Academia de Partid are mare nevoie de bani pentru a ajunge la bugetul anunțat de 600.000 de euro. Doar din sponsorizări, bilete și contribuția (ne)acționarului Victor Angelescu va fi greu susținerea întregului sezon în Liga 3 la nivelul dorit. Practic, imposibil!
Așadar, mâine e posibil să asistăm la o nouă tentativă de conectare la bugetul public al Sectorului 1. Prin intermediul fostei ACS Regal Sport Ferdinand I, păstorită de Claudiu Florică. Devenită, de ceva timp, ACS Centrul de Performanță Rapid.
Momentan, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local nu a fost introdusă nicio hotărâre în acest sens. Însă, în ultimele ședințe, legea a fost încălcată și s-au introdus proiecte prin ordinea suplimentară, cu câteva minute înainte.
Totuși, Academia de Partid tot a primit ceva bani publici, prin sistemul suveica, prin intermediul unuia dintre sponsori. Primăria Sectorului 1 îi construiește un bulevard prin inima Pădurii Băneasa. Pentru ca greenfieldenii să aibă acces la platforma comercială aflată la câțiva kilometri distanță. În schimb, sponsorul varsă niște bani în contul unui alt intermediar pentru finanțarea Academiei.
DEONTOLOGIE ȘI ADEVĂR, ÎNTRE JURNALIST ȘI PR-IST
Pe pagina sa de Facebook, Lucian Ionescu, cu care am avut mereu o relație bună, în calitate de ofițerul de presă, prezintă un articol publicat pe site-ul oficial, după cum urmează.
Așa cum am spus și la ședință, nu luați drept adevăr absolut tot ceea ce apare în presă. Multe lucruri sunt publicate de dragul scandalului driblând deontologia profesională, altele pur și simplu dintr-o informare proastă. Există unele medii în presă în care funcționează perfect sintagma: „nu lăsa adevărul să strice o știre bună!”
Am putea da o replică pe măsură, dar ne limităm doar la sintagma: “nu lăsa adevărul să strice o afacere bună”. O afacere mai bună decât aceea de a primi 1.450.000 lei din bani publici pentru finanțarea activității pentru trei luni mai greu de găsit.
Evident, Academia de Partid are nevoie de cât mai mulți suporteri rapidiști, folosiți pe post de alibi. Avem mulți suporteri, avem nevoie de mulți bani publici. Și pentru îndeplinirea acestui obiectiv, cei care controlează afacerea nu se sfiesc să mintă cu nerușinare, în special pe suporterii rapidiști.
RAPID 1, RAPID 2, …, RAPID 1922, RAPID 1923, RAPID 1924, …, RAPID 2017, …, RAPID 2020, …
Prima minciună, cea mai mare, este reprezentată chiar de titlul articolului promovat de Lucian Ionescu pe Facebook. “NOI SUNTEM RAPID”. Și le dăm o veste proastă suporterilor rapidiști care cred în reîncarnare. Indiferent de ce se va întâmpla în continuare, indiferent dacă va rămâne cu marca și cu denumirea, Academia de Partid nu va fi niciodată RAPID. Va fi cel mult o clonă sau, cel mult, o succesoare a ceea ce a fost și încă este RAPID.
Într-adevăr, în articolul publicat în ProSport se dă o interpretare prematură a unei hotărâri, pronunțată de Tribunalul București. Însă, situația prezentată este reală. Contrar prevederilor legale, din cauza unei alte hotărâri a Tribunalului București și a unei proceduri ciudate, la Registrul Comerțului sunt înregistrate două societăți pe acțiuni cu aceeași denumire de FOTBAL CLUB RAPID, cea autentică și clona inventată de activiștii PSD.
DESPRE „ACȚIONARIATUL” STRUCTURILOR SPORTIVE
A doua minciună este cea cu privire la acționariat. Momentan, Victor Angelescu nu poate fi considerat acționar al structurii sportive organizată ca societate pe acțiuni. Chiar dacă a dat banii pe care susține că i-a dat. Motivul este foarte simplu.
Legea 31/1990 nu obligă societatea să înregistreze modificările acționariatului la Registrul Comerțului. Acestea pot fi trecute doar în Registrul Acționarilor ținut la sediul societății. Și pe această idee s-a mers.
Însă, în cazul structurilor sportive, indiferent de forma de organizare, conform legii speciale și regulamentelor fotbalistice, orice modificare cu privire la asociați/acționari, trebuie înregistrată în registrul public. Apoi, trebuie comunicată federației și Ministerului Tineretului și Sportului.
“În termen de 15 zile de la producerea modificărilor aduse statutului şi actului constitutiv, structura sportivă este obligată să solicite înregistrarea lor în Registrul sportiv”
“Prevederile privind modificarea înscrierilor în Registrul Sportiv se aplică în mod corespunzător cluburilor sportive profesioniste, organizata ca societăți comerciale, cluburilor sportive de drept public şi asociațiilor sportive societăți civile particulare”.
“Actul constitutiv unui club sportiv – va cuprinde, sub sancțiunea nulității:
- datele de identificare a asociaților (aceștia pot fi şi persoane juridice): numele sau denumirea și, după caz, domiciliul sau sediul acestora;”
Acestea sunt prevederi elocvente ale legii speciale cu privire la faptul că orice modificare a actului constitutiv trebuie înregistrată. Chiar dacă legea societăților nu impune această obligație.
