Ne mai despart doar câteva zile de intrarea într-un nou an, astfel că a venit momentul să privim un pic în urmă. Despre anul 2012 sunt foarte multe de spus, astfel că nu voi îngrămădi totul într-un singur articol. Această retrospectivă nu va conține date statistice și va fi o analiză subiectivă a evenimentelor din ultimele 12 luni, cu accent mai pronunțat pe ultimul semestru.
Pentru că ordinea cronologică nu are importanță, voi începe cu sfârșitul. Ca fiecare, am și eu favoriții mei din lumea sportului, printre care nu s-a regăsit foarte mult timp fostul tenisman Ion Țiriac. Însă, în numai câteva luni, afaceristul a ajuns în fruntea listei mele, datorită unor acțiuni mai mult ca sigur trecute cu vederea la nivel general sau cel mult aplaudate și repede uitate. Prima dintre acestea a fost transformarea bazei Granitul dintr-o șerpărie într-o mică oază pentru practicarea mai multor sporturi în condiții civilizate (foto).
Cea de-a doua a avut loc în urmă cu două zile, când a luat o poziție fermă și a spus lucrurilor pe nume în cadrul emisiunii speciale, dedicată sportului, realizată de Digi 24, la care au mai participat Gheorghe Hagi, Mariana Bitang, Octavian Belu Carmen Tocală și Ilie Năstase.
Întreaga emisiune trebuie apreciată, chiar dacă au existat pe parcursul discuțiilor derapaje către amănunte importante, dar irelevante. Realizatorii au promis că va urma o nouă emisiune cu aceeași tematică, la care vor fi invitați și miniștrii Educației și Sănătății, însă părerea mea e că mai importantă ar fi participarea primului ministru Victor Ponta.
Prima întrebare la care trebuie să răspundă România e dacă vrem sau nu performanță în sport. Poate că România nu vrea și atunci ne liniștim cu toții și ne vedem, în continuare, fiecare de treabă de bucățica lui, cam tot așa cum se întâmplă în agricultură. Dacă pică bine, dacă nu asta e!
Totuși, dacă politicienii mai speră să se tragă într-o fotografie alături de campioni olimpici și nu numai, atunci trebuie să facă cel mai simplu gest, mai ales că avem acum cel mai reprezentativ Parlament din istorie, din punct de vedere numeric: să ridice mâna și să declare sportul prioritate națională, ceea ce nu cred că se va întâmpla.
Să presupunem prin absurd că sportul devine prioritate națională. Următorul pas logic ar fi elaborarea și stabilirea Strategiei Naționale pentru Sport și modificarea legislației. Despre acestea, în episodul II al Retrospectivei anului 2012 (poate părea absurd că într-un material despre trecut vorbesc mai mult despre viitor, dar pe parcurs se va vedea că această abordare are logică).