CSM București este unul dintre cele mai de succes cluburi românești din ultimul deceniu, anul de vârf fiind 2016, când echipa de handbal feminin a câștigat Liga Campionilor, iar echipa de volei feminin s-a impus în Challenge Cup.
Cum s-a ajuns la asemenea rezultate în mai puțin de 10 ani de la înființare? Una dintre explicații, poate cea mai substanțială, e reprezentată de investițiile majore făcute de Primăria Bucureștiului. Potrivit prosport.ro, din 2007 până în 2018, clubul din Capitală a primit 400.446.000 de lei (85,8 milioane de euro). Atenție: această cifră nu se referă doar la echipa de handbal feminin, la care se gândesc automat cei mai mulți dintre români atunci când spun CSM București. Există 14 secții: atletism, baschet, caiac-canoe, dans sportiv, handbal, judo, moto, natație, rugby, șah, scrabble&go, tenis, volei, yachting. Desigur, handbalul ia partea leului.
Performanțe
HANDBAL FEMININ
Liga Națională
Câștigătoare: 2015, 2016, 2017, 2018
Cupa României
Câștigătoare: 2016, 2017, 2018
Supercupa României
Câștigătoare: 2016, 2017
Internațional
Liga Campionilor EHF
Câștigătoare: 2016
VOLEI FEMININ
Liga Națională
Câștigătoare: 2018
Cupa României
Câștigătoare: 2018
Internațional
Challenge Cup
Câștigătoare: 2016
HANDBAL MASCULIN
Liga Națională
Locul 2: 2015, 2016, 2017
Cupa României
Câștigătoare: 2016
Anul 2016, cel mai important de până acum
Anul 2016 este de referință pentru scurta istorie a clubului bucureștean. Echipa feminină de handbal a câștigat Liga Campionilor, chiar pe pământul rivalelor din Ungaria, iar echipa feminină de volei s-a impus în Challenge Cup. În acel an s-au investit 58,1 milioane de lei (12,5 milioane de euro). Din câte se pare, și bugetul pentru anul curent este mare, de aproximativ 71 de milioane de lei (15,2 milioane de euro), echipa de handbal fiind favorită să obțină noi titluri de agențiile de pariuri sportive online. Recent, echipa a trecut printr-o perioadă mai grea. Rezultatele sub așteptări din Liga Campionilor din competițiile interne au dus la demiterea antrenorului Magnus Johansson și înlocuirea lui cu Dragan Djukic. Antrenorul sârb a fost primul antrenor din ultimii ani care a îndrăznit să se le pună la punct în public pe vedetele echipei, în timpul unui meci.
Sunt de menționat și momente din activitatea altor secții. Campionatul mondial la dans sportiv a avut loc în acest an la Miami. CSM București a fost reprezentat la acest concurs de către perechea Adrian Nedelcu și Nicoleta Nedelcu, cei doi reușind o performanță fantastică: locul trei și medalie de bronz.
De asemenea, unul dintre cei mai rapizi juniori 2 ai planetei în acest moment, este român și care este legitimat la Clubul Sportiv Municipal București! Mirel Cristian Stoica va împlini 17 ani pe 4 decembrie. Sportivul de la CSM a alergat în acest an 60 de metri în 6.83 secunde, ceea ce reprezintă a patra cea mai bună performanță a sezonului în sprintul mondial la categoria sa de vârstă!
Ce investiții se fac în Franța
Site-ul de sport amintit a făcut o comparație între investițiile de la CSM București și banii care există la echipa de handbal feminin Metz, din Franța, una dintre contracandidatele CSM-ului din Liga Campionilor. Cele mai mari salarii ale „franțuzoaicelor” se situează în jurul sumei de 2.500 de euro, în timp ce în topul salariilor de la CSM sunt lefuri de 8.000-10.000 de euro, cam cât primește un fotbalist bine plătit din Liga I.
Nici salariile de la Brest, o altă echipă de top de Franța, nu se apropie de cele ale jucătoarelor de la CSM, oprindu-se la limita de 3.000 de euro. Chiar și așa, investițiile nu garantează performanța. Fără talent, determinare și disciplină, sunt bani aruncați pe fereastră.