Intrarea clubului Rapid în insolvență nu va avea ca efect redresarea sperată de conducere, ci doar amânarea plății unor datorii și adâncirea crizei. Planul făcut de administratorul judiciar și tabelul preliminar al creditorilor și al priorităților, nu ține cont decât de dispozițiile legale din România, făcând abstracție de faptul că pentru a obține licență de club profesionist, Rapid trebuie să îndeplinească anumite criterii suplimentare.
În speță, este vorba de lichidarea datorilor către angajați, jucători și alte cluburi până la data de 31 martie 2013. Cum planul de reorganizare a trecut pe planul al treilea jucătorii și cluburile este greu de crezut că aceste categorii vor aștepta trei ani pentru a-și recupera banii.
Mai mult ca sigur, Corvinul Hunedoara va solicita FRF impunerea deciziilor existente în cazul Lobonț, mai ales că este una dintre cele mai vechi datorii, ceea ce va face imposibilă obținerea licenței de club profesionist pentru primele două ligii (cu toate că FRF a ignorat de două ori această datorie, cu toate că există hotărâri judecătorești).
Fără această licență, Rapid nu poate spera într-o redresare financiară, de la nivelul Ligii a 3-a, astfel că nici ceilalți creditori, inclusiv statul, nu vor putea să își recupereze banii.
Astfel, planul de reorganizare a fost conceput greșit, fiind mai degrabă un plan de îngropăciune, mai ales că nu s-au acceptat la masa creditală alte datorii, de 14 milioane de euro, a căror returnare va fi solicitată pe alte căi.
Situația Rapidului este aproape incredibilă și ne întrebăm cum se poate ca un club din România să acumuleze datorii de 48 de milioane de euro, fără ca federația și administrația de licențiere să se sesizeze.
Singura speranță a Rapidului rămâne aceea ca toți creditorii să accepte planul de reorganizare și să aștepte cuminți să își recupereze măcar o parte din sumele înscrise în tabelul întocmit de administratorul judiciar.
PRECIZARE: Din sezonul viitor, licențele se vor da probabil pe bandă rulantă și ochi frumoși, deoarece terenul a fost pregătit prin înființarea Comisiei de Arbitraj Sportiv, cea de-a treia și ultima instanță sportivă, ceea ce va bloca pe viitor accesul la Tribunalul Arbitral Sportiv (TAS), cu excepția litigiilor în care sunt implicați străini.