Omologarea stadioanelor este unul dintre subiectele aflate astăzi pe masa Comisiei de Recurs a FRF. Acțiunea AFC Asalt cu privire la organizarea meciului cu ACS FC Dinamo pe un stadion neomologat nu s-a putut soluționa la termenul de săptămâna trecută pentru că ACS FC Dinamo și AMFB nu s-au prezentat. Mai mult, AMFB nici nu a trimis dosarul cauzei la FRF.
AMFB va susține că nu a primit citația, deoarece secretarul Comisiei de Recurs nu e în stare să trimită o hârtie prin fax, e-mail, etc. Dovada transmiterii citației există, însă AMFB va da vina pe polițiștii care făceau cercetării în sediul AMFB, în urma spargerii din noaptea de luni spre marți. Poliția a furat citația sau a defectat aparatura din sediu pentru ca hârtia de la FRF să nu ajungă la cunoștința amefebiștilor.
La primul termen, Comisia de Recurs a pus în vedere AMFB să prezinte documentele, în caz contrar urmând să fie aplicată o amendă de 15.000 lei.
Acum, AMFB nu mai are niciun motiv să tragă de timp, astfel că se va prezenta cu tot ce trebuie în fața Comisiei de Recurs. Scopul a fost atins și AFC Asalt a fost prejudiciată!
Play-off-ul Liga 4 se desfășoară neregulamentar, cu ACS FC Dinamo printre protagoniste. Chiar dacă AFC Asalt va primi decizia regulamentară și va câștiga cu 3-0 meciul cu ACS FC Dinamo, mortul de la groapă nu se mai întoarce. Aceasta e logica de funcționare a AMFB.
Însă, indiferent de decizie, AFC Asalt este decisă să meargă până la capăt pentru recuperarea prejudiciului. Din informațiile pe care le avem, AFC Asalt a pregătit documentația pentru o acțiune pe linie sportivă și pentru alta pe linie penală. Singura necunoscută rămâne dacă se va îndrepta doar împotriva AMFB. Și, din acest motiv, decizia Comisiei de Recurs este extrem de importantă, pentru că poate implica FRF în ambele acțiuni.
Conform tuturor regulamentelor, jocurile oficiale de fotbal se desfășoară numai pe stadioane omologate. Nu în curtea scolii, nu pe stradă, nu în spatele blocului, indiferent dacă terenul este regulamentar sau nu.
Orice joc disputat pe un stadion neomologat nu are un caracter oficial, astfel că nici rezultatul nu poate fi omologat ca rezultat al unui meci oficial, contând pentru o competiție oficială.
În acest sens, forurile competente realizează omologarea stadioanelor pentru fiecare nivel competițional, printr-o comisie a cărei componență este stabilită prin ROAF. Pentru omologare, forul competente percepe o taxă. Această taxă se percepe de FRF/AJF/AMFB de zeci de ani.
În aceste condiții, dacă decizia Comisiei de Apel a AMFB ar fi susținută de Comisia de Recurs a FRF ar însemna că FRF/AJF/AMFB au înșelat cu sume considerabile cluburile de fotbal de-a lungul anilor prezentând ca obligatorie omologarea stadioanelor pentru desfășurarea jocurilor oficiale, cu toate că omologarea nu ar fi fost de fapt obligatorie.
Speța se rezumă la a răspunde la o întrebare simplă. Este omologarea stadioanelor obligatorie sau este o înșelăciune, infracțiune comisă cu scopul de a obține sume importante de bani?