În consecință, chiar dacă Victor Angelescu crede că este acționar al unui club de fotbal, bagă bani și ia unele decizii, din punctul de vedere al legislației sportive Victor Angelescu nu există! De altfel, Victor Angelescu a aflat deja în ce s-a băgat și unde vor ajunge banii pe care deja i-a băgat. În fotbal există o vorbă cu privire la gâsca bună de jumulit…
De fapt, venituri ale societății comerciale sunt încasate de unul dintre acționari. Iar, apoi, acesta susține că acei bani sunt contribuția sa la finanțarea societății. Un subiect pe care îl vom dezvolta ulterior.
PÂNĂ LA URMĂ, CU CINE A SEMNAT NICO CONTRACTUL?
O altă minciună gravă a fost că AS Academia Rapid a încheiat contracte de activitate sportivă în nume propriu, începând cu august 2017. Dacă așa stau lucrurile, de ce din datele prezentate public de Ministerul de Finanțe rezultă că activitatea AS Academia Rapid a fost 0 (zero) în 2017? Aici se află dovada că, în litigiul dintre AS Academia Rapid și Steaua București, Colonelul de Justiție Florin Talpan a avut sută la sută dreptate. Însă, acesta nu mai pare dornic să meargă mai departe cu plângerea penală care s-ar impune.
Însă, toate evenimente legate de Academia de Partid pot face obiectul unui roman cu multe volume. Deci să revenim la actualitate, la foamea de bani publici.
SIFONUL, CÂT E SIFONUL? 1.450.000 LEI!
Deoarece, în primăvară, nu s-au putut conecta direct la robinetul banului public, cei care au gândit afacerea au ales o variantă ocolitoare. Așa s-a bătut palma cu Claudiu Florică. Sigur, există unele condiții. Niciun afacerist uns cu toate alifiile nu ar ceda moca clubul pe care l-a creat.
În primă fază, s-a modificat denumirea asociației în ACS Centrul de Performanță Rapid și s-a depus la primărie un proiect de asociere. Aproape identic cu cel depus la începutul anului de ACS Rapid Redivivus. Devenită între timp ACS Academia Rapid 1923.
La prima strigare, în Consiliul Local al Sectorului 1, consilierii PNL și USR au dormit și proiectul a primit undă verde pentru a se cere încuviințarea Consiliului General al Municipiului București.
În ședința Consiliului General, reprezentantul PNL s-a opus proiectului remarcând suma absurd de mare pe care Primăria Sectorului 1 vrea să o aloce. Pentru cinci grupe de juniori pe o perioadă scurtă de numai trei luni. Aproximativ, 100.000 euro pe lună!
Acum, Primarul Tudorache tot încearcă să găsească momentul potrivit pentru a strecura proiectul prin ordine suplimentară. Dar deja lumea s-a trezit și este vigilentă!
CHIRIA BAZEI SPORTIVĂ CORESI, MAI MARE DE TREI ORI ÎN PROIECT DECÂT ÎN REALITATE
Un aspect foarte interesant legat de acest proiect îl reprezintă baza sportivă Coresi. În mod public, s-a anunțat că ACS Regal Sport Ferdinand I a fost achiziționată împreună cu baza sportivă. Acum nu știm exact ce înțeleg academicienii prin termenul de a achiziționa. În mod normal, când spui că ai achiziționat ceva înseamnă că ai cumpărat.
Dacă așa stau lucrurile, atunci trebuie spus că o asociație nu poate fi obiect al unei tranzacții de vânzare-cumpărare. Pur și simplu se schimbă asociații, unii pleacă, alții vin.
În ceea ce privește Baza Sportivă Coresi avem mari îndoieli că aceasta a fost cumpărată, deoarece aparține CNI Coresi și la ultima licitație s-a solicitat suma de 11 milioane lei + TVA.
Din informațiile publice, ACS Regal Sport Ferdinand I a închiriat baza sportivă pentru suma de 5.000 euro lunar. Oricum și-a scos banii din subînchiriere pentru antrenamente și meciuri. Din datele de la Ministerul Finanțelor, asociația a avut venituri totale în 2017 de aproximativ 1,8 milioane lei. Din care aproape 1 milion a provenit din activități economice.
În aceste condiții, de ce prin proiectul de asociere cu Sectorul 1 se indică o sumă (225.000 lei) pentru închirierea bazei sportive CORESI de 3,33 ori mai mare decât cea reală? Vorbim, repetăm, doar de pregătirea a 5 grupe de juniori în perioada octombrie – decembrie 2018.
ACȚIONARI ASCUNȘI, BENEFICIARI PITIȚI
Însă, beneficiarul întregului proiect va fi Academia de Partid. Prin acordul de parteneriat încheiat, în condițiile art.4 bis din ROAF (dublă legitimare mascată), cele 5 grupe de juniori participă în competiții pentru societatea partidului. Care își arogă astfel rezultatele sportive. Nu e minunat?
La întrebarea dacă Tudorache va risca să pună proiectul pe ordinea de zi suplimentară și, în consecință, să se expună unei plângeri penale nu avem răspuns. Știm că are mult tupeu, dar nu știm dacă are suficient…