În ultima vreme n-am mai scris decât tangențial despre ce se întâmplă la AMFB. Însă, un telefon mi-a întrerupt somnul de frumusețe în această minunată zi de toamnă. Un președinte de club de Liga 5 s-a confruntat cu o atitudine ostilă la AMFB. Cauza? Un articol, de fapt o singură expresie utilizată de mine într-un articol precedent. Evident, cei de la AMFB nu știu să citească sau înțeleg atât cât pricep ei. Așa că am șters expesia respectivă de la locul cu pricina și o voi muta aici pentru a nu mai exista vreun dubiu și o voi explica ca să înțeleagă și cel mai supărat dintre pământeni.
„Peșcheșul solicitat insistent de angajați ai AMFB„. Ce în neregulă cu această expresie de i-a supărat atât de tare pe unii? Absolut nimic. Nu e vina nimănui că se simt cu musca pe căciulă și consideră peșcheșul altceva decât taxă. Iar cât de insistent solicită angajați ai AMFB plata taxelor, deja majorate, știe orice club de fotbal din București. Taxă de înscriere, taxe anuale, garanție, etc. Și cum ai întârziat cu una te trimite secretara la Comisia de Disciplină și ai pierdut meciul prin forfait, plus amendă. Dacă asta nu e insistență, atunci ce mai e? Fondul de garanție ce rost mai are? Dacă din el nu se rulează nimic în cazul unor mici întârzieri la plată. Ce face AMFB-ul cu acești bani?
Însă, până acum am vorbit la mod general despre AMFB, ca structură. Hai însă să vedem cine conduce AMFB.
În ianuarie 2016 s-a convocat o Adunare Generală în cadrul căreia președinte a fost ales Marian Lumânare. Anterior, prin 2014, avusese loc alta în care a fost ales Consiliul Director. Ulterior a mai avut loc una, prin februarie 2016, în care a fost ales Claudiu Baboi ca secretar.
O ÎNTREBARE PENTRU AVOCAȚI STAGIARI: CUM AFLI CINE CONDUCE O ASOCIAȚIE, GEN AMFB?
Ce spune legea? Pe scurt. Orice modificare a componenței organelor de conducere a unei asociații trebuie validată de judecătorie prin înscrierea în registrul special. În cazul AMFB, este vorba de Registrul Special privind Federații, Asociații și Fundații ținut de Judecătoria Sectorului 6 București. În acesta, la data de 16 august 2016, era înregistrată următoarea componență nominală a Consiliului Director: Vasile Avram – președinte, Mihaela Bratu – secretar general, Marian Rusu – vicepreședinte, Ioan Bega – director economic, Florescu Mihai – membru, Alexandru Crișan – membru, Toma Ion – membru.
Dosarele privind validarea domnilor Lumânare și Baboi sunt pe rolul instanțelor și alegerea lor de către Adunarea Generală a AMFB nu poate produce efecte până în momentul în care se va pronunța o hotărâre.
Toate hârtiile și hârtiuțele semnate de cei doi, dar și cele semnate de domnii Doboș și Giurescu, sunt nule. Nici măcar hârtie igienică nu sunt. Maculatură!
Fapta de a-ți asuma o calitate pe care nu o ai, semnătura aplicată pe documente oficiale fără a avea calitate și așa mai departe se încadrează foarte bine în Codul Penal.
Problemă și mai mare au cei patru (cu drept de vot) care dețin calitatea de membri ai Consiliului Director și îi lasă pe ceilalți patru să semneze alături de ei documentele AMFB. Poate sunt ținuți ostatici și nu știm noi, însă e greu de crezut. În aceste condiții, înseamnă că ei sunt cei direct răspunzători cu privire la tot ce se întâmplă la AMFB. În cazul lor, demisia depusă public se impune, dacă nu vor să fie părtași la faptele celor care nu au calitate de membru al Consiliului Director. S-au scos bani din AMFB, bani mulți, prin diferite contracte semnate de cei fără calitate. Cum sună? Iar, complicitatea se pedepsește…
PE LUMÂNARE NU-L RECUNOAȘTE NIMENI CA PREȘEDINTE AL AMFB!
Se strânge lațul! Cine crede că se joacă cu legile se înșeală. În mod cert, indiferent cum se vor finaliza celelalte procese, Marian Lumânare nu va fi validat de instanță, deoarece procesul verbal al Adunării Generale din ianuarie a fost modificat și autentificat în fals. Și fără dată! Sunt în posesia ambelor documente (cel olograf și cel autentificat).
Cel mai grav aspect este cel cu privire la vicierea alegerilor („a mai fost găsit un vot despre care nu se știe al cui este”, iar procedura de vot nu a mai fost reluată).
Chiar și aliații domnului Lumânare, de mai sus, nu-l recunosc ca președinte al AMFB. Normal, nu vor să se ducă la vale împreună cu el. Despre acest aspect vom vorbi după data de 1 octombrie, dacă va mai fi cazul. Dizolvarea AMFB se va judeca pe data de 19 septembrie la Tribunalul București, iar unul dintre motivele pentru care AMFB poate intra într-o procedură specială este tocmai lipsa de calitate a domnului Lumânare.
Domnilor de la AMFB le comunic o veste în exclusivitate. Ministrul Tineretului și Sportului, doamna Elisabeta Lipă, a fost sesizată cu privire la debandada legală și organizatorică de la AMFB, ceea ce reprezintă o premieră. Doamna ministru este obligată să comunice un răspuns în 30 de zile, astfel că un control al MTS este iminent. Și nu va fi ultimul pas.
Unul dintre aspectele sub care a fost sesizat MTS se referă la activitatea desfășurată de AMFB la copii, intitulată MINIFOTBAL.
Conform legii, AMFB este singura structură abilitată de statul român să organizeze competiții de fotbal în București. Cum își permite AMFB să cedeze organizarea jocurilor de copii (minifotbal) către entități private în schimbul unui peșcheș (taxă)? Și să se autoabsolve de orice responsabilitate? Păi acesta chiar este un motiv extrem de pertinent pentru dizolvare, deoarece AMFB nu respectă scopul pentru care a fost înființată.
PĂRINȚII SE REVOLTĂ ÎMPOTRIVA AMFB! ȘI? CÂT TIMP DAU BANUL POT SĂ SE DEA ȘI PESTE CAP
Am ascultat emisiunea de la Sport Total FM realizată de Daniel Nazare în care a participat Lorena Balaci. Evident, s-a discutat mult pe probleme strict legate de doleanțele părinților. Dar și foarte mult s-a bătut apa în piuă. Soluția este extrem de simplă. Refuzați (mă adresez tuturor cluburilor, antrenorilor și părinților) să plătiți taxe dacă nu primiți în schimb factură și chitanță cu datele de identificare ale Asociației Municipale de Fotbal București. Să vedeți atunci cât de rapid se vor rezolva multe dintre problemele cu care vă confruntați.
După cum se poate observa problematica este extrem de stufoasă, așa că vom reveni punctual. Mulți se sperie de amenințări, insinuări și atitudini ostile. Însă, sunt câteva cluburi care sunt decise să meagă până la capăt, adică până cât activitatea AMFB va intra în normalitate și legalitate. Deoarece nu doar persoanele aflate temporar prin birouri reprezintă o problemă, ci și actele constitutive. Acestea trebuie modificate și actualizate pentru a corespunde legislației în vigoare.