și eliberarea Certificatului de Identitate Sportivă (CIS) de la Ministerul Tineretului și Sportului. Dar nu a făcut-o timp de doi ani. Astfel, până la data disputării finalei campionatului Liga 4 organizat de AJF Giurgiu (10 iunie 2018), AFC Singureni nu era structură sportivă, deoarece nu avea CIS și, în consecință, nu avea dreptul să participe în competiții sportive. Altfel, putem arunca la coș Legea 69/2000 pentru că ar fi golită de conținut!
Pe data de 8 iunie 2018, Judecătoria Giurgiu aprobă modificările la actul constitutiv și statutul AFC Singureni, iar pe data de 11 iunie 2018 i se eliberează, în timp record ca și în cazul SC FC R SA, Certificatul de Identitate Sportivă, iar Federația Română de Fotbal, încălcând propriul regulament, programează barajul dintre București și Giurgiu, între două cluburi care nu aveau acest drept.
Adrian Stângaciu, directorul Departamentului Juridic al FRF, invocă mereu meritul sportiv, într-o interpretare de ghetou. Legal, merit sportiv poate avea, în cazul de față, doar structura sportivă care a participat într-o competiție. SC FC R SA și AFC Singureni nu au participat ca structuri sportive în nicio competiție și, prin urmare, nu pot pretinde nici merit sportiv, nici dreptul de a participa în barajul pentru promovarea în Liga 3.
Demonstrația este simplă și evidentă. Momentan, ne rezumăm la cele expuse mai sus. Rămâneți pe fir pentru că, în cursul zilei de azi, e posibil să primim o veste minunată. Absolut minunată!