Play-off-ul la comisii continuă și încă nu am aflat cine este campioana Capitalei. Luni, după trei termene la Comisia de Recurs, Sportul II a ieșit din cursă, acțiunea introdusă tardiv, cam cu 7 luni, fiind respinsă ca nefondată.
Astfel rămânem cu barajul Electroaparataj – Progresul. Bancarii sunt în expectativă și se pregătesc de barajul de promovare în Liga 3, în timp ce Electroaparataj joacă tare cu o contestație la Comsia de Disciplină a AMFB și cu o sesizare la FRF, ambele depuse astăzi, în condițiile în care Decizia de omologare a rezultatelor și clasamentul final al Ligii 4 nu au fost făcute publice de AMFB, conform ROAF, nici până astăzi.
La Comisia de Disciplină a fost contestată Decizia de omologare a rezultatelor Ligii 4, care trebuie scoasă acum din sertar, deoarece a fost adoptată, dacă a fost adoptată de Comitetul Executiv, fără a se pune în aplicare toate hotărârile definitive ale Comisiei de Disciplină.
La FRF, Sesizarea privind integritatea competițiilor a fost adresată Președintelui, Secretarului General, Departamentului Juridic și Departamentului Competiții și prezintă practic aceeași situație de fapt. Electroaparataj solicită FRF să își exercite atribuțiile de verificare și control privind modul în care au fost omologate rezultatele la finalul campionatului în Liga 4 București și să amâne disputarea barajului dintre campioana București și campioana din Giurgiu.
Practic, atât Comisia de Disciplină a FRF, cât și FRF trebuie să verifice toate documentele relevante în acest caz, pornind de la Raportul Arbitrului de la meciul Progresul – VK Soccer, continuând cu hotărârile Comisiei de Disciplină (cele patru) rămase definitive și finalizând cu Referatul Compartimentului Competiții al AMFB și Decizia de omologare a rezultatelor Ligii 4. Apoi trebuie să afle răspunsul la întrebările De ce nu au fost puse în aplicare toate hotărârile Comisiei de Disciplină a AMFB și cine a blocat punerea lor în aplicare. În funcție de răspuns, atât Comsia de Disciplină cât și FRF trebuie să decidă dacă se impun sau nu sancțiuni.
Situația este destul de simplă din punct de vedere regulamentar. Au fost pronunțate patru hotărâri de către Comisia de Disciplină, iar în aplicare a fost pusă una singură. La finalul demersului făcut astăzi, Electroaparataj a dat un exemplu ipotetic de situație, care în accepțiunea AMFB ar fi perfect regulamentară și îl redăm integral:
„În campionatul județean X, echipa Agresorii Regulamentari încheie turul pe locul 6, dar dorește să câștige campionatul și să participe la barajul de promovare în Liga 3. Astfel, își pune la punct o strategie care vizează formațiile clasate pe primele 5 locuri în clasament, doarece restul echipelor nu ridică probleme, bazată pe violență fizică. În prima etapă din retur, Agresorii primesc vizita campioanei de toamnă, Victimele Sistemului. Până să ajungă la stadion oaspeții sunt ciomăgiți regulamentar, rămân fără rotule, fără tibii și alte oase, dar reușesc să participe la ședința tehnică. Gazdele nici nu se mai prezintă, iar arbitrul fluieră finalul partidei înainte să înceapă. Meci pierdut prin forfait de gazde, însă peste două zile prima clasată depune hârtie de retragere la AJF, deoarece nu prea mai are cu cine continua campionatul. Astfel, având precedentul Progresul București, rezultatele meciurilor din retur ale echipei Victimele Sistemului sunt omologate cu 3-0 în favoarea tututor adversarelor, inclusiv cel al meciului cu Agresorii Regulamentari, care au provocat retragerea și nici nu au mai catadicsit să se prezinte la meci. Schema se repetă la interval de câteva etape și cu celelalte patru echipe fruntașe, astfel că la finalul campionatului jucătorii echipei Agresorii Regulamentari sunt felicitați și premiați pentru câștigarea titlului, fiind pregătiți pentru Barajul de promovare în Liga 3 cu o altă strategie de succes, bazată tot pe violență.
Astfel de exemple de situații posibile, în care o echipă sancționată inițial cu pierderea unui meci prin forfait și apoi premiată pentru o sancțiune aplicată adversarei, pot continua într-o bogată varietate.”
Absurdul situației este evident, însă acum FRF are ocazia să își asume o astfel de situație potențială, fiind de acord cu acest punct de vedere asupra regulamentului în vigoare.
Punerea în aplicarea a hotărârilor definitive nu este doar o prevedere regulamentară, ci și una legală. Așteptăm cu interes motivarea Comsiei de Disciplină a AMFB și răspunsul FRF, în urma controlului pe care federația este obligată de Statut și ROAF să-l întreprindă la AMFB.
TEXTUL INTEGRAL AL SESIZĂRII CĂTRE FRF