Steaua intră în play-off cu șansa a doua, dar are la dispoziție un întreg arsenal legal și regulamentar. Comandantul Stănel nu pare dornic să îl folosească pentru a-și proteja trupele din teren. În aceste condiții, infanteria ușoară roș-albastră este victimă sigură în fața Panzerelor Academiei și a aliaților ei.
Singura speranță a jucătorilor și suporterilor rămâne Colonelul Florin Talpan. Acesta trebuie să-și convingă superiorii să trimită în luptă aviația anti-tanc și se declanșeze un baraj intens de artilerie grea.
Cam așa se prezintă plastic, în termeni militari, teatrul de operațiuni al play-off-ului Ligii a 4-a. Un play-off organizat în condiții neregulamentare, din moment ce clasamentul final al sezonului regulat nu a fost omologat de Comitetul Executiv al AMFB.
Steaua poate să câștige la masa verde meciul cu Academia Rapid, meci decisiv pentru stabilirea campioanei Liga 4. Tot ce trebuie să facă este să conteste înainte de începerea jocului dreptul de joc al tuturor fotbaliștilor profesioniști înscriși ca titulari în Raportul Arbitrului. Motivul? Legitimare/Transfer neregulamentar.
Ieri, în ProSport, a fost publicat un material semnat de Matei Udrea, în care este prezentată pe larg Sesizarea Colonelului Florin Talpan depusă la cabinetul Președintelui Federației Române de Fotbal.
Ce trebuie reținut?
- AS Academia Rapid este o structură sportivă fără personalitate juridică. Deoarece nu are personalitate juridică nu poate încheia contracte. Relațiile cu terții se realizează prin intermediul unuia dintre asociați.
- În cazul de față, contractele sunt încheiate de ACS Rapid Redivivus. De exemplu, contractele de cesiune a drepturilor de televizare.
- În consecință, AS Academia Rapid nu poate încheia contracte cu fotbaliști profesioniști.
- Conform art.7 alin.1 lit.d) din RSTJF Jucătorii amatori sau profesioniști au dreptul să participe la meciuri oficiale sau amicale pentru echipa unui club sau asociații sportive dacă îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiții: d) au un contract încheiat cu clubul la care se află legitimați, aflat în perioadă de valabilitate (numai jucătorii profesioniști)
- Astfel, coroborând prevederile din Codul Civil, Codul Muncii, Legea 69/2000 a educației fizice și sportului și Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal, AS Academia Rapid nu poate legitima jucători profesioniști.
- În cazul AS Academia Rapid, AMFB a legitimat neregulamentar fotbaliști profesioniști, precum Daniel Niculae, Vasile Maftei, Ionuț Voicu, etc.
STEAUA ÎȘI DOREȘTE SĂ PROMOVEZE SAU NU?
Astfel, pentru a câștiga meciul decisiv pentru stabilirea campioanei Liga 4 București este suficientă introducerea de contestații în Raportul Arbitrului, înainte de startul partidei, cu privire la dreptul joc al titularilor AS Academia Rapid având ca motiv legitimarea lor neregulamentară.
Însă pentru a introduce această contestație este necesară aprobarea comandantului suprem, colonelul Stănel Petrea, vicepreședinte al AMFB. Da, acesta este încă vicepreședinte al AMFB cu toate că a declarat pentru Sport Total FM că a demisionat din funcție înaintea meciului de pe Arena Națională dintre CSA Steaua și Academia Rapid. Însă, nu a depus nicio hârtie în acest sens la AMFB!
Comandantul are obligația să își protejeze trupele, jucători și suporteri, prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție. Dacă nu va fi introdusă contestație, comandantul își va trăda trupele, ceea ce nu e o noutate în Armata Română.
Aceeași contestație poate fi introdusă și de celelalte participante la play-off, dar nu o vor face din motive de alianță.