Steaua nu a scăpat decât parțial cu bine de scandalul „Valiza”, în care Steaua a fost implicată de patronul din umbră și președintele de la acea vreme, deoarece se află într-o perioadă de probațiune de cinci ani. La doar câteva săptămâni de la decizia Comisiei de Disciplină a UEFA, clubul este târât într-un nou scandal de oficiali ai săi.
Macedonia pare deja o provincie românească, despre care vorbim mai des decât despre Bucovina, Basarabia sau Cadrilater. Antrenamentul oficial al echipei lui Laurențiu Reghecampf, la stadionul lui Vardar din Skopje, ne-a dat iar prilejul să ridicăm toate poalele în cap și să ne manifestăm liber isteria.
Dincolo de incidentele grotești dintre oficialii Stelei și presari, dincolo de urmări, cu drumuri pe la poliție și tribunal, trebuie remarcată gândirea de peșteră care ghidează acțiunile conducerii celui mai iubit club de fotbal din România.
Tot bâlciul a plecat de la faptul că Steaua nu a dorit ca presa să asiste la antrenamentul de la Skopje, sub pretextul că antrenamentul oficial a avut loc la București. Din câte mai știm și noi, UEFA dă dreptul echipei oaspete să efectueze un antrenament pe stadionul pe care urmează să se dispute meciul, dar aceasta implică și obligații, printre care și accesul presei pentru cel puțin un sfert de oră.
Training sessions
Both clubs must make their training session on the day before the match open to the media for at least 15 minutes in accordance with the schedule agreed in advance with UEFA. The two training sessions must be arranged by the two clubs and UEFA together, so that the media can attend both. In principle, the visiting club holds its official training session in the stadium where the match
will take place on the day before the match, unless otherwise agreed in advance with UEFA.
N-am mai tradus acest paragraf din Regulamentul de organizare al Champions League (acesta apare, în mod identic, în toate regulamentele UEFA, pentru că nu există un dublu standard), deoarece este destul de clar și în engleză. Chiar dacă ar fi fost o problemă de organizare în privința activității presei, responsabilitatea aparținea organizatorului, respectiv celor de la Vardar. Intervenția în forță a oficialilor steliști nu poate fi justificată și încalcă grav nu numai bunul simț, dar și Regulamentul UEFA, după cum am arătat.
Cazul va ajunge cu siguranță pe masa Comisiei de Disciplină și nu ar trebui să mire pe nimeni dacă se va considera că termenii perioadei de probă au fost încălcați, iar Steaua să fie exclusă din competiție.
Ceea ce surprinde însă este poziția trustului media reprezentat la Skopje de domnișoara cu telefonul. Printr-un comunicat, acesta trage o linie de demarcație, cu de la sine putere, între conducerea clubului și echipă. Motivul e simplu și ipocrit. Televiziune își dorește echipa și suporterii pentru rating, dar fără conducere și finanțare, ceea ce e imposibil. Chiar dacă vrem să acceptăm sau nu, realitatea este cât se poate de limpede: Steaua a încăput pe mâna unui clan de machedoni (în sensul de familie numeroasă, cu multiple ramnificații) care nu o va ceda niciodată, indiferent de presiunea publică care va fi exercitată în anumite momente mai delicate.
Singura cale prin care Steaua poate fi „eliberată” e tocmai renunțarea benevolă la o parte din rating. Dacă nu mai sunt băgați în seamă, iar când sunt bagați în altă parte și cheia va fi aruncată, uitarea se va așterne destul de repede, deoarece memoria românilor e scurtă.
Numai că foamea celor care conduc media din România e mai mare decât interesul public și nimic nu se va schimba. Incidentul de Skopje a fost mană cerească pentru presari, deoarece le-a pus pe masă un subiect mai gras decât meciul fără miză cu Vardar.
Așadar, nu știu ce e mai condamnabil. Comportamentul primitiv generat de instincte sau ipocrizia transformării unei agresiuni în bani.
În concluzie, pentru a reveni la titlu, Steaua nu e MM, dar defilează prin Europa în frunte cu domnul Mihai Stoica, iar acțiunile acestuia nu pot fi disociate de club, echipă și de suporteri, atâta timp cât acesta își exercită atribuțiile.