Comisia de Disciplină a AMFB ar fi luat o hotărâre săptămâna trecută prin care respinge contestația Progresului, formulată la finalul meciul decisiv cu spartac, ca neregulamentară, considerând că a fost introdusă tardiv.
Spunem ar fi luat deoarece nu se știe unde și când s-a întrunit Comisia. În sediul AMFB sigur nu a avut loc ședința, în niciun caz la ora 12.00, pe data de 14.06.2017. Însă, acest aspect reprezintă acum doar un amănut neînsemnat.
Progresul București nu a avut acces la dosar pentru a putea să își formuleze Cererea de Apel, aceasta fiind introdusă, totuși, fără formularea motivelor. Pentru a nu fi respinsă ca introdusă tardiv. De altfel, nici taxa de apel nu a putut fi achitată pentru că la AMFB nu ai cui să dai banii. Una dintre cauze este obiectivă, blocajul fiind determinat de razia ofițerilor DGA și a procurorilor. Însă, Progresul a solicitat încă de miercuri, cu revenire joi, să i se permită accesul la dosar pentru a-l copia, dar s-a lovit de refuzul numitului Baboia Claudiu. Cu alte cuvinte s-a tras de timp. Hotărârea Comisiei a fost comunicată la limita termenului de trei zile, prin curier.
Ce a primit Progresul în plic este o copie conformă cu originalul a hotărârii Comisiei de Disciplină nr.270/14.06.2017. Dacă motivele pentru respingerea contestației nu reprezintă o surpriză, deoarece am anticipat făcătura de la finalul meciului, în care a avut un rol și centralul Andrei Chivulete, în schimb surpriza a fost totală din alte două puncte de vedere.
În primul rând, Hotărârea nr.270/14.06.2017 este lovită de nulitate, deoarece nu este semnată de niciunul dintre cei patru membri, nici măcar de secretarul Marian Mihail. Da, ați citit corect, secretarul Comisiei de Disciplină a AMFB este avocatul stagiar Marian Mihail, cel care reprezintă AMFB în marea majoritate a dosarelor aflate pe rolul instanțelor și comisiilor jurisdicționale. Cu alte cuvinte ia bani de la AMFB cu ambele mâini. N-ar fi de mirare să aflăm chiar că este angajat al AMFB pe post de jurist. Mai mult, Marian Mihail a acționat ca apărător al clubului spartac în litigiul cu Voința Crevedia. Chiar și fără aceste ultime aspecte, Marian Mihail se află în incompatibilitate cu profesia de avocat.
Însă, mai grav, chiar președinte Comisiei de Disciplină a AMFB se află în conflict de interese. Avocatul Iorga Dan Claudiu, de asemnea, a reprezentat AMFB în instanță, nu mai departe de luna februarie, la începutul căreia face o mișcare care credem că este de-a dreptul sinucigașă, din punct de vedere profesional. Depune în dosarul aflat pe rolul Tribunalului București o declarație prin care îl împuternicește pe avocatul stagiar Marian Mihail să îl substituie pentru clientul AMFB.
Deoarece conducătorii uzurpatori au prostul obicei de a încălca Statutul și nu publică pe site-ul oficial hotărârile Comitetului Executiv, d-abia acum am aflat care este componența Comisiei de Disciplină.
Din aceasta mai fac parte, alături de cei doi numiți mai sus, doamna avocat Ana-Maria Udriște (vicepreședinte) și domnul Andrei Bîrchi (membru). Poate ei o să ne lămurească dacă au fost la ședință și de ce nu au semnat hotărârea nr.270. Interesant e și faptul că niciunul dintre cei trei avocați nu are mai mult de cinci ani vechime în profesie și n-ar fi de mirare să facă toți parte din același cerc de cunoștințe.
În orice caz, Comisia de Disciplină a AMFB nu se bucură de independența prevăzută de Statut, deoarece doi dintre membrii acesteia, președintele și secretarul, anul acesta, au avut sau au calitatea de apărători ai AMFB. Deci, toate hotărârile adoptate de Comisia de Disciplină a AMFB, în actuala componență, sunt lovite de nulitate.
Rămâne să vedem cum stau lucrurile la Comisia de Apel. Posibil să avem și acolo ceva surprize.
În orice caz, indiferent de hotărârea Comisiei de Apel, contestația Progresului va ajunge pe masa Comisiei de Recurs a FRF, pentru hotărârea definitivă. Și, în acel moment, va fi omologat rezultatul partidei dintre Progresul și spartac.