Am criticat primul intenția Primarului General Sorin Oprescu de a finanța din banii bucureștenilor o echipă de handbal din alt oraș. Ulterior, Sandu Enciu a susținut același punct de vedere în trei editoriale din ProSport (habar n-am dacă înainte a citit sau nu ceea ce am scris) ceea ce arată clar că nu sunt singurul nebun care crede că banii respectivi ar trebui investiți în sportul bucureștean, așa cum e normal, moral și legal.
Evident, Sandu Enciu și-a atras antipatia și înjurăturile multor tembeli care încearcă să își trateze astfel frustrările. Ceea ce nu înțeleg susținătorii deciziei lui Oprescu e că Primarul General a făcut practic un troc cu Guvernul, pentru a obține aprobările necesare pentru demararea altui proiect.
Guvernul Ponta avea nevoie de o diversiune pentru a distrage atenția de la problema principală, privatizarea Combinatului Oltchim, măritat înainte de a-și relua producția, pentru a satisface interese externe fără de care ar avea mari probleme de susținere la putere. Concret, la licitația care va urma se așteaptă obținerea unui preț final în jur de 2 miliarde de euro, mult sub valoarea reală. Chiar și acești bani nu îi vom vedea vreodată pentru că sunt destinați camarilei usl-iste, care nu are acum ce să sugă de la buget după prăpădul făcut de ciuma portocalie.
Așa că, pentru a arăta ce intenții bune are Guvernul, Victor Ponta a semnat documentele necesare pentru demararea proiectului noii Săli Polivalente, în schimbul milionului de euro pe care Capitala îl va da la Vâlcea pentru echipa de handbal.
Toată lumea sportului bucureștean este nemulțumită de această situație, chiar dacă înghite în sec și tace. Raportându-ne strict la handbal, vreau să mi se dea un exemplu, din orice competiție din lume, în care patronul unei echipe finanțează o rivală. Pentru că în cazul nostru asta se întâmplă acum. Patronul CSM București, Primăria Generală a Capitalei, finanțează rivala Oltchim Râmnicu Vâlcea!
Sandu Enciu și-a luat înjurături cât pentru un an pentru că știe mai bine decât mine unele probleme cu care se confruntă sportivii bucureșteni, mai ales la nivel de copii și juniori, fiind direct implicat ca părinte. La rândul meu, mă confrunt zilnic cu starea precară a altor segmente din sport, subfinanțate și ignorate total. La Vâlcea nu se pune problema desființării echipei, așa cum se întâmplă cu multe grupări bucureștene, ci cea a susținerii unor salarii lunare de ordinul zecilor de mii de euro.
Argumentul performanței nu ține pentru că oricine poate face performanță cu bani mulți. Dacă vrem neapărat să câștigam trofee cu care să ne mândrim, cu bani mulți putem transfera la București toată echipa campioanei olimpice en-titre, cu rezerve cu tot și am rezolvat problema.
Dacă Sorin Oprescu va vira milionul în contul Oltchimului, atunci va trebui să vireze câte unul și în conturile tuturor echipelor bucureștene, de handbal, de baschet, de rugby, de polo, etc., pentru că așa e echitabil. Nu poți să spui că ai bani pentru Oltchim și pentru ai tăi că n-ai!