Răzvan Burleanu a adoptat un ton pisicos la conferința de presă organizată astăzi la Casa Fotbalului. Când siropos, când agresiv, nu mai avea decât să facă miau. Din păcate, continuă să dea vina pe greua moștenire și să nu ofere decât lozinci penibile.
Burleanu și-a scos gheruțele la cei mai bine plătiți funcționari publici, respectiv președinții cluburilor înființate în cadrul administrației locale. Adică, cei care l-au votat masiv tocmai pentru a putea exista în continuare. Să nu uităm că Mircea Sandu, pe final de mandat, modificase regulamentul și impunea cluburilor de drept public să se transforme în entități private. Cel care a anulat cea mai bună măsură din ultimii 26 de ani și a invitat primăriile și consiliile județene să se implice direct și nemijlocit în fotbalul de performanță a fost domnul Răzvan Burleanu.
Iată cum sună art.68 din ROAF, Capitolul Dispoziții Finale, introdus de cele două mânuțe ale politrukului:
Articolul 68 Cesiunea dreptului de participare către cluburile de drept public
1. Cluburile de drept privat, participante la campionatele naționale de seniori care au obținut dreptul de participare în competiție prin cesionarea acestuia de la cluburile de drept public, pot cesiona dreptul de participare în competiție pentru sezonul 2015-2016, cu titlu gratuit și definitiv, exclusive cluburilor de drept public care au deținut dreptul de participare în competiție, la data cesionării acestuia către cluburile de drept privat respective.
2. Termenul limită pentru aprobarea cesiunii, dezafilierea cluburilor de drept privat cedente și afilierea cluburilor de drept public cesionare, este data de 7 august 2015.
Deci, Burleanu poate să se spele pe cap cu funcționarii publici plătiți regește pentru că el le-a permis să existe și să-și facă de cap.
Burleanu a mai vorbit frumos, ca un absolvent de Ștefan Gheorghiu, despre integritatea competițiilor interne.
Îi reamintim domnului Burleanu că are pe birou, de două săptămâni, o sesizare cu privire la integritatea competițiilor organizate de FRF, la care nu a răspuns. Probabil, la întoarcerea din Franța n-a găsit papirus de cur la Casa Fotbalului și a folosit prima hârtie pe care a pus mâna.
Întrebare grea pentru domnul Burleanu: cum poate adopta Comitetul Executiv decizii atâta timp cât nu este validat de instanță? Răspunsul, corect: membrii Comitetului Executiv nu trebuie validați de instanță. Dar evaziv, deoarece Adunarea Generală în care au fost aleși trebuie validată pentru a putea fi înscriși în Registru și să își intre în atribuții. Doar Răzvan Burleanu a fost înscris în Registru pe data de 13.05.2016, astfel că doi ani a exercitat nelegal atribuțiile de președinte.
Răzvan Burleanu s-a lăudat grav cu cele două Centre de Excelență. Ideea în principiu nu e rea de loc, dar punerea în practică reprezintă o abjecție regulamentară. Federația Română de Fotbal a ținut neapărat să se înscrie în competițiile interne alături de cluburi și pentru a-și atinge dezideratul a umplut de sânge (modificările apar cu roșu) întregul Regulament pentru Organizarea Activității Fotbalistice. Rezultatele primului an pot fi considerate cel mult mediocre, departe rău de Excelența proiectată cu pixul pe hârtie.
Centrele de Excelență trebuie să ofere celor mai talentați juniori o pregătire suplimentară, complementară celei de la club, ca un pas intermediar și bază de selecție pentru loturile naționale. Nu echipe care să intre în concurență cu cele ale cluburilor.
Nebuneala a atins nivelul maxim când președintele FRF și-a exprimat dorința să organizeze competiții de la vârsta de 5 ani. Sincer, nu e pe treaba lui, nu știe despre ce vorbește. Mă așteptam să spună că până la 12 ani sau până se intră pe teren normal, competițiile de copii să se desfășoare fără puncte. Până la această vârstă copii și antrenorii lor trebuie să se concentreze pe calitățile individuale (așa-zisul bagaj tehnic) și nu la rezultatele iluzorii ale unei competiții fără nicio valoare reală.
Din păcate, Burleanu e supărat mai mult pe presă decât pe propria prestație. Nu înțelege că au trecut doi ani și ceva, mai mult decât i-au rămas din mandat și nu are niciun rezultat pozitiv clar. Se laudă cu poziția într-un clasament inutil, în baza unor rezultate obținute în meciuri amicale cu echipe extrem de slabe sau care nu au fost interesate de rezultatul de pe tabelă.
Burleanu cere 20 de ani pentru a se observa rodul muncii sale de astăzi, dar nu înțelege că acesta se vede deja cu ochiul liber. Înmulțim cu 10 și anticipăm dezastrul epic de peste două decenii.
Domnule Burleanu, lăsați propaganda de doi lei și treceți la muncă dacă tot nu aveți de gând să vă depuneți mandatul. Prima măsură concretă: angajați o echipă de juriști cu experiență (cei din FRF au dovedit că nu se pot abține de la prostii) să pună toate statutele și regulamentele în concordanță cu regulamentele internaționale și legislația internă. Terminați cu sloganul doar meritul sportiv contează pentru că e perimat. În fotbalul de azi, contează în egală măsură meritul sportiv și capacitatea financiară de a susține participarea în competiții, așa cum e proiectată în regulamentele de fair-play financiar. Și, într-adevăr, azi ați pus un pic degetul pe rană. Cluburile de fotbal aflate în insolvență sau faliment nu au ce să caute în competițiile de performanță, profesioniste și semi-profesioniste. Iar concurența neloială trebuie sancționată drastic, indiferent în ce formă se manifestă.
PS. Mâine, Comsia de Disciplină și Etică a FRF va primi o sesizare cu privire la fapte grave ale membrilor afiliați, respectiv neexecutarea hotărârilor definitive. Facem pariu că regulamentul va fi și de această dată ignorat?