Nika Dzalamidze a semnat cu Juventus București, după ce bosniacul Ivan Sesar a debutat, în meciul cu FC Voluntari, în tricoul formației din Colentina.
În urmă cu doar câteva luni, conducerea clubului din Colentina afirma cu tărie că va promova talentele autohtone indiferent de rezultate. Mai mult, prima echipă ar fi trebuit să fie o rampă de lansare pentru produsele Școlii de Fotbal Juventus București. În plus, se afirma că niciun impresar sau samsar nu se va apropia de echipă.
Până la startul sezonului în Liga 1, promisiunea a fost ținută. Nu în totalitate, dar totuși au fost aduși jucători cu experiență români, unii dintre ei cu junioratul în Colentina.
După două înfrângeri, filosofia a fost aruncată la coș și s-a trecut la negoțul internațional prin intermediari. Primul străin a debutat cu FC Voluntari. Bosniacul Sesar a făcut un meci bun și ar putea reprezenta un transfer reușit. La fel ca cel al georgianului Nika Dzalamidze, anunțat la începutul săptămânii. Cu toate că, la 25 de ani, mijlocașul ofensiv a marcat tot atâtea goluri, dintre care 15 în primii cinci ani ai carierei la Baia Zugdidi. Adică, nici măcar la Baia Mare…
Problema nu e că sunt aduși străini cu trenul de noapte. Ci faptul că unul dintre centrele de juniori puternice din București nu a promovat cu adevărat niciunul dintre juniorii formați. Cele câteva minute la câteva jocuri ale lui Cazan nu prea contează când vorbim de acumulare de experiență. Ceilalți juniori buni pe care i-am văzut de-a lungul ultimilor ani fie au fost împrumutați, fie au fost puși pe liber, fie s-au lăsat de fotbal.
E frumos când vorbim de formarea și promovarea juniorilor, dar când vine vorba de fapte e mult mai greu. În primul meci din Liga 1 disputat de Juventus l-am remarcat pe Costache de la Dinamo, chiar dacă a evoluat vreo 20 de minute. În al doilea meci l-am remarcat pe Viktor Orban, hotărât să investească în fotbalul românesc mai mult decât în falimentarul (din punct de vedere valoric) fotbal maghiar. Fotbal maghiar care dovedește că banii de la buget nu asigură succesul și performanța, ci doar un confort pentru mediocritate. Iar în al treilea meci nu am remarcat nimic. Ceea ce dă apă la moară celor care susțin că fotbalul sătesc nu are ce să caute la oraș (în Liga 1).
Poate că Nika Dzalamidze se va dovedi transferul anului. Măcar vreo șapte goluri și tot atâtea pase decisive ar reprezenta un adevărat succes. De la un mijlocaș ofensiv trebuie să ceri și una și alta. Însă îi va fi greu din moment ce nu a mai gustat din bucuria golului din 2015.
Și afirmăm, cu simț de răspundere, că dacă, de exemplu, Nica ar fi fost forțat în ultimele două sezoane (și nu ușuit), acum ar fi marcat cel puțin 7 goluri în Liga 1. La 19 ani…
Dacă schimbarea de strategie din Colentina nu va da rezultate până la finalul turului, sigur pe mulți din conducerea executivă nu îi va prinde paltonul, inclusiv pe președintele executiv Gheorghe Chivorchian.
Dintr-un motiv foarte simplu. Președintele Ciuclea, chiar dacă a acceptat acum noua orientare, va spune la sfârșitul toamnei, în absența rezultatelor, că putea să obțină la fel de mult și fără să plătească jucători străini. Și nimeni nu îl va putea contrazice. Mai ales că ar avea dreptate…
Următorul meci ar trebui să aducă și un rezultat pozitiv în deplasare, având în vedere că Juventus întâlnește vineri, de la 18.30, o formație frământată intern de probleme financiare, Poli Timișoara, dar care a bifat o victorie în primele trei etape.