Mititelu, oltenaşii săi şi mass-media din România au exultat în momentul în care o judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti (moldoveancă de la Iaşi, promovată la apelul de seară de CSM, cam tot aşa cum Ion Crăciunescu promovează arbitri la excepţional) a decis că justiţia poate să se amestece discreţionar în problemele interne ale fotbalului şi a anulat o hotărâre a Comitetului Executiv al FRF, cosiderând că unul dintre articolele pe care s-a bazat nu ar fi legal.
Prosport, după o aprigă campanie susţinută în favoarea lui Adrian Mititelu, doar pentru a fi împotriva lui Mircea Sandu, anunţă azi, sub titlul jenant „Sandu, făcut KO de FIFA”, că preşedintele FRF a primit de dimineaţă o scrisoare de la FIFA prin care fotbalul românesc este ameninţat cu excluderea din toate competiţiile internaţionale, dacă decizia justiţiei va fi pusă în aplicare.
Unii se fac că uită cazul Sion, când un tribunal elveţian, parte a unui sistem juridic mult mai bine pus la punct decât al nostru, a încercat aproximativ acelaşi lucru, însă federaţia elveţiană a ales să se supună regulamentelor FIFA şi să nu dea curs deciziei justiţiei. De ce? Simplu! Setul de reguli stabilit la nivel mondial nu are cum să nu încalce anumite legi din ţările membre, dar tocmai din acest motiv disputele interne şi internaţionale se soluţionează de regulă, în ultimă instanţă, la Lausanne.
Venind vorba de justiţia din România, a cărei credibilitate este aproape zero din cauza nivelului de corupţie ridicat, trebuie remarcat cât de repede s-a mişcat pentru soluţionarea plângerii Universităţii Craiova, în timp ce o simplă contestaţie, care conform legii trebuie judecată în regim de urgenţă, primeşte termen peste un an şi jumătate. Dar asta este România, când există interes se poate! Un exemplu simptomatic îl reprezintă cazul Huidu făcut scăpat, fără o zi de puşcărie, de un tribunal din Braşov, după ce a omorât trei oameni.
Judecătorii sunt supuşi tentaţiilor vieţii, deoarece pentru a ajunge inamovibili au cotizat din greu încă de pe băncile facultăţilor de renume mondial pe care le-au urmat, inclusiv pe la Craiova, locul unde s-a inventat tiparniţă titlurilor universitare. În orice alt stat cât de cât serios, pentru a ajunge judecător trebuie să îndeplineşti anumite criterii extrem de exigente, în timp ce la noi orice puţoi cu caş la gură, proaspăt ieşit pe uşa facultăţii pe care nu prea a frecventat-o începe să împartă dreptatea.
Aşa că nu trebuie să mire pe nimeni că FIFA nu dă doi bani pe ce spune o judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti şi dacă va considera necesar va exclude România de pe harta fotbalistică a lumii. Aşa cum Universitatea Craiova a acceptat să se supună regulamentelor interne ale fotbalului în momentul afilierii, tot aşa şi România a acceptat să se supună regulamentelor internaţionale. Orice ingerinţă politică sau juridică, care aduce atingere acestor regulamente trebuie sancţionată, iar cel care a comis-o va fi scos în afara fotbalului.