Maftei nu prea joacă nimic la Concordia Chiajna, ca de altfel întreaga echipă, dar a găsit motiv să se protejeze împotriva unei eventuale rezilieri de contract, din câte se pare. Cică fundașul s-a „contaminat” de la gazonul artificial cu stafilococul auriu după ce a făcut o alunecare în meciul cu Rapid.
ProSport a preluat imediat șocantul caz și puternicul departament de documentare (care nu există) a găsit un studiu Made in USA din care rezultă că stafilococul auriu este prezent într-un procent mai mare la jucătorii pe sintetic, decât la cei pe gazon natural. Evident, în State se fac „studii” pe orice se poate vinde un ziar de scandal, iar experții pot să își cumpere titlurile universitare prin telefon de la teleshoping.
Dacă mai era Chioțea redactor-șef sigur subiectul nici măcar nu ar fi fost luat în seamă. Oricine a deschis o carte de biologie știe că stafilococul auriu este o prezență obișnuită în și pe organismul uman, colonizarea fiind produsă la noul născut, iar spitalul e mediul cel mai propice pentru răspândirea sa. De ce credeți că pregătirea chirurgilor pentru operație prevede spălarea până se iau șapte straturi de piele, iar apoi ambalarea precum coletul și sterilizarea instrumentarului…? În niciun caz doar de distracție.
Stafilococul ăsta, ca și smardoiul caniculă pe care sigur îl mai țineți minte, e pervers rău. În general nu face mare tărăboi, dar când îl apucă năbădăii poate face ravagii. Are un arsenal foarte variat pe marginea căruia sigur s-au scris tratate întregi de medicină.
Ceea ce susțin însă cei doi comici ai zilei e altă poveste. Că Maftei s-a julit pe gazonul sintetic, că a suferit o contuzie puternică, iar traumatismul nu a fost tratat cu atenție, ceea ce a dus la o înmulțire accelerată a băiatului de aur, deci o infecție în zona respectivă, este perfect posibil. Dar să dai vina pe gazonul artificial că e mediul de contaminare e de râsul curcilor. Îl ai pe piele înainte de a intra pe gazon!
În primul rând, pentru că am abordat subiectul cu o altă ocazie, gazonul sintetic se încinge în timpul zilei, când bate soarele, de nu poți ține mâna el. Stafilococul auriu e al dracului de rezistent și nu este omorât decât în câteva condiții extreme, una dintre aceste fiind căldura excesivă. Acesta poate rezista timp de o oră la temperatura de 60 de grade Celsius (dai pe Google și găsești imediat informația într-o mie de surse), ceea ce face gazonul sintetic din Chiajna mediul cel mai puțin probabil pentru prosperitatea gagiului. Dar dacă te duci în orice unitate medicală, îl găsești sigur în mucoasa nazală a cel puțin jumătate din personal. Se scobește unu-n nas și scoate o întreagă colonie.
Nu dorim nimănui să facă cunoștință cu manifestările extreme ale stafilococului auriu, o prezență totuși naturală în organism uman, dar să dai vina pentru belea pe cel mai puțin probabil mediu de cultură și transmitere e hilar. Oricum, îi urăm lui Maftei să scape repede de simptome și purulență, dar îl informăm că de stafilococul auriu nu scapă nimeni, niciodată, ci doar se duce la culcare îndelungată când se calmează. Teoretic, se pot produce autovaccinuri, dar fără un răspuns autoimun corespunzător e nasol rău. Pentru că nici antibioticele și nici mecanismele de autoapărare ale organismului nu reușesc să îl învingă definitiv.
Cel puțin Maftei mai lasă un semn de întrebare, cu privire la motivul și momentul producerii infecției, însă maestrul Ștucan deja caută vinovați pentru o situație ciudată, însă perfect explicabilă prin natura și corelarea factorilor favorizanți: tăietură sau julitură, contuzie puternică a genunchiului, tratarea cu superficialitate, forțarea ulterioară a genunchiului la antrenamente. Iar din fotografia publicată nici nu arată foarte rău, din proprie experiență știu exact cum arată un genunchi cu adevărat umflat… Loviturile la genunchi pot fi extrem de periculoase și trebuie tratate cu atenție indiferent dacă sunt urmate de o infecție purulentă sau nu, deoarece prezintă multe alte riscuri.
Să nu-i uităm totuși nici pe băieții veseli de la Fanatik, care merită o parte din gloria descoperirii celui mai răspândit stafilococ…
PS. Personal nu agreez ideea disputării meciurilor oficiale pe teren artificial. Fotbalul practicat pe o astfel de suprafață pur și simplu nu arată bine. Fiind un tradiționalist, prefer o mocirlă epică decât un plastic colorat…