Răzvan Burleanu, președintele FRF reușește să performeze pe toate planurile. În cel mai recent sondaj realizat pe teme fotbalistice, Burleanu reușește performanța de a obține un singur procent la întrebarea “cine ar trebui sa fie seful Federatiei Romane de Fotbal?“. Nimeni până la Burleanu, indiferent de funcția publică deținută, nu a reușit să adune un asemenea capital de neîncredere.

Daum Burleanu

Faptul că, practic, nimeni nu-l dorește în fruntea FRF, cu excepția conducătorilor cluburilor de drept public, cărora le-a permis nestatutar să fie membri FRF în schimbul voturilor, nu este o surpriză.

Burleanu a dat o lovitură mortală fotbalului românesc prin strategia sa de subordonare față de entități care nu au nicio legătură cu fenomenul. În acest moment, direct sau indirect, 95% din fotbalul românesc este dependent de factorul politic, indiferent de coloratură.

În competițiile FRF, care asigură drept de vot în Adunarea Generală, sunt înscrise aproximativ 100 de cluburi de drept public, subordonate direct administrației publice locale sau centrale. Alte aproape 100 de cluburi sunt finanțate covârșitor, peste 80% din buget, din bani publici, deci sunt dependente de o decizie care nu le aparține. Aceste cluburi nu îndeplinesc nicio condiție de sustenabilitate a activității, deoarece pot să dispară peste noapte lăsând și milioane de lei datorii.

Un bun exemplu este cel al Olimpiei Satu Mare. O struțo-cămilă înființată de Consiliul Local și Consiliul Județean, cu încălcarea prevederilor Legii 215/2001.

Cluburile care au o singură sursă de finanțare sunt extrem de vulnerabile. Mai ales cele care mimează dreptul privat, dar au ca membri reprezentanți ai administrației publice locale sau centrale.

În primul rând, se finanțează mediocritatea. Conducătorii unor astfel de structuri și personalul angajat nu au nicio grijă atâta timp cât robinetul banului public e larg deschis și nu au niciun stimulent real pentru a performa. Mai mult, pot fi atrași extrem de ușor în aranjarea unor jocuri pentru suplimentarea veniturilor.

Acesta este electoratul FRF care îl susține pe Răzvan Burleanu. Oameni care și-au amanetat coloana vertebrală la Primărie. Votul lor este de fapt votul unor grupuri de interese politico-financiare, fără legătură cu fotbalul, acesta fiind doar un pretext.

Zilele trecute grupul infracțional din fruntea FRF, condus de Răzvan Burleanu, care se autointitulează Comitet Executiv, a modificat regulamentul meciurilor de baraj pentru promovarea în Liga 3. Cu excepția prevederilor privind tragerea la sorți pe regiuni, restul modificărilor sunt de fapt reformulări, prin care se recunoaște faptul că FRF a încălcat statutul, ROAF și regulamentul când a permis participarea la baraj, în această vară, unor cluburi fără personalitate juridică, fără Certificat de Identitate Sportivă sau prin substituirea structurii care a câștigat campionatul județean.

Aceste modificări confirmă tot ce am scris pe această temă în ultimii ani.