Pariaza responsabil

Site-urile acreditate să scrie despre casele de pariuri online au și o responsabilitate socială importantă. Campania „Pariază responsabil!”, inițiată de PariuriX.com, poate salva vieți. Aceasta este realitatea, nu sunt cuvinte mari.

Potrivit unui studiu efectuat de Clinica Națională pentru Dependența de Gambling din Londra, numărul celor care se confruntă cu dependența de pariuri a crescut o dată cu dezvoltarea pariurilor mobile. În anul 2017, 63% dintre clienții săi erau dependenți de jocul de pe telefon, în comparație cu 24% în anul 2013.

Sfaturi pentru a ține pariurile sub control

Pe site-ul comunității pariorilor online din România, în contextul campaniei amintite, sunt mai multe sfaturi pentru o pariere responsabilă de care ar fi bine să țină cont orice parior, chiar și aceia care nu se cred în niciun pericol.

Idee de bază este că pariurile și jocurile de noroc trebuie tratate ca un hobby. Din momentul în care această activitate influențează viața în mod negativ, hobby-ul se transformă în viciu. Excludem pariorii profesioniști din discuție. În cazul lor, se poate vorbi despre dependență doar dacă acceptăm că fiecare dintre noi este dependent de serviciul pe care îl are.

În ciuda știrilor care apar periodic pe site-uri, cum că unul sau altul a câștigat foarte mulți bani cu o miză mică, trebuie să fim naivi să credem că ne putem îmbogăți din pariuri. În cel mai bun caz, ne putem asigura un venit extra, din care să trăim decent. Să nu uităm că pariorii profesioniști dedică multe acestei activități chiar și douăsprezece ore pe zi. În concluzie, a paria responsabil este echivalent cu a nu avea așteptări nerealiste, care să ne afecteze ulterior comportamentul. Este bine să ne fixăm ținte de câștig pe care să le putem îndeplini în limitele unei bănci „normale”.

Nu există „bani pe jos”

Un alt sfat este să pariem doar banii pe care ne permitem să îi pierdem. Mergem la teatru doar dacă avem bani de bilet, nu-i așa? Sub nicio formă nu trebuie să ne împrumutăm ca să jucăm la pariuri sau să intrăm în bani pe care i-am economist cu o altă destinație, nici măcar dacă avem un pont sau credem că, la un anumit meci, sunt „bani pe jos”. S-a mai auzit despre blaturi care nu au ieșit și, chiar foarte des, despre surprize care au ruinat pariori.

E periculos să te joci cu banii

Pariază responsabil

Poate chiar ar fi bine să scriem mare, pe o foaie de care să dăm tot timpul cu ochii: „RESPONSABILITATE”. Jocul cu banii este unul periculos. Dacă nu avem un psihic puternic, ne putem duce în jos foarte rapid. Este suficient să pierdem o sumă mică. Ne ambiționăm și mărim miza pentru a o recupera. Încă ne aflăm în faza în care nu luăm în serios pericolul care este chiar după colț. Pierdem din nou. Începem să vedem negru în fața ochilor. Pariem iar și iar. Nu mai ținem cont de nicio regulă care ne-a ajutat să fim pe plus în ultima perioadă. Dacă suntem într-o zi fără noroc, în câteva ore putem rămâne fără niciun ban în cont, pentru că ajungem să spunem: „Totul sau nimic!”.
 

Ca să evităm această situația, practica pariatului responsabil impune stabilirea unor limite zilnice, săptămânale sau lunare de pierderi. Limitele depind de bugetul fiecăruia. Dacă jucăm cu mize mici, o limită ar putea fi 10 lei pe zi. Dacă i-am pierdut, ne oprim. Sau 100 de lei pe zi. Tot mai multe case de pariuri online de top oferă posibilitatea de a seta aceste limite. Dacă le-am atins, pur și simplu nu mai putem paria în ziua respectivă.

Avem de ce să ne facem griji?

A fi responsabil înseamnă a paria în cunoștință de cauză. Suntem iresponsabili dacă jucăm mize mari pe niște meciuri despre care avem puține informații. Nu putem să ne uităm pe un clasament și să decidem cine câștigă partida. Poate de la favoriți lipsește jumătate de echipă, sau poate lipsesc jucători cheie, menajați fiind pentru alt meci.

Pe PariuriX.com există și un chestionar cu ajutorul căruia putem depista dacă avem de ce să ne facem griji. Din fericire, trecerea pragului dependenței este reversibilă, grație site-urilor specializate în consilierea jucătorilor cu probleme de gambling.

PariuriX.com promovează parierea responsabilă și vă recomandă să nu jucați mai mult de 10% din veniturile lunare. Pariurile pot avea consecințe financiare și pot cauza dependență. Vă rugăm să jucați responsabil!