Cum cine este Anonymous? Este conștiința valorii de sine a proaspătului și eternului ne-eliberat din ceea ce poporul numește pușcărie, iar acest lucru a fost experimentat de celebrul Al Capone după ce a efectuat numai un an de pârnaie la celebra închisoare Sing-Sing.
Ei bine, celebrul deținut de la fortăreața Rahova cere, zilnic, eliberarea condiționată pentru a participa la: botezuri, înmormântări, căsătorii, cununii, tăieri de capete, tăieri primprejur etc. Din păcate, înalta comisie strânsă ad-hoc îi respinge cererea pe motiv că speța nu mai există. Adică, familia ciobanului este atât de numeroasă încât, din punct de vedere spiritual, se întâmplă zilnic câte ceva.
Speța în avans
Omul nostru trebuie să ia în calcul nu cine se mărită mâine, ci cine o face peste o săptămână. Asta, ca să aibă timp oamenii ăia să se strângă și să ia o decizie în cunoștință de cauză. Și tot altfel trebuie procedat și cu botezurile, și cu tăierile de moț și de moațe, logodne, staboruri și alte cele. Atenție mare, însă, niciodată, dar absolut niciodată să nu depună o cerere de participare la o înmormântare care va avea loc în viitor. O fi el un Clarvăzător, dar oamenii aceia s-ar putea gândi la altceva, iar faptul că romanele celebrei Agatha Christie se vând încă bine este o dovadă clară a faptului că polițiștii și procurorii noștri învață din cărțile doamnei romanului polițist ceea ce nu au fost în stare să învețe la școală.
Omul providențial
Adică, omul destinului. Mai precis, clanul machidonilor are un nou lider financiar și, în momente de restriște, atunci când liderul incontestabil este la ananghie, alege pe cineva care să se expună. Acesta este Vasile, un machidon care este urmașul direct al asasinilor legionari care au înspăimântat societatea românească înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial. După ce au venit comuniștii la putere, machidonii au pretins că au fost prigoniți și că ar fi fost exilați în… Pipera. Nu sunt printre cei care neagă crimele și abuzurile comuniștilor, dar legionarii, în special cei care se distrau trăgând în oricine cu Mauserul, trebuiau să fie puși la colț.
Ei bine, vin urmașii direcți ai acestor bestii și vor despăgubiri de la statul român. Bineînțeles, câștigă, deoarece magistrații pot fi parte a unui întreg proces aflat în plină desfășurare, iar sumele fabuloase, de zeci și sute de milioane de euro per cap de kuțo-vlah, sunt suportate de omul de pe stradă. Interesant este că acest individ cu nume albanez nici măcar nu a fost exilat, cu atât mai puțin închis, ci a preluat un caz existent sau, de ce nu?, a inventat un caz.
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţia din subordinea primului-ministru responsabilă de retrocedări, a emis un titlu de despăgubire în valoare record de 297 milioane de lei pentru o persoană care a depus dosar de retrocedare în 2010.
În presă a apărut informaţia că beneficiarul titlului de despăgubire ar fi chiar Vasile, unul dintre nepoții martirului de la Rahova, pe care Biserica se pregătește probabil să îl sanctifice pentru contribuția adusă la prosperitatea clerului, iar surse oficiale au confirmat informaţia.
Schemă diferită de cea a mentorului său
De ce să ameninți oamenii? De ce să blochezi investițiile statului pentru 100 de ani? Mai bine faci banu’ mână-mână cu statul. Omul despre care vorbim ar fi cumpărat dosarul de retrocedare înainte de 2010 de la fostul proprietar de drept la un preţ de circa 10%-20% din valoarea compensaţiei şi a obţinut în instanţă despăgubiri de 297,6 milioane de lei pentru o suprafaţă de 21 de hectare de teren situat în Voluntari (probabil, a fost descoperit un bogat zăcământ de petrol sau aur din moment ce hectarul a fost evaluat la 4 milioane de euro), potrivit aceloraşi surse. Suma de aproape 300 milioane de lei va fi plătită de la bugetul de stat, în termen de cinci ani, în tranşe anuale egale începând de la 1 ianuarie 2014.
Plătește, românule! Sau mai bine trimiteți-l naibii să-i țină de urât celebrului oier originar din Munții Pindului. Dar, despre Misterul Celulei Măriei-Sale, într-un episod viitor.
foto de Răzvan Păsărică | RPRESSPORT