Progresul București a debutat, duminică, în campionatul național de fotbal feminin Liga 3, în compania Vulpițelor Galbene din Roman.
Echipa din Moldova a încheiat sezonul trecut pe locul 4 și pornea ca favorită pe terenul debutantei. Din primele minute s-a văzut cu ochiul liber că jucătoarele echipei oaspete au o condiție fizică net superioară. Însă, în final, diferența a fost făcută de două fotbaliste extrem de talentate, căpitanul Paula Agu și vârful de atac Elena Jaleru. De altfel, cele două au marcat cele 7 goluri ale partidei, fiind un permanent pericol pentru defensiva Progresului.
Progresul a rezistat bine până la pauză, în prima repriză primind un singur gol, după o cursă solitară a Paulei Agu finalizată cu un șut sub transversală. Însă, în repriza secundă, resursele fizice s-au cam epuizat și scorul a căpătat proporții. 7-0 poate părea sever, însă în ciuda diferenței una dintre cele mai bune jucătoare ale meciului a fost portarul Irina Smărăndoiu (16 ani) care a avut, fără exagerare, 10-15 intervenții salvatoare, multe în situații de unu la unu.
La fel de impresionantă a fost și mama ei, Liliana Smărăndoiu, cu o serie de alunecări care ar face invidioși și mulți fundași din Liga 1.
Trebuie spus că acum, pentru Progresul, importantă este consolidarea lotului, având în vedere că la acest prim meci nu a avut rezerve, din motive atât subiective cât și obiective.
Dezvoltarea fotbalului feminin poate reprezenta una dintre puținele bile albe pentru administrația Burleanu. Însă, FRF nu s-a putut abține să nu discrimineze Progresul, intenționat sau nu. După cum e bine știut, UEFA finanțează prin programul Grassroots și fotbalul feminin din România, iar banii primiți sunt împărțiți de FRF cluburilor. Din păcate, atunci când au nevoie cel mai tare de sprijin, la început de drum, cluburile debutante în Liga 3 nu primesc niciun leu din partea federației. În schimb, adversarele cu minim un an de activitate primesc bani pentru deplasări (transport și cazare).
Mai mult, primăriile din București sunt interesate să finanțeze exact ceea ce nu au voie, sportul profesionist, în timp ce sportul de masă și amator este ignorat. Spre exemplu, clubul din Roman, Vulpițele Galbene, a accesat un program al primăriei și primește din partea Consiliului Local o finanțare nerambursabilă de 9.000 lei. Nu este o sumă impresionantă (ca cele care se aruncă acum în fotbalul profesionist, reprezentând ajutor de stat), însă ajută la formarea bugetului necesar pentru participarea în Liga 3. Dar pe această temă, a finanțării, vom reveni.
Fetele care evoluează cu frunza de platan pe piept merită felicitări pentru dăruire și pentru plăcerea de a juca fotbal!
Felicitări merită și cei câțiva suporteri prezenți la meci, rămași fideli Progresului, pentru statornicie și pentru că înțeleg (sau cel puțin încearcă) că era inutilă participarea într-o competiție coruptă precum Liga 4 București. Promovarea nici nu putea intra în discuție, în acest sezon cu două echipe nou înființate, favoritele uzurpatorilor din sediul AMFB, împinse puternic de la spate. Chiar dacă ar fi câștigat Progresul campionatul cu 10 puncte avans și toate meciurile din play-off-ul cu 5-0, campioană ar fi fost declarată cu siguranță altă echipă.
Dovada e reprezentată de faptul că niciuna dintre cele trei comisii (Comisiile de Disciplină și de Apel ale AMFB și Comisia de Recurs a FRF) care au avut pe masă contestația Progresului, de la meciul din play-off cu Spartac, nu au dorit să judece pe fond și au inventat vicii de procedură pentru a o respinge. Dacă ne mai amintim bine, în cazul FC Avrig – Păltiniș Rășinari de la Sibiu, judecat de Comisia de Recurs în vară, nu au mai contat viciile de procedură…
Dar să revenim la fete. Progresul va juca etapa viitoare în deplasare la Pașcani cu CSM (duminică, 1 octombrie, ora 11.00), echipă care a fost învinsă și ea în prima etapă, cu scorul de 3-0, de CS Nicu Gane Fălticeni.
Cel de-al treilea meci din Seria 1, Universitatea 2 Galați – Real 3 Craiova, s-a încheiat la egalitate, scor 3-3, iar ultimul meci, Dream Team București – CF Onești, se va disputat pe data de 15 octombrie.