Unora de la Sportul Studențesc nu le place că nu scriu frumos despre anumite evenimente și sunt singurul care am am o atitudine contrară valului. Am mai spus de câteva ori, dar se pare că trebuie să repet de fiecare dată când apare vreo nemulțumire. Când vine vorba de litigii nu îmi propun să scriu frumos, ci să subliniez efectele anumitor acțiuni din punct de vedere regulamentar.
Evident, azi am stârnit nemulțumire în rândul protestatarilor, pentru că nu am relatat la fel ca toată gloata și nu am aruncat piatra în direcția dorită. Din punct de vedere personal, eu le doresc tot binele din lume, mâine să devină liberi de contract, să își primească toate restanțele, iar săptămâna viitoare să joace titulari la Real Madrid. Dar ce legătură are asta cu regulamentul? Niciuna.
Situația din Regie e crâncenă, iar jucătorii au avut în mână toate cărțile pentru a obține aproape tot ce își doreau, dar din punctul meu de vedere azi au ridicat gratuit o minge la fileu.
Dintr-o situație simplă și destul de limpede, prin rebeliunea din Colentina nu au făcut decât să își complice situația. Regulamentul spune clar ce trebuie să facă un fotbalist în anumite situații, când intră în litigiu cu clubul la care este legitimat. Oricât am căutat nu am găsit nicăieri prevăzut ca la o serie întreagă de măgării să se răspundă cu o altă măgărie, ca acțiune legitimă.
Orice ar spune, că aia nu e așa, ca cealaltă e pe dos, nimic nu justifică circul cu televiziunea de pe marginea tribunei. Jucătorii Sportului Studențesc susțin că nu au primit niciun ban de aproape doi ani. Eu îi cred pe cuvânt și sunt convins că aproape așa stau lucrurile. Deci, în acest interval, și-a depus fiecare la federație cam 8 memorii, câte unul la fiecare trei luni de neplată. Sau poate că situația nu se prezintă chiar așa.
Din câte îmi aduc aminte, în urmă cu doi ani, un jucător al Sportului Studențesc neplătit de mai multe luni m-a întrebat cum să procedeze. I-am spus calea normală de urmat și chiar l-am ajutat financiar să își depună memoriul. Reacția din vestiar a fost de bâză totală și fotbalistul respectiv a îndurat ironiile colegilor până în momentul în care a fost declarat liber de contract și și-a recuperat o parte din restanțe.
O mică precizare. Cei cu restanțe mai vechi de un an pot să le dea uitării pe cele care au depășit termenul de prescriere, singura cale pe care mai pot spera să le recupereze fiind într-o instanță civilă.
Revenind la cele petrecute astăzi, invocarea absenței vizelor medicale de pe carnete ca motiv pentru refuzul de a intra pe teren implică câteva aspecte logice distincte.
1. Arbitrul are obligația de a verifica carnetele și în cazul constatării absenței vizei medicale să nu permită jucătorului să intre pe teren.
2. Dacă pe carnete existau vize medicale sau au fost prezentate vize temporare, înseamnă că un cadru medical de specialitate și-a asumat responsabilitatea eliberării lor. FRF nu are nicio competență în această privință.
3. Dacă jucătorii îndeplineau cerințele regulamentare, ei ar fi trebuit să intre pe teren, iar prestația lor ar fi fost pe măsura lipsei de pregătire pe care o reclamă și nimeni nu i-ar putut acuza de nimic.
4. Dacă se constată că jucătorii au refuzat să participe la vizita medicală nu e deloc în favoarea lor.
5. Atât jucători, cât și conducerea clubului susțin că nu au reușit să comunice telefonic. În acest caz, e timpul să încerce serviciile altei companii.
Evident, nimic nu e real din toată tărășenia de dimineață, decât pierderea jocului la masa verde. Miza, probabil, nici nu mai e reprezentată de recuperarea restanțelor financiare, cât de dorința de a deveni liberi de contract. Din acest motiv, cred că dacă și-ar fi stabilit priorități în îndeplinirea anumitor obiective și ar fi acționat conform regulamentelor, în loc să caute subterfugii, jucătorii ar fi obținut mult mai mult decât o expunerea mediatică de-a dreptul ridicolă. Nu e exclus ca avocații AFAN (în cazul în care ei sunt implicați) să își revizuiască strategia și să revină pe calea corectă, dar din punct de vedere al imaginii nu se mai pot repara multe.
Bâlciul făcut nu poate decât să dea apă la moară unor spute KGB-iste albite în rele, care au pretenții de scriitori și formatori de opinie.
Jucătorilor de la Sportul Studențesc le urez mult succes în carieră, dar, repet, nu cred că au ales cea mai bună cale de atac pentru a scăpa de contract.