Războiul dintre AFC Rapid și Academia de Partid continuă în tribunale pe mai multe fronturi. În tabăra clubului de fotbal care a obținut cele mai importante performanțe sportive după Revoluție efectivele sunt reduse, însă atuurile principale și, de ce nu, decisive sunt documentele și istoria.
Cealaltă tabără este extrem de numeroasă și gravitează în jurul primarului Tudorache. Acesta, în ciuda insistențelor avocatului Andrei Nicolescu din ultima conferința de presă, nu poate fi separat de calitățile sale de funcționar public și membru al Partidului Social Democrat (PSD).
Pentru că fără aceste calități este doar un cetățean oarecare, fără nicio putere și pe care nu l-ar băga nimeni în seamă. Chiar vicepreședintele Academiei a recunoscut rolul decisiv al primarului Sectorului 1 în dezvoltarea proiectului privat, al unui grup de interese la fel de private, susținute prin alocare de resurse publice și prin implicarea unor instituții publice cu scopul de a deturna identitatea și proprietatea altor persoane private. Această implicare are toate elementele pentru a constitui abuz în serviciu.
În această tabără un rol activ îl are și ANAF sector 1. Implicarea fățișă poate avea însă efect de bumerang. Din necesitatea de a respecta ordinul de la partid, ANAF a vârât bățul într-un rahat vechi, produs cu foarte mulți ani în urmă. Singurul efect a fost că mizeria începe din nou să pută și are capacitatea să creeze mare deranj în rândul conțopiștilor și nu numai.
Evident, pentru a putea susține artificial activitatea erau necesare fonduri importante. Acestea au fost atrase și prin cointeresarea unor „investitori” prin decizii favorabile din partea autorităților publice locale, precum construirea unui bulevard prin Pădurea Băneasa sau achiziționarea de către duamna Firea a zeci de apartamente la suprapreț, evident, totul pe bani publici din buzunarul bucureștenilor.
Însă, toate acestea sunt amănunte, ce e drept extrem de vizibile, au capacitatea de a crea o imagine falsă. Întregul proiect al tătucului Tudorache are o fundație extrem de firavă, singurul argument pentru a pretinde drepturi în legătură cu numele și istoria Rapidului fiind o serie de complicități, care par să aibă influențe puternice inclusiv în zona unor instanțe.
Situația pare complicată, în primul rând pentru că Academia încearcă să creeze confuzie, să tulbure cât mai mult apele, fiind ajutată, în acest sens, inclusiv de lichidatorul judiciar al societăți Rapid SA, cea care nu prea a avut performanțe sportive, dar a reușit să creeze prejudicii financiare și morale majore, motiv pentru care a și ajuns în faliment.
Esențial în toată această poveste, care va mai avea destule episoade (chiar și în cazul Steaua, situația nu a fost reglementată complet după atâția ani de procese), este un drept fundamental, prevăzut de Constituție, dreptul la proprietate. Dacă instanțele din România vor considera că acest drept este un lux (așa cum am mai auzit) și anumite interese sunt mai importante, atunci Academia va câștiga. Dacă, totuși, mai există legi în țara asta care se mai și aplică, cu siguranță, AFC Rapid va intra în posesia bunurilor și drepturilor sale. Ar fi o minune, dacă avem în vedere modul de lucru din justiția noastră. Totuși, din când în când mai asistăm la astfel de minuni, așa cum este Decizia Curții de Apel București prin care AFC Rapid a ieșit temporar din insolvență. Această hotărâre nu a fost însă întâmplătoare, iar motivare ei poate fi considerată o lecție de manual cu privire la aplicarea legii predată instanței de fond de la Tribunalul București.
Amănuntele sunt și ele importante și vom reveni cu siguranță asupra lor. Spre exemplu, rezultatele alegerilor europarlamentare ne dau mari speranțe că gașca Firea, din care face și Tudorache, nu va mai conduce capitala României. De altfel, Tudorache a obținut cel mai slab rezultat al PSD, aproximativ 15% și, cu siguranță, din 2020 nu va mai fi primar. Atunci vom afla și ce funcție va primi în cadrul Academiei de Partid, dacă va primi.
În mod normal, tot din 2020, Academia de Partid nu va mai avea acces la resursele publice și dezmățul ar trebui să se încheie. Mai ales că, după un prim exercițiu financiar de 7 luni, Academia de Partid a raportat pierderi de 1,77 milioane și datorii de 4,34 milioane lei. Nu e rău deloc pentru un tur de Liga 3, în condițiile în care societatea pe acțiuni a avut un singur angajat! Datele sunt publice, conform extrasului de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Însă, cu adevărat ciudat în datele raportate este nivelul veniturilor de doar 28.908 lei! Dacă cifra aceasta vă pute, sigur e ceva rânced!