Victor Angelescu, unul dintre cei doi patroni ai fostei Academii de Partid, mai are un singur hop pentru a finaliza transferul privind identitatea Rapidului. Clona merge bine din punct de vedere sportiv, iar Victor Angelescu a simțit momentul pentru a mai spăla niște rufe prin intermediul GSP.
Trebuie remarcată diferența dintre discursul logic și sincer cu privire la competiția internă și afirmațiile legate de unul dintre părinții clonei, fără de care Victor Angelescu nu avea ce să patroneze.
În prima categorie intră discuția cu privire la nivelul umil la care a ajuns fotbalul românesc, ceea ce nu mai reprezintă un secret pentru nimeni, fiind vizibil de pe Lună cu ochiul liber. Cât timp nu ai în Liga 1 un atacant capabil să treacă de o apărare oldboys, ce pretenții poți să ai? Încă de acum 3-4 ani am afirmat faptul că avem echipe de oldboys, formate din foști fotbaliști, care pot juca fără probleme în Liga 3 sau Liga 2. Între timp am progresat și iată că pot juca și în Liga 1. Ba chiar să ajungă pe podium.
Nicolescu, avocat necunoscut fără putere financiară
Însă cea mai interesantă declarație este una pricinoasă la adresa lui Andrei Nicolescu. Și mai e una legată de conceptele de legal și moral. Pentru că ne indică un anumit tipar de gândire.
Eu vă spun doar atât și interpretați cum vreți. Dumneavoastră credeți că un avocat necunoscut înainte de intrarea în fotbal are 350.000 de euro, n-are ce să facă cu ei și îi dă împrumut la Rapid fără să fie acționar? Dumneavoastră i-ați da așa, pe vorbe dulci? În mod normal, ar trebui ca suma asta să fie 5-10 la sută din avere pentru că nu cred că-ți dai toți banii la un club la care nu ai acțiuni. Atât am de comentat. De ce dai unui club suma asta dacă nu ești acționar?!
Aici, Angelescu aplică un dublu standard și nu este deloc sincer. Să ne amintim că pe vremea când nu era încă acționar, Victor Angelescu, necunoscut director la recuperatorii APS, a scos de la saltea aproape 500.000 de euro pentru a împrumuta o asociație obscură, ACS Rapid Redivivus 2017. Banii au fost apoi direcționați către achitarea prețului stabilit la licitație pentru niște bunuri furate sau expirate. În condițiile în care Angelescu afirma public că a verificat toate hârtiile clonei, fabricate la acea vreme doar de Andrei Nicolescu, și că totul e în regulă.
Evident, Angelescu știe că banii nu sunt ai lui Nicolescu, deoarece acesta a acționat ca paravan pentru persoane care nu puteau și nici acum nu pot să iasă în față. Gen Tudorache, cel cărui menajera îi plătea vacanțele, conform procurorilor. Nicolescu poate era necunoscut publicului înainte de a intra în fotbal, însă era destul de cunoscut în sistem, suficient pentru a determina judecători să ignore legea, spre exemplu ca atunci când a venit vorba de a schimba numele clonei în Fotbal Club Rapid 1923. Așa ceva nu e pentru oricine! Nu era Nicolescu, acum Angelescu era patron la FCRB!
Angelescu compătimește cu Gigi Becali
Și ajungem la ce e legal și ce e moral. Angelescu este foarte aproape să ajungă în situația lui Gigi Becali. Nu mai e mult și vor începe să curgă hotărârile definitive. Deja pe fond, legal, clona nu mai are nicio marcă din cele achiziționate în 2018. Toate au fost anulate! Tiparul de gândire e similar. Dacă am băgat bani în ceva care legal nu e al meu, moral acel ceva trebuie să fie al meu.
Problema gravă de logică e evidentă. Niciodată ceva nelegal sau, mai grav, ilegal nu are cum să fie moral. Altfel, toți am cumpăra din piață bunuri furate, pentru că sunt mai ieftine.
Angelescu știe aceste aspecte foarte bine. Mai mult, știe că îi va avea pe suporteri de partea lui doar dacă se va afla în posesia numelui, emblemei și mărcii AFC Rapid. Pentru mulți un nume, o emblemă, o marcă nu contează. Inventăm altele, dă-le dracu’! Dar pentru rapidiști contează sigur, pentru că nu concep să ajungă în situația “oițelor”, cum le zic ei.
Când se va bate palma?
Așa cum am anunțat, de mai bine de un an se derulează o operațiune specială de fermecare a “manoliilor”. APS a intrat pe fir și nu dorește să își asume riscuri, în timp ce AFC Rapid își cam pierde răbdarea. Deci, până la finalul anului credem că vom avea o rezoluție. Fie la bal, fie la spital!
Dacă se vor stabili corect condițiile “tehnice” s-a încheiat practic orice discuție cu privire la identitatea clonei. Chiar dacă va rămâne o clonă, fiind înființată în 2018, aceasta va deține toate elementele de identitate și palmares ale Fotbal Club Rapid și nimeni nu va mai putea contesta situația nou creată.
Păcatele tinereții
Totuși, va mai rămâne un ou fierbinte: Rapid Redivivus, acționar minoritar, suveică pentru combinații financiare nu tocmai curate. În acest caz, cheia nu mai e la AFC Rapid. De drept, asociația înființată de Mălureanu, Nahoi & Co este dizolvată. Mai trebuie doar ca un judecător să constate starea de fapt și de drept. Prin retragerea lui Ovidiu Burcă, dar și din cauza propriilor prevederi statutare, Rapid Redivivus (acum ACS Academia Rapid 1923) mai are doar doi membri, Angelescu și Nicolescu. Legal, o asociație nu poate funcționa cu mai puțin de trei membri. Dacă ar fi după logica lui Angelescu, moral, încă, poate…
În aceste condiții, să afirmi despre Nicolescu că, înainte de Academia de Partid, era un avocat necunoscut, practic inducând ideea că era un rupt-n cur și-n coate, care n-avea după ce bea apă, nu e tocmai indicat!