Meciul dintre CSA Steaua – Academia Rapid, două dintre cele patru echipe înscrise neregulamentar în Liga 4 de AMFB, a demonstrat cât se poate de limpede că atunci când Armata intră pe teren începe războiul și fotbalul moare.
Giuleștenii și militarii au venit în număr mare pe 23 August, majoritatea lor fiind animată de dorința de muire reciprocă. Și cele două galerii s-au muit la greu, începând cu o oră înainte de startul meciului și până au părăsit stadionul. Acest aspect era ușor de anticipat. La fel de ușor de anticipat erau și actele de violență care s-au produs în câteva reprize. Și la fel de ușor de prevenit pentru un organizator responsabil.
Incidente de o asemenea gravitate nu s-au mai petrecut de ani de zile pe o arenă sportivă din România. Huliganii din cele două galerii au fost personajele spectacolului grotesc de pe Stadionul 23 August, însă scenaristul a fost AMFB, iar regizorul colonelul Stănel Petrea.
https://youtu.be/fmSws6f97-U
Suporterul nu are capacitatea să conștientizeze că a participat la un atentat la adresa fotbalului, deoarece este animat de porniri tribale, de grotă. El e doar țapul lăsat să-și facă de cap în afara țarcului și ispășitor al păcatelor altora.
Cadrul pentru refularea frustrărilor a fost opera Asociației Municipale de Fotbal București. Seria lungă de ilegalități comisă cu unicul scop de a stoarce cât mai mulți bani nu poate avea decât rezultate previzibile, golănia de aseară fiind unul dintre acestea.
Printre beneficiarii ilegalităților comise de AMFB se numără și cele două beligerante, CSA Steaua și Academia Rapid. Clubul militar, în calitate de organizator, avea obligația să se asigure că nu vor exista incidente violente. Numai că, colonelul Stănel Petrea, tot din foame de bani, a creat condițiile perfecte pentru manifestarea celor mai animalice instincte.
Colonelul Stănel Petrea a atribuit contractul pentru organizarea dispozitivului de securitate unei firme de casă, Rotw Guard Security. În mod evident, aceasta nu a avut capacitatea să facă față evenimentelor, începând de la controlul efectuat la intrarea pe stadion și până la evacuarea suporterilor furioși. Păi, după cum se poate lesne observa, agenții de pază erau primii care o rupeau la fugă din fața huliganilor, cu câteva excepții!
În tot acest timp, în lojele înțesate cu generali și funcționari din Ministerul Apărării Naționale, se băga la maț pe bază de invitație.
Se mai miră cineva de protecția de care se bucură colonelul Stănel Petrea? Rolul acestuia în fruntea CSA Steaua este să producă bani și alte avantaje necuvenite pentru superiori.
Din acest motiv își permite să încalce orice lege care-i stă în cale. După ce a luat la rând aproape toate articolele din Codul Penal, colonelul Stănel Petrea a mai culcat la pământ câteva legi, cu complicitatea Corpului de Control al Ministrului Apărării Naționale.
În legătură directă cu fotbalul bucureștean se remarcă, de departe, uzurparea funcției de vicepreședinte al AMFB în care s-a instalat prin fals și uz de fals, deoarece niciun membru al Adunării Generale din 14.12.2017 nu l-a votat! Ceea ce reprezintă o dovadă clară a coluziunii dintre ceilalți uzurpatori din AMFB și CSA Steaua cu scopul subminării activității fotbalistice.
O altă încălcare gravă a legilor, dar și a regulamentelor internaționale cu privire la organizarea meciurilor de fotbal, este reprezentată de bâlciul organizat în pauza meciului. Fanfara militară a interpretat Imnul Național în timp ce alți militari se țineau de niște pușcoace dotate cu baionetă. În timp ce rezervele celor două echipe se antrenau!
Însă, colonelul Stănel Petrea nu duce doar un război împotriva fotbalului. La același nivel de intensitate se desfășoară un al doilea război, unul intern. Dușmanul este nimeni altul decât colonelul Florin Talpan, cel care a făcut posibilă existența echipei de fotbal CSA Steaua. Acesta a reușit de unul singur să recupereze marca Steaua de la JJB, în condițiile în care, în primii ani de demersuri, a trebuit să înfrunte o opoziție acerbă chiar din interiorul MApN. Diferența în instanțe s-a făcut la nivel de competență profesională. Dacă avocații lui JJB erau mai bine pregătiți pe subiect, meciul de aseară nu ar mai fi avut loc.
Conflictul dintre cei doi colonei de la CSA Steaua a devenit aseară evident, public și deschis. Artizanul recuperării mărcii Steaua, fără de care n-ar fi existat echipa de fotbal CSA Steaua, nu a fost invitat de conducerea CSA Steaua la meciul cu Academia Rapid. Intenția clară a colonelului Stănel Petrea a fost de a-l umili și marginaliza pe cel care e foarte aproape să-i deconspire latura de falsificator. Acest fapt demonstrează cât de prost stă Armata Română la capitolul onoare. Un grup de îmbuibați prin servicii de catering își însușesc cu nerușinare munca de ani de zile a unui coleg.
Colonel Florin Talpan are însă de partea sa suporterii printre care a urmărit meciul și a dat declarații presei. Declarații acide, înainte de meci, având ca țintă uzurpatorii muncii sale: “În această zi decisivă pentru CSA Steaua, aș putea spune istorică, sunt cu sufletul și trupul alături de echipa de fotbal Steaua București, adevărata echipă, așa cum am fost alături și voi fi totdeauna! Această echipă a luat naștere ca urmare a muncii mele asidue, neavând alături decât susținerea suporterilor, fără de care nimic nu ar fi fost posibil! Am încercat în 2015 să înființăm echipa, din păcate, din cauza unor persoane rău-voitoare, acest lucru nu a fost posibil, dar adevărul va ieși la iveală în curând! Sunt mândru de echipa noastră dragă, de suporterii cu care am venit astăzi să susținem, sper, o victorie. Fără munca și stăruința, atât în recuperarea mărcii, cât și în reînființarea echipei de fotbal și fără susținerea suporterilor, cărora le mulțumesc, acest meci astăzi nu era posibil! Nu sunt la lojă, sunt alături de sportivi și de suporteri, pe care îi iubesc”
Mai mult, la CSA Steaua, lipsa de onoare se manifestă și prin pasarea responsabilității pe umerii Asociației Suporterilor de către Cristian Cîrlan, managerul de marketing al CSA Steaua: „Niciodată nu ne putem asocia cu astfel de fapte. Nu ne reprezintă. Asociația steliștilor cu care noi am fost în contact ne-a asigurat întotdeauna că va respecta anumite valori”.
Concomitent, colonelul Stănel Petrea a minimalizat incidentele și a mulțumit suporterilor: “Le mulţumim şi suporterilor noştri, şi suporterilor rapidişti pentru atmosfera pe care au făcut-o. Sperăm pe viitor să nu mai fie astfel de incidente”. Sigur, în viziunea unui colonel al Armatei Române incidentele de pe stadioane se previn prin speranță și rugăciune!
Jandarmeria trebuie să sancționeze persoanele implicate direct în incidente, însă vinovații principali pentru producerea acestora trebuie căutați în loje. Pentru că responsabilitatea pentru organizarea competiției și a meciului aparține legal, în exclusivitate, AMFB și CSA Steaua!
Meciul în sine a arătat ca o întâlnire între veterani și juniori. Bătrânii s-au impus din experiență, în timp ce copiilor le-au tremurat țurloaiele. Fotbalistic a fost un joc clasic de Liga 4, pe care unii specialiști s-au hazardat să-l încadreze la nivel de primele două ligi. Însă, niciuna dintre echipele de aseară nu ar fi făcut față unui adversar de pluton din Liga 3.
Dacă la Academia Rapid sunt probleme cu banii, pentru că de la Primăria Sectorului 1 nu va veni nimic substanțial prea curând, e de neînțeles ce a făcut Marius Lăcătuș, antrenorul coordonator, cu banii proveniți de la buget și din sponsorizări. Bugetul secției de fotbal a CSA Steaua, în acest sezon, a fost de trei-patru ori mai mare decât al tuturor celorlalte participante în Liga 4 la un loc, incluzând și Academia Rapid. Iar, din punct de vedere valoric, lotul CSA Steaua conține doi-trei jucători care pot face față la Liga 3 și încă unul la Liga 2. În rest, tristețe.