Gloria Bistrița a ajuns într-o situație financiară critică, cu un grad de îndatorare de peste 100%, cu toate că a primit an de an finanțări generoase din partea primăriei. În 2011, conducerea ardelenilor a făcut mare scandal când i s-a refuzat licența, susținând că aveau doar o datorie de 100.000 de euro. În realitate, datoriile Gloriei se ridicau la aproape 2 milioane de euro.
După promovare, Gloria Bistrița a primit surprinzător licență pentru Liga 1, cu toate că cele 2 milioane de lei de la Primărie nu puteau stinge datoriile ardelenilor și nici doamna Elisabeta Sandu nu l-a mai împrumutat pe Jean Pădureanu cu 400.000 de euro ca în 2009.
Gloria Bistrița a intrat la începutul anului în insolvență, la presiunea creditorilor, cu datorii de peste 3 milioane de euro, ceea ce arată că licența pentru sezonul 2012-2013 a fost primită cu multă indulgență.
Conducerea clubului se bazează în planul de reorganizare pe banii ce trebuie să vină de la Metallurg Donetsk pentru Moraes (700.000 de euro), însă pentru stingerea datoriilor a pus la cale cu Primărie o afacere de tip iberic.
În urmă cu ani buni, echipele din Spania a fost salvate de municipalități prin achiziționarea unor active, gen terenuri și stadioane, care apoi erau cedate cu titlu gratuit. Și schema era apoi reluată. UEFA și autoritățile fiscale au intervenit în cele din urmă și au închis robinetul.
Cum la noi metoda nu a fost încă testată, ardelenii și-au spus că încercarea moarte n-are. Astfel, după ce Primăria a cedat cu titlu gratuit stadionul celor două asociații care administrează clubul, acum se gândește serios că nu ar fi rău să îl cumpere cu 10 milioane de euro, în condițiile în care există și ipoteci puse pe tribune. Dacă în Ardeal ar exista DNA și Curtea de Conturi, atunci afacerea ar fi cale sigură către pușcărie pentru tot consiliul local, cu primarul în frunte.
Finanțarea mascată din bani publici pentru plata datoriilor unor entități private prin această schemă nu are cum să fie legală. Altfel, ne putem imagina un scenariu în care Primăria Capitalei ar ceda Arena Națională cu titlu gratuit, succesiv, către cluburile de tradiție, iar apoi ar băga câte 100-200 de milioane de euro în conturile acestora pentru răscumpărare. Cum ar arăta fotbalul bucureștean cu astfel de bugete?
Președintele de onoare Jean Pădureanu nu poate fi acuzat că a făcut avere din fotbal, însă a creat un sistem de pe urma căruia a profitat o gașcă întreagă. Metodele Lordului au ținut fotbalul bistrițean în viață, dar prețul a fost plătit de tot fotbalul românesc